Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
    Prezentacje
    Spotkania
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

PIOTR KOHUT.


Pomysłodawca, główny organizator oraz animator międzynarodowego projektu kulturowego „Redyk Karpacki - Transhumance' 2013”. Jest zarazem pierwszym i najważniejszym z baców wiodących kierdle owiec Łukiem Karpat przez Rumunię, Ukrainę, Polskę, Słowację i Czechy - ponad 1200 km wędrówki tradycyjnym wołoskim szlakiem pasterskim.
Pochodzi z gazdowskiej rodziny o wielowiekowych tradycjach pasterskich, z Koniakowa w Beskidzie Śląskim. Tutaj ma też swoją kolibę (bacówkę) i sklep, w którym sprzedaje bundz, oscypki, gołki, redykołki, bryndzę, wełnę owczą,skóry i wyroby miejscowego rękodzieła.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Współzałożyciel (wraz z Kazimierzem Furczoniem) Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów „Gazdowie”. Swe owce wypasa na Ochodzitej, Tynioku, Hali Baraniej, Magurce i Raczy.
Aktywnie działa w wielu lokalnych organizacjach społecznych, jest współorganizatorem i inicjatorem życia kulturalnego w regionie Beskidu Śląskiego. W latach 2004-2011 pełnił funkcję prezesa Związku Podhalan Oddział Górali Śląskich, jest współinicjatorem wielu imprez kulturalnych na terenie Trójwsi Beskidzkiej. Współinicjator zawiązania Porozumienia Karpackiego „Karpaty Naszym Domem”, którego podstawowym celem jest ochrona i zrównoważony rozwój Karpat.
Aktywnie działa na rzecz zachowania w Polsce kultury pasterskiej oraz o zmianę polityki regionalnej Unii Europejskiej, która powinna mocniej wspierać wartości pasterstwa regionalnego.
 
                      

                      

Jak mówi, z pasterstwem miał do czynienia od dziecka. Wakacje spędzał na gospodarce - przy owcach i sianie. Samodzielnym bacowaniem zajął się po założeniu rodziny. Wcześniej, za „kawalerki”, muzykował (jest laureatem wielu nagród w dziedzinie muzyki ludowej, jak również laureatem w konkursach zespołów góralskich) i uczył dzieci folkloru górali śląskich. Do dzisiaj jest członkiem Zespołu Regionalnego „Koniaków”.

Za swoją działalność społeczną i kulturową został uhonorowany w 2009 r. nagrodą „Osobowość Ziem Górskich”, przyznaną przez Koalicję Marek Ziem Górskich, a w 2012 r. odznaką honorową „Zasłużony dla Kultury Polskiej” przyznaną przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
 
Jakby tego było mało, aktywnie uczestniczy w konkursach, wystawach i prezentacjach produktów tradycyjnych w Polsce i za granicą. Jest dwukrotnym laureatem „Perły” głównej nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. W 2009 r. otrzymał ją za jagnięcinę beskidzką , a w 2010 r. za bryndzę wołoską wędzoną.

                      

         

Oto nasza rozmowa z Piotrem Kohutem (MP 3).
Nagraliśmy ją 2  sierpnia 2013 r.,  na hali w Łomnicy koło Piwnicznej, gdzie po ponad 800 kilometrach wędrowki dotarł „Redyk Karpacki”, a pasterze wzięli udział w „Śtrycie” - spotkaniu z zamieszkującymi te tereny Czarnymi Góralami.
W rozmowie  m.in. o wielkim redyku, tradycji i współczesności polskiego pasterstwa i Piotra  przygodzie z owcami, która parę ładnych lat już trwa, a jej korzenie sięgają daleko w historię bacowskiego i gazdowskiego rodu Kohutów.
 

Tekst, foto i nagranie: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017