Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
    Rady gospodarskie
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

SZTUĆCE MÓWIĄ... O NAS I ZA NAS.


Jakże często zapominamy, że zasady savoir-vivre - czyli dobrego wychowania - obowiązują także przy stole. Dotyczą one nie tylko właściwego ułożenia nakryć, ale również sposobu kulturalnego spożywania posiłków - z widelcem w lewej, a nożem w prawej ręce - bez siorbania, mlaskania, mówienia z pełnymi ustami czy oblizywania talerza.
Ułożeniem sztućców w trakcie spożywania dania możemy zasygnalizować obsłudze nasze potrzeby, podziękować a także wyrazić opinię o tym, co zjedliśmy.
To powszechnie znane wykładniki kulturalnego zachowania się we wszystkich eleganckich i szanujących się restauracjach na świecie. Oczywiście, w wielu kulturach obowiązują inne zasady, a wydawanie niektórych... odgłosów, obcych np. Europejczykom, uważane jest za wyraz najwyższego uznania.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Skupmy się jednak na tym, co nam powinno być najbliższe oraz o czym warto pamiętać.

Na elegancko nakrytym stole sztućce i szkła mają swoje, ściśle określone miejsce, a ułożone winny być też wedle pewnego porządku. Wszystkie one powinny być starannie wypolerowane i pochodzić z jednego kompletu.

Przy talerzu powinny znajdować się nie więcej, niż trzy pary sztućców. Jeśli potraw będzie więcej, kolejne sztućce powinny pojawić się na stole przed ich podaniem.

Po lewej stronie nakrycia powinny znajdować się: widelec do zakąsek i widelec do dania głównego; po prawej: nóż do przekąsek, łyżka do zupy oraz nóż do dania głównego; powyżej nakrycia: sztućce do deserów i owoców (łyżeczki i widelczyki). Łyżeczka do kawy lub herbaty powinna leżeć na spodeczku.

Po lewej stronie nakrycia powinna znaleźć się serwetka, którą należy rozłożyć na kolanach (jeśli przerywamy posiłek i wstajemy od stołu, lekko złożona serwetka powinna pozostać na siedzisku, jeśli skończyliśmy jeść, złożoną serwetkę układamy na stole po swojej lewej stronie).

Przy podawaniu posiłków złożonych z wielu dań, sztućce powinny być ułożone w kolejności odwrotnej do kolejności podawania strawy, a zatem sztućce do potraw podawanych na końcu winny znajdować się najbliżej talerza.
Łyżki powinny być ułożone dnem ku dołowi. Jeśli jako pierwsza podawana jest przystawka, łyżkę do zupy powinien poprzedzań widelec do przystawki.

Do zup stosuje się różne łyżki: do zup czystych, podawanych w bulionówkach - łyżki okrągłe, do gęstych, tradycyjnych, serwowanych na głębokim talerzu - łyżki z elipsowate.
Odległość sztućców położonych najbliżej talerza powinna być nie mniejsza, niż 1 cm.
Należy pamiętać o nieodkładaniu sztućców w przerwie jedzenia na obrus, lecz o odpowiednim ułożeniu ich na talerzu, a opieranie ich o krawędź talerza jest w złym guście.

Talerzyk do pieczywa z ułożonym na nim nożem do masła oraz talerzyk z masłem powinny znajdować się po lewej stronie nakrycia, nad widelcami.

Kieliszki i szkła do napojów powinny znajdować się po prawej stronie, nad nożami. Także i tu obowiązuje kolejność, w której komunikowane nam jest co dostaniemy jako pierwsze do zjedzenia. Jeśli pierwsze będzie mięso, jako pierwszy powinien znaleźć się kieliszek do czerwonego wina (szerszy i niższy), jeśli ryby lub owoce morza kieliszek do wina białego (wąski, wyższy), a po nich szklanka (kieliszek) do wody.
Kieliszki powinny być zebrane ze stołu przed podaniem deseru.

Desery można serwować na talerzach o wielkości odpowiadającej użytym do przystawek. Sztućce (łyżeczkę i widelczyk) przesuwamy wówczas na prawą stronę nakrycia.

O czym informuje ułożenie sztućców.

W trakcie posiłku, a także po jego zakończeniu możemy skomunikować się z obsługą, elegancko i  bez słowa. „Powiedzą” to za nas sztućce - odpowiednio ułożone na talerzu. Oto jak możemy to zrobić...

   

Przerwa, jeszcze nie skończyłem dania (alternatywnie).

   

 Proszę o dokładkę dania (alternatywnie).

   

Skończyłem jeść, można zabrać nakrycie (alternatywnie).

   

Danie było niedobre, nie smakowało (po prawej)
lub było
bardzo smaczne (po lewej).


Co i jak jeść?


* chleb
- jako dodatek do zupy powinien być odłamywany palcami (kromki nie powinno się wkładać do ust i obgryzać),
* drób - nożem i widelcem, Tylko w niektórych okolicznościach możemy sobie pozwolić na trzymanie mięsa w dłoniach,
* ziemniaki - jeśli podawane są w całości lub kawałkach nie powinny być krojone nożem, a rozdrabniane wyłącznie przy pomocy widelca, noża można i należy użyć do pieczonych ziemniaków i frytek.
* sos - powinno polać się nim tylko mięso (w żadnym, wypadku ziemniaki lub inne składniki dania głównego)
* sałata - powinna być rozdrabniana wyłącznie przy użyciu widelca,
*cytryna - pokrojona w ćwiartki lub ósemki może być wyciśnięta ręką, pokrojona w plasterki - wyłączanie przy pomocy sztućców (widelca i noża),
* spaghetti - widelcem (do nawijania makaronu) trzymanym w prawej ręce i łyżką (służącą do formowania porcji, a także oddzielania makaronu na talerzu) w prawej.


Opracowanie i zdjęcia: Leszek Horwath
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017