Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Pokochajmy chwasty


Dział redagowała

śp. Hanna Szymanderska

(1944 - 2014)

MARCHEWNIK ANYŻKOWY.

 
 
WONNA ŻYWICA. 

 
Ta silna, wysoka bylina wyglądająca jak delikatna paproć pierwsza pojawia się wiosną i jako ostatnia znika na jesieni, należy do licznej rodziny baldaszkowatych, w której wiele gatunków ma duże właściwości lecznicze a  jednocześnie szerokie zastosowanie kulinarne. 
Rozgałęzioną u góry łodygę ma owłosioną, pierzaste liście na długich ogonkach, białe kwiaty (kwitnie w maju- lipcu) zewnętrzne większe od wewnętrznych przekształcają się w  owoc będący podwójną rozłupnią.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUCMERKA.

 
 
SMAKOWITY KORZEŃ.


Tę euroazjatycką roślinę wysoko cenił cesarz Tyberiusz, łaskawie pozwolił ją sobie składać jako daninę; w  starożytnym Rzymie powszechnie uprawiano ją dla bardzo smacznych jadalnych korzeni. Do północnej Europy dotarła w XVI wieku.
Kucmerka, a właściwie dwa jej rodzaje - „marek kucmerka” i „marek szerokolistny” -  jest  trwałą byliną z rodziny baldaszkowatych, niezwykle pospolitą w całej Polsce. Rośnie w  rowach, przy stawach, w szuwarach. Podłużne bulwy korzeniowe o białym miąższu mają długość 1-15 cm, z  licznymi cienkimi jasnobrązowymi korzonkami.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

ŁOPIAN WIĘKSZY.

 
 
 „WŁAŚNIE, ŻE SIĘ  NIE ODCZEPIĘ...”


Łopień, łopuch, łopustka, głowacz, kostropacz, kobierz i najpopularniejsze chyba - rzep - to regionalne nazwy łopianu większego, zwanego też lekarskim, będącego jednym z najtańszych naturalnych leków na świecie. 
Od wieków powszechnie wierzono w jego cudowne właściwości. Jedna ze starych legend mówiła, że gdy ścięto głowę  Janowi Chrzcicielowi, wrzucono ją w liście łopianu, a głowa zrosła się z ciałem.  Stąd też pewnie powstał zwyczaj ozdabiania domów liśćmi łopianu w wigilię św. Jana, które później namoczone w wodzie lub w wódce przykładano do bolącej głowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MACIERZANKA PIASKOWA...

 

 ...DZIĘCIELINA ALBO SZEMRZYK. 


„Matka czy żona, siostra czy kochanka,
Powinny wiedzieć do czego służy macierzanka”
- pisała Łucja Danielewska.

Macierzączka, macierzyduszka, maciorka, dzięcielina, dzięcielnica, szmer, szemrzyk, tymian, duszka, czebryk - to tylko niektóre ludowe polskie nazwy.
A więc do czego służy?
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

KUKLIK POSPOLITY.

 

POLSKIE GOŹDZIKI.
 

W lasach, na suchych łąkach, na gruzach, rośnie - roślina  doskonale przeciwdziałająca nadkwasocie żołądka i kolkom jelitowym.  I choć do dzisiaj jest znaną rośliną leczniczą zapomniano o jej kulinarnym wykorzystaniu.
Kuklik osiąga wysokość do pół metra, ma rozgałęzioną łodygę i przyziemną rozetę liści, jej kwiatki są drobne żółtawe, a owoce ościste. Pochodzi z  rodziny różowatych, a jej ludowa nazwa brzmi „goździkowy korzeń”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LUBCZYK.

 

SYMBOL MIŁOŚCI.

 
Łakotne ziele, lubiśnik, lubystek, lubieszczyk, lubszczyk - ileż to cudownych magicznych właściwości przypisywano temu tak różnie nazywanemu zielu. Nic dziwnego, że Józef Ignacy Kraszewski tak je zachwalał:
„O lubczyku ziółko złote
Jaką ty masz wielka cnotę(...)
O lubczyku dobre ziele
Proś-że ty mnie na wesele”...

bo przez wieki wierzono, że to ono zapewnia dziewczętom powodzenie i szczęśliwe małżeństwo. Słowiańskie dziewczęta wplatały go więc do wianków weselnych, ukrywały w fałdach ślubnych sukni.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZARNUSZKA SIEWNA.

 

„WŁOSY WENERY”.


Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego.
W kuchni używa się  wysuszonych nasion. XVII-wieczny angielski zielarz tak pisał o jej nasionkach: „są barwy czarniawej, bardzo podobne do nasion cebuli, ostre w smaku o wspaniałym słodkim aromacie”. W lecznictwie nasionka czarnuszki wysoko cenione  są jako środek poprawiający trawienie i moczopędny, na „humorów rozrzedzenie i wiatrów pędzenie”. Używano jej też jako środka na poprawienie apetytu i  wzmocnienie systemu odpornościowego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOZIERADKA.

 
 
HAREMOWY PRZYSMAK.
 
Kozieradka ta mała smukła roślinka w Polsce ma dziesiątki regionalnych nazw, co świadczy o jej dawnej popularności. Nazywana bywa  greckim jaskrem, greckim sianem, grecką koniczyną,  bożą trawką, koziorożnikiem, bożorożcem, fenogryką, kozłowcem greckim, nardusem, nardą francuską, sinognojką, trzybocznią, a to  tylko niektóre z nich.
Kozieradka należy do bardzo starych roślin uprawnych znanych już w starożytnym Egipcie, Babilonie i Indiach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRWAWNIK POSPOLITY.

 

ACHILLESOWE ZIÓŁKO.
 

Pokrętnik, stolist, złocień, renisz, zeniszeń, złotnia, drętwik, krfawczyk,  krwawnica, śmietanka  to wszystko stare polskie nazwy określające krwawnik, rosnący niekiedy tak gęsto i zwarcie, że tworzy silne zadarnienie. Pochodząca z  rodziny złożonych, niezwykle gęsto ulistniona aromatyczna bylina, pospolicie występuje na suchych łąkach, miedzach,  słonecznych polanach i  brzegach  lasów. Łodyga z białymi lub szarobiałymi drobniutkimi kwiatami wyrasta na wysokość nawet 70 cm.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GORCZYCA...

 
 
UNIWERSALNY AFRODYZJAK. 


Gorczyca z rodziny krzyżowatych od wieków znana jest jako warzywo i roślina lecznicza. Często nazywana była kapustą gorczycą.
Starożytni Rzymianie nazwali ją „sinapis”, a wiara w afrodyzjakalne działanie rośliny powodowała, że  dodawali jej do każdej wykwintnej potrawy oraz  wielu miłosnych napojów.
Smak nasion jest ostry, palący. Nasiona gorczycy czarnej tak jak i nasiona gorczycy białej - delikatniejszej w smaku, czy gorczycy sarepskiej, służą głównie do produkcji musztardy i jako konserwujący środek do marynat, pikli, do przygotowywania domowych konserw i wyrobów wędliniarskich, do sałatek z buraków.
W Polsce rośnie dziko także gorczyca polna zwana popularnie ognichą.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BABKA ZWYCZAJNA.

 


 STOPA BIAŁEGO CZŁOWIEKA”...


...tak właśnie została nazwana przez Indian ta roślina „przywleczona” do Ameryki z  Europy. Botanicy znają ponad 200 gatunków babki, nas interesuje jeden, a właściwie dwa - zwyczajna (szerokolistna) i lancetowata. Barankowy język, biczki, języczki polne, żywiec to inne polskie nazwy tego popularnego chwastu, potrafiącego działać cuda w leczeniu dróg oddechowych, działającego wybitnie wzmacniająco. Powinno się ją jadać po długich chorobach, przy rekonwalescencji, a także przy niedokrwistości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ARCYDZIĘGIEL LITWOR.

 

TAJEMNICA ARCHANIOŁA GABRIELA.



„A o dzięgielu powiadają dziwy,
Słyszę, gdy Litwę chłostał mór straszliwy,
Korzeń dzięgielu w gorzałce moczony
Jedynej ludziom dostarczał obrony”

                                                 
        A. Pług


W języku polskim to ziele ma bardzo wiele nazw - ziele św. Ducha, gołębia pokrzywa, lubszcza, angielika, anżelika, archangelika, anielskie ziele, anielski korzeń, dzięgielnica, dzięgiel wielki - co region to inna nazwa.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

BYLICA BOŻE DRZEWKO.

 



„Tam na miedzy szerokiej(...)
gdzie aksamitna bylica
 rozpiera miękkie swe kiście” 
 

Jan Kasprowicz
                       

Do gatunku „bylica” należy  kilkaset odmian tradycyjnie uważanych za rośliny lecznicze i przyprawowe. Najbardziej znane bylice to - estragon, piołun, boże drzewko, a także bylica pospolita.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BYLICA PIOŁUN...

 

 ...100% GORYCZY.
 


„W każdym marnym ziółeczku,
Jakiś dar ukryty,
Ot, absyntium vulgare - piołun pospolity
A od febry jedyny”

Władysław Syrokomla

 

Polacy nazywali go różnie - psia ruta, piołunek,  piełun, poleń, absynt, wermut, piolin polny, a polska nazwa  wywodzi się od prasłowiańskiego słowa „pioły” = „gorzki”.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

CYKORIA PODRÓŻNIK...

 

„BŁĘKITNE OCZY DZIEWCZYNY”.


Stara legenda głosi, że kolor kwiatów cykorii dzikiej powstał z „wypłakanych błękitnych oczu dziewczyny po stracie ukochanego”.
Wszyscy chyba znamy hodowaną cykorię sałatową i wszyscy też pewnie znamy niebiesko kwitnący  wysoki chwast noszący nazwę cykoria podróżnik. To właśnie z jego korzeni już w XVI wieku przyrządzano namiastkę kawy. Zawarta w korzeniach inulina podczas prażenia przekształca się we fruktozę i karmel dający wysuszonym korzeniom ciemną barwę i przyjemny nieco gorzki smak.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017