Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Pokochajmy chwasty


Dział redagowała

śp. Hanna Szymanderska

(1944 - 2014)

BARSZCZ ZWYCZAJNY...

 

  ...DO LEKARSTWA I STOŁU UŻYTECZNY.


Józef Rostafiński, w  wydanej w  1880 roku, w  Krakowie, rozprawie pt. „Burak i barszcz - nazwa i rzecz”, pisze: Heracleum sphondylium z dawna jak i dziś jeszcze, przez lud barszczem zwane(...)Ziele to kilka stóp wysokie tęgością łodygi, obszernością swych liści i pękami zbitych kwiatów sprawia wrażenie krzepkiego wiejskiego prostaka.
Szymon Syreński (Syreniusz) szeroko omawiając to ziele pisał: Barszcz nasz znajomy jest każdemu z nas, na Rusi, w Litwie, w Żmudzi(...)do lekarstwa i stołu użyteczny jest bardzo smaczny. Tak korzeń jako liście. Acz korzeń tylko do lekarstwa użyteczniejszy jest, liście zaś do potraw.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017