Marzanka ma czworokątne kanciaste łodygi, lancetowate ułożone okółkowo liście zbiera się ją w maju tuż przed kwitnieniem. Małe śnieżnobiałe kwiatki o miłym zapachu, zebrane są w luźne grona i pojawiają się późną wiosną.
Ta przyprawowa roślinka niezwykle rzadko jest u nas stosowana. W kuchniach Zachodniej Europy używa się świeżych listków do aromatyzowania deserów - kremów, budyniów, galaretek, a także wielu sosów, zup owocowych, wiosennych zup ziołowych, sosu beszamelowego i kremu winnego.
 Najczęściej jednak używana bywa do aromatyzowania trunków. W Niemczech jest składnikiem napoju tradycyjnie podawanego 1 maja (przyrządza się go zanurzając na noc w butelce białego wina 2 do 4 łodyg lekko zwiędniętych gałązek marzanki, a następnie łączy w wazie do ponczu z butelka szampana, wody sodowej lub lemoniady i szklanką poprzecinanych na pół truskawek).
Z marzanki robi się smaczną herbatę, kilka listków można też wrzucić do czajniczka zwyczajnej herbaty dla dodania aromatu.
Używa się jej w niewielkich ilościach łyżka suszonej lub 1 łodyga świeżej na szklankę płynu - w dużych dawkach może bowiem odurzyć i spowodować bóle głowy.
Marzankę przed użyciem powinno się lekko przesuszyć, pozwolić jej „zwiędnąć” aby uzyskać lepszy aromat.
Z liści i młodych pędów sporządza się napoje o doskonałym posmaku znakomite na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie w celu podniesienia nastroju.
Najbardziej znany z nich to zapisany przez mnicha z zakonu benedyktynów w roku 854 przepis na:
KRUSZON MAJOWY.
Garść świeżych liści, 2 butelki reńskiego wina, sok i otarta skórka z 1 cytryny, ok. szklanki cukru, butelka szampana, pół szklanki koniaku, szklanka poziomek.
Świeżo zerwane liście i młode pędy zostawia się w ciepłym przewiewnym miejscu na 2-3 godziny, a gdy lekko zwiędną wkłada do dużego słoja, wlewa pół butelki reńskiego wina, sok i otartą skórkę z cytryny, przykrywa i zostawia w ciepłym miejscu na 4-5 godzin. Gdy wino przejdzie zapachem ziela, dolewa się pozostałe półtorej butelki reńskiego , dodaje cukier, miesza dokładnie i wstawia przykryty słój do lodówki . na 2-3 godziny, po czym wyjmuje się marzankę, a aromatyzowane schłodzone wino reńskie miesza się z koniakiem i mocno schłodzonym szampanem, wlewa do dużej kryształowej wazy, wrzuca poziomki.
MAJOWE WINO.
1 litr białego półsłodkiego wina, 2-3 pędy młodej marzanki.
Pędy marzanki należy włożyć do wina, szczelnie zamknąć i zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem usunąć marzankę. Wino podawać schłodzone.
Równie doskonałe, ale już nie „przyjęciowe”, a polecane przy nadpobudliwości i bezsenności, jest...
MARZANKOWE MLEKO.
Przez kilka godzin moczymy kilka pędów marzanki w świeżym mleku. Po wyjęciu pędów rośliny mleko należy wymieszać z 2 łyżkami miodu i schłodzić.
Tekst: Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
|