Popularne chwasty o działaniu leczniczym

Na polskich łąkach i ugorach można znaleźć bogactwo dzikich ziół o działaniu leczniczym. Wśród popularnych chwastów spotykane są zarówno gatunki trujące, niejadalne jak i smaczne rośliny o korzystnym dla organizmu działaniu. Podstawą przy zbiorze dzikich ziół jest ich rozpoznawanie. Aby uniknąć ryzyka pomyłki podczas pozyskiwania roślin warto poznać ich cechy, a także inne gatunki bardzo podobne z którymi można je pomylić.

Popularne chwasty o działaniu leczniczym

Wśród wielu roślin jakie można spotkać podczas wycieczki na łąkę niewątpliwie najbardziej popularny jest mniszek lekarski (nazwa łacińska Taraxacum officinale). Jest to roślina kwitnąca na wyrazisty, żółty kolor o charakterystycznym wyglądzie. Kwitnienie rośliny następuje na początku maja. Liście mniszka są postrzępione i długie, bez włosków.

Po przecięciu łodygi z wewnątrz wypływa białe mleczko od którego pochodzi potoczna zioła nazwa ,,mlecz”. Jego korzeń palowy jest długi, dlatego roślina jest głęboko zakorzeniona i trudno ją wybrać. Poszczególne części rośliny można wykorzystywać do wyrobu syropów, naparów i odwarów. Łodygi nadają się również do kiszenia. korzeń posiada działanie pobudzające przemianę materii oraz oczyszczanie organizmu. Z wiosennych liści można przygotowywać sałatki oraz stosować je jako dodatek do zup.

Chwasty kwitnące na żółto, które można pomylić z mniszkiem

Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich ziół także w przypadku mniszka lekarskiego istnieje ryzyko pomyłki, szczególnie w przypadku początkujących zbieraczy. Mlecz polny to roślina bardzo podobna, która jednak nie nadaje się do spożycia, a może być wręcz trująca dla niektórych osób. Różni się ona od mniszka strukturą liści oraz owocu. Kwiat mlecza jest delikatniejszy oraz wyżej osadzony na łodydze. Korzeń nie jest osadzony bardzo głęboko i łatwo można go wyrwać. Po wydaniu kwiatów zamieniają się one w twardą kulkę. Jest to żółty chwast powszechnie występujący w Polsce na siedliskach bardzo zbliżonych do mniszka.

Chwasty kwitnące na niebiesko

Wśród  pospolitych chwastów polnych kwitnących na fioletowo z pewnością należy wymienić cykorię podróżnik. Jest to zioło, które wydaje kwiaty latem. Najczęściej można spotkać je na silnie nasłonecznionych terenach w pobliżu rowów lub nieużytków. Cykoria podróżnik to pożyteczne zioło. jego korzeni po ususzeniu można używać jako namiastki kawy. Mają one działanie pobudzające metabolizm oraz procesy spalania tkanki tłuszczowej w organizmie, dlatego napary z niej są polecane przy otyłości i nadwadze.

Chwasty kwitnące na fioletowo

Najwięcej chwastów kwitnących na fioletowo można spotkać wiosną. Jest to pora kiedy kwiaty wydają fiołki, jasnota purpurowa czy bluszczyk kurdybanek, ale także zioła o silnym działaniu takie jak barwinek. O pomyłkę z barwinkiem nie jest łatwo, ponieważ jego liście w przeciwieństwie do pozostałych gatunków są połyskliwe oraz preferują miejsca zacienione. Pozostałe gatunki posiadają działanie lecznicze i są zdatne do spożycia w postaci naparów i przypraw.

Podagrycznik pospolity, właściwości lecznicze

Jak sama nazwa wskazuje podagrycznik to pospolity chwast leczniczy o działaniu wspomagającym leczenie podagry czyli dny moczanowej. Jego wygląd jest dość niepozorny, ponieważ poza okresem kwitnienia jest niską rośliną o soczyście zielonych liściach, preferuje on miejsca zacienione. Roślina rośnie w dużych grupach i jest bardzo ekspansywna. Cechą charakterystyczną, która pozwala odróżnić ten chwast leśny od innych trujących gatunków jest trójkątny przekrój łodygi. Podagrycznik to roślina jadalna, zawierająca dużą ilość witaminy C.

Jak używać podagrycznika?

Podagrycznik można stosować w postaci świeżej lub ususzonej. Po umyciu można go pokroić oraz używać jako dodatku do potraw takich jak zupy, gulasze czy inne dania mięsne. Po ususzeniu jego smak jest bardzo zbliżony do pietruszki, dlatego świetnie komponuje się z pasztetami, pieczeniami czy rosołem. Świeży podagrycznik to idealny dodatek do kanapek. Z suszonego ziela można robić także napary lecznicze. Zastosowanie podagrycznika jest bardzo duże, dlatego warto nauczyć się rozpoznawania tej niepozornej rośliny oraz korzystać z jej uniwersalnych właściwości.

Polskie chwasty to bogactwo przyrodnicze o jakim nie powinno się zapominać. Różnorodność gatunkowa naszych rodzimych ziół jest bardzo duża. Korzystanie z dobrodziejstw natury poprzez zbiór to nie tylko pomysł na przyjemne spędzanie wolnego czasu, ale również pomysł na ekonomiczne i zdrowe dbanie o własny organizm.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *