Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
    Rady gospodarskie
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Wokół kuchni i stołu

WYNALAZKI DOMOWE.

 

Tak w rybryce „Radości i troski Pani Domu” pisał, w styczniu1937 r., wydawany w Poznaniu, dwutygodnik „Kobieta Polska”...
„W dzisiejszym numerze podajemy parę „wynalazków” i pomysłów, ułatwiających gospodarowanie.
Jesteśmy pewne, że Czytelniczki nasze mają wiele własnych takich rad i zechcą podzielić się nimi. Korespondencje w tej sprawie prosimy kierować do redakcji naszego pisma".
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RADY SIOSTRY ANASTAZJI.

 

Korzystając z przepisów siostry Anastazji Pustelnik wielokrotnie zadawaliśmy sobie podstawowe pytanie - jak to się dzieje, że wszystkie one - nawet najtrudniejsze - zawsze udają się znakomicie? Odpowiedź okazała się prosta, by nie powiedzieć banalna.
Po pierwsze, korzystaliśmy i korzystamy skrupulatnie z rad zawartych w książkach.
Po drugie, wypełniamy literalnie oraz konsekwentnie zapisy wszystkich procedur ujętych w przedstawianych recepturach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

W POSZUKIWANIU STAROPOLSKIEJ WIEPRZOWINY.

 

Kotlet schabowy, golonka, a także szynki, kindziuki i kiełbasy z wieprzowiny wydają nam się dziś tradycyjnymi, odwiecznymi daniami kuchni polskiej. Ich awans do grona cenionych i opisywanych w książkach kucharskich dań jest stosunkowo świeżej daty i wiąże się z upadkiem staropolskiej kuchni szlacheckiej, która w końcu XVIII i na początku XIX wieku upadła pod naporem francuskiego wyrafinowania, niemieckiej przyzwoitości i  ludowej prostoty.
Nasze wyobrażenie o odwiecznym panowaniu wieprzowiny w kuchni polskiej oparte jest często na nieporozumieniu i przekonaniu, że kuchnia i jedzenie są czymś niehistorycznym, a więc niezmiennym. Wspominane w staropolskich tekstach kulinarnych kiszki wieprzowe to zwykle same osłonki kiełbas wyrabianych np. z uwielbianego przez Sarmatów kapłona. Pewne, bardzo zresztą ograniczone zainteresowanie szynką, kiełbasą i w ogóle wieprzowiną przejawiał Wojciech Wincenty Wielądko w swym „Kucharzu doskonałym”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAGNACKIE ŚNIADANIA WIELKANOCNE.

 

W staropolskiej kuchni magnackiej i szlacheckiej działy się rzeczy - nawet dla wielu współczesnych -  niezwykłe. Wystawność uczt znana jest z literackich opisów.
Prezentujemy relację z prawdziwego wielkanocnego śniadania w Dereczynie u księcia Sapiehy, z XVII  w. oraz napisaną  staropolszczyzną relację, która mimo iż ponad wszelka wątpliwość udowodniono, że jest mistyfikacją, nadal jest często cytowana jako... smakowity obrazek wielkanocny z epoki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ROLA CHLEBA W KULTURZE LUDOWEJ.

 

W czasach nam współczesnych chleb nadal cieszy się dużym szacunkiem: nie wyrzuca się pieczywa, robi się znak krzyża przed ukrojeniem, całuje się, kiedy upadł na podłogę. Część osób wykonująca powyższe czynności nie uświadamia sobie skąd się biorą takie a nie inne zachowania, tylko kontynuują je, najczęściej jako tradycję wynoszoną z domu. Ludność wiejska zawsze otaczała chleb wielką czcią, bo uważano go za dar bogów, bez którego nie może istnieć życie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

365 OBIADÓW PANI LUCYNY.

 


Lucyna Ćwierczakiewiczowa pobiła niewątpliwie rekord popularności wśród autorów wydawanych u nas książek kucharskich. Były jeszcze po niej dwie autorki, które zdobyły wielką poczytność, kształtując tym samym domową kuchnię polską w pierwszych dziesiątkach lat naszego wieku - Maria Ochorowicz-Monatowa i Maria Disslowa. Ale Ćwierczakiewiczowa była tą pierwszą i zarazem pewnego rodzaju instytucją w dziedzinie gospodarstwa domowego, a przy tym postacią, której obecność zaznaczyła się w życiu Warszawy drugiej polowy XIX wieku. Dość powiedzieć, że
365 obiadów miało w latach 1860-1923/24 wydania w 130 tysiącach egzemplarzy!

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

PRZY DWORSKIEJ KAWIE.

 

Salon we dworze szlacheckim skupiał życie całej rodziny w czasie wolnym od pracy i innych zajęć.
Był on dumą każdej pani domu. Pomieszczenie to urządzano zgodnie z panującą modą na wnętrza japońskie, tureckie, perskie, neogotyckie.
W latach dwudziestych XIX wieku pojawiła się moda na meble biedermeierowskie, które tak rozpowszechniły się w  polskich dworach, że przywykliśmy je uważać za rodzimy produkt.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

W PRZEMYSKIEJ KUCHNI MIESZCZAŃSKIEJ.

 

Wiadomości o kuchni, jako odrębnym pomieszcze­niu do przygotowywania posiłków znamy już ze starożytności.
Najbogatsze informacje o jej wyglądzie i sposobie funk­cjonowania odnoszą się do czasów niedawnych, przede wszystkim do wieku XX, ale i wiek XIX, szczególnie jego 2. połowa, jest dosyć obszernie udokumentowany. Z tego okre­su, głównie z drugiej połowy XIX i pierwszej połowy XX w., zachowało się najwięcej zabytków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

W PRZEMYSKIEJ JADALNI MIESZCZAŃSKIEJ.

 

Spożywanie posiłków jako problem kulturowy zaczęło odgrywać coraz ważniejszą rolę wraz z rozwo­jem cywilizacyjnym poszczególnych społeczeństw. W domach mieszczańskich aż do XVIII w. nie było wy­odrębnionej jadalni. Jedzenie podawano w pokoju, gdzie akurat przebywało towarzystwo czy domownicy. W XIX wieku główne posiłki domownicy spożywali już w jadal­ni przy wspólnym stole. W kamienicy mieszczańskiej ja­dalnię sytuowano najczęściej na I piętrze - najbardziej re­prezentacyjnym. Przeznaczano na nią okazały pokój, niewiele skromniejszy od salonu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017