Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Pokochajmy chwasty


Dział redagowała

śp. Hanna Szymanderska

(1944 - 2014)

POKOCHAJMY CHWASTY.

 

Wkoło zaś się walały suszące się snopy
szałwii, benedykty kardy, macierzanki
cała ziołowa, domowa apteczka Wojszczanki

Adam Mickiewicz  „Pan Tadeusz”
 


Łąki pod Obidzą w Beskidzie Sądeckim

Dobrze zaopatrzona domowa apteczka, często utożsamiana ze spiżarnią, była chlubą każdego polskiego domu;  trzymano w niej jak pisał Mikołaj Rej „nadobne pożyteczki” takie jak octy winne fiołkowe lub malinowe, miody, konfekty, ziołowe serki i oleje, wina zaprawiane ziołami, domowe  wódki, nalewki i likiery, suszone zioła, soki, serki owocowe, marynaty. We dworach pieczę nad nią trzymała specjalna „panna apteczkowa” i to ona rządziła tym królestwem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODBIAŁ POSPOLITY.

 

„ROZPĘDZACZ KASZLU”.

 
Boże liczko, kobilacz, koński kwiat, końskie kopyto, ośla stopa, podbielina, korzeniec, kniat, kłobuk, białodrzew, macocha to stary niezwykle popularny środek wykrztuśny, jego łacińska nazwa brzmi - „rozpędzacz kaszlu”.
Podbiał ten niezwykle pospolity chwast z rodziny złożonych jest jedną z najwcześniej kwitnących wiosennych roślin (marzec początek kwietnia), tworzy najpierw okryte łuskami pędy kwiatowe - zakończone złoto żółtymi koszyczkami kwiatowymi, a po przekwitnięciu - wielokątne liście na długich ogonkach - młode obficie pokryte kutnerem. Czasami bywa mylony z lepiężnikiem, który jednak jest rośliną znacznie wyższą o dużo większych liściach i brunatno różowych kwiatach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIERWIOSNEK.

 

ZWIASTUN WIOSNY.


Ta niepozorna, będąca jednym ze zwiastunów wiosny, niezwykle pospolita w Polsce bylina z rodziny pierwiosnkowatych tworzy rozetę liści ze środka których wyrasta długa łodyga zakończona małymi żółtymi kwiatkami.
Surowcem leczniczym są kwiaty i kłącza. Napary i odwary z nich są polecane jako doskonały  środek wykrztuśny.
Kulinarne zastosowanie mają liście i kwiatki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MNISZEK LEKARSKI.

 

DMUCHAWIEC CZYLI MĘSKA STAŁOŚĆ.


„Obok ścieżynki wiodącej do serca
Starego boru, złociły się mlecze
Kręgiem szerokim, a spór z nimi wiodły
O atom miejsca jaskry i srebrniki”
 
Jan Kasprowicz
 

Pospolity chwast zwany mleczem, mlecznicą, pąpawą, brodawnikiem mleczowatym, kaczyńcem, podróżnikiem, popią główką, hetmańską buławą,gołębim grochem, świńskim pyskiem, męską stałością !!! lub dmuchawcem - rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, wszędzie gdzie tylko rośnie trawa.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

POKRZYWA.

 
 
BIWAKOWA LODÓWKA.

Kiedy słońce będzie w znaku Barana, spożyj jeśli chcesz zapobiec chorobie pokrzywę zwyczajną” -  Apicjusz „Sztuka kulinarna”
Powszechnie znany chwast, o parzących liściach, gwarowo nazywany - pekrywa, koprywa, zagawka, żegawica, żogawka - należy do rodziny pokrzywowatych.
Jest rośliną niezwykle bogatą w składniki mineralne, witaminy i od starożytności cieszy się wielką sławą rośliny leczniczej.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

BLUSZCZYK KURDYBANEK.

 

ZAPOMNIANY ULUBIENIEC NASZYCH PRABABEK.


Zwany też kudroniem, kurdybanem, kurdybonem;  rosnący prawie wszędzie chwast - w przydrożnych rowach, na łąkach, na skrajach lasów i zarośli  - wcześnie zaczyna wegetację i bardzo późno kończy, a  w czasie łagodnych zim jego zielone listki można zrywać przez cały rok.
Jest to bylina z rodziny wargowatych, wyrastająca do wysokości 30 cm, z okrągłymi ząbkowanymi liśćmi i niebiesko fioletowymi kwiatkami  pojawiającymi się od kwietnia do czerwca, najobficiej w maju i wtedy młode listki są najlepsze.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MARZANKA WONNA.

 

MAJOWA RADOŚĆ.

Trwała bylina z rodziny marzankowatych zwana także majownikiem należy do licznej grupy roślin zakwitających przed pełnym rozwojem liści drzew. W Polsce pospolicie rośnie w liściastych lasach. Ziele o zapachu świeżego siana (kumaryny) ma działanie uspakajające, rozkurczowe; leczy histerię, bezsenność i nadpobudliwość. W średniowieczu słodko pachnącymi wiankami z marzanki dekorowano wiosną izby, aby odświeżyć powietrze, wieszano w kościołach, rozrzucano na podłodze, a także wkładano pod prześcieradła i wypychano nim sienniki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOMOSA (LEBIODA).

 

 „PACHNĄCE KOŚCI TYGRYSA”.


Komosa należała od czasów neolitycznych aż do XIX wieku do  najbardziej popularnych ziół. W Chinach nazywano ją „pachnącymi kośćmi tygrysa”. Ten pospolity chwast pól uprawnych niegdyś  wysoko ceniony w całej niemal Europie, na przednówku był pożywieniem wielu biedaków; być może stąd taka niechęć do niego w polskiej kuchni.
Istnieje wiele odmian komosy - najbardziej popularne z nich to komosa strzałkowa, biała oraz piżmowa - zwana inaczej meksykańską.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LEBIODKA POSPOLITA.

 

STRAŻNIK DOBREGO NASTROJU.
 
 
Polska nazwa tej rośliny to  dziki majeranek, macierzanka wysoka, macierzyca, macierza duszka i najładniejsza chyba macierduszka. Każda z tych gwarowych nazw  związana jest starosłowiańską legendą, że roślina ta powstała z łez sieroty  aby ją pocieszyć po śmierci matki. Od wieków  lebiodka znana była  jako symbol szczęścia i nazywana strażnikiem dobrego nastroju. Polska dzika lebiodka (włoskie origano) - rośnie na terenie całego kraju, na suchych wzgórzach, brzegach lasów, słonecznych zboczach, na gruncie wapiennym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BYLICA POSPOLITA.

 

MATKA ZIÓŁ.


Zwana czasami bielicą lub bylnikiem  jest rośliną od wieków uważaną przez wiele ludów za roślinę obrzędową.
Jej łacińska nazwa pochodzi od imienia bogini Artemizy, która pomagała rodzącym kobietom.
W Polsce  jest bylica kolejnym chwastem zaliczanym do „magicznych ziół świętojańskich”; chroniących od „potworów, uroków, nieszczęść i chorób”.
Anglosasi wymieniają ją wśród  „9 świętych ziół” danych światu przez boga Woden.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODAGRYCZNIK POSPOLITY.

 

KOZIA STÓPKA.

 
Jest rośliną z rodziny baldaszkowatych i... bardzo uciążliwym chwastem w ogrodach. Potrafi odrastać nawet z niewielkiego kawałka kłącza pozostawionego w ziemi. Rośnie powszechnie wśród krzewów, zarośli, na polanach, w lasach. Jadalne jej części to młode aromatyczno-gorzkawe liście i łodygi zbierane od kwietnia do września. Wczesną wiosną zbiera się nie całkiem jeszcze rozwinięte liście - wtedy są najsmaczniejsze, miękkie delikatne łodygi dobrze jest obrać ze skórki przed przyrządzeniem potrawy.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.

 

 CEBULA CZAROWNIC.
 

Ta roślina zwana również czosnkiem leśnym, dzikim lub cebulą czarownic posiada wszystkie cenne właściwości uprawianego czosnku. Różni się jednak wyglądem - z  wąskiej podłużnej cebulki  bardzo wczesną wiosną wyrastają na ogół dwa listki (jak u konwalii) a z nich  wyłania się łodyga zakończona białymi kwiatuszkami zebranymi w kulę. Kwitnie od kwietnia do maja.
W średniowiecznej Europie uprawiany dla celów przyprawowych i leczniczych dziś rośnie wyłącznie  w stanie naturalnym w zacienionych, wilgotnych łąkach, zaroślach i leśnych polanach.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

OGÓRECZNIK.

 
 
„POTARGANA BRODA”.

 
Stare łacińskie powiedzenie mówi: „Ja ogórecznik, zawsze daję odwagę”;  w roku 1699 John Evelyn pisał: „...swą skutecznością przywraca do życia hipochondryka  i rozwesela nawet najbardziej zapracowanego naukowca”, a stary niemiecki zielnik posuwa swoją pochwałę ziela jeszcze dalej:  „daje on radość i odwagę , przepędza wszelki kłopot i smutek, dorzuć go do wina i wypij(...)wzmacnia i raduje serce, podnosi na duchu, odświeża krew i oczyszcza od różnych spalonych, wrzących wilgotności, poprawia czarną żółć, odpędza melancholię i złe sny” .
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

POPŁOCH POSPOLITY.

 
 
ZACZAROWANI BENEDYKTYNI.
 

Popłoch pospolity zwany przez rolników diabelskim chwastem jest ukochaną rośliną Szkotów - godłem tego kraju. Stara legenda głosi, że w X wieku to właśnie oset uratował szkockiego króla Malcolma przed duńskimi wojskami.  Duńczycy zakradli się nocą pod  mury zamku Stirling i postanowili przeprawić się przez fosę,  zdjęli więc buty, ruszyli...  i ich krzyki postawiły na nogi załogę zamku. Fosa bowiem nie była wypełniona wodą, a porosła popłochem. Może to stąd jest powiedzenie „uciekali w popłochu”?
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

KRWIŚCIĄG MNIEJSZY.

 

„RADUJĄCY SERCE”.

 
W elżbietańskiej Anglii był jedną z głównych roślin stosowanych w kuchni, a pierwsi osadnicy zawieźli go do Ameryki i używali do przygotowywania octów i napojów chłodzących
Delikatne dekoracyjne listki tego orzeźwiającego zioła, potrafią znakomicie przetrwać łagodną zimę - zawierają sporo witaminy C, ułatwiają trawienie, a  „włożone w wino nadają mu wdzięczności pewnej w piciu (...) radują i zadowalają serce”.
Ta bylina z rodziny różowatych pospolicie rośnie w  Polsce na niekwaśnych, urodzajnych łąkach, na siedliskach suchych, słonecznych, zasobnych w wapń.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017