Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

MARZANKA WONNA.


MAJOWA RADOŚĆ.

Trwała bylina z rodziny marzankowatych zwana także majownikiem należy do licznej grupy roślin zakwitających przed pełnym rozwojem liści drzew. W Polsce pospolicie rośnie w liściastych lasach. Ziele o zapachu świeżego siana (kumaryny) ma działanie uspakajające, rozkurczowe; leczy histerię, bezsenność i nadpobudliwość. W średniowieczu słodko pachnącymi wiankami z marzanki dekorowano wiosną izby, aby odświeżyć powietrze, wieszano w kościołach, rozrzucano na podłodze, a także wkładano pod prześcieradła i wypychano nim sienniki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Marzanka ma czworokątne kanciaste łodygi, lancetowate ułożone okółkowo liście zbiera się ją w maju tuż przed kwitnieniem. Małe śnieżnobiałe kwiatki o miłym zapachu, zebrane są w luźne grona i pojawiają się późną wiosną.

Ta przyprawowa roślinka niezwykle rzadko jest u nas stosowana. W kuchniach Zachodniej Europy używa się świeżych listków do aromatyzowania deserów - kremów, budyniów, galaretek, a także wielu sosów, zup owocowych, wiosennych zup ziołowych, sosu beszamelowego i kremu winnego.

Najczęściej jednak używana bywa do aromatyzowania trunków. W Niemczech jest składnikiem napoju tradycyjnie podawanego 1 maja (przyrządza się go zanurzając na noc w butelce białego wina 2 do 4 łodyg lekko zwiędniętych gałązek marzanki, a następnie łączy w wazie do ponczu z butelka szampana, wody sodowej lub lemoniady i szklanką poprzecinanych na pół truskawek).

Z marzanki robi się smaczną herbatę, kilka listków można też wrzucić do czajniczka zwyczajnej herbaty dla dodania aromatu.

Używa się jej w niewielkich ilościach łyżka suszonej lub 1 łodyga świeżej na szklankę płynu - w dużych dawkach może bowiem odurzyć i spowodować bóle głowy.
Marzankę przed użyciem powinno się lekko przesuszyć, pozwolić jej „zwiędnąć” aby uzyskać lepszy aromat.

 
Z liści i młodych pędów sporządza się napoje o doskonałym posmaku znakomite na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie w celu podniesienia nastroju.
Najbardziej znany z nich to zapisany przez mnicha z zakonu benedyktynów w roku 854 przepis na:

KRUSZON MAJOWY.

Garść świeżych liści, 2 butelki reńskiego wina, sok i otarta skórka z 1 cytryny, ok. szklanki cukru, butelka szampana, pół szklanki koniaku, szklanka poziomek.
Świeżo zerwane liście i młode pędy zostawia się w ciepłym przewiewnym miejscu na 2-3 godziny, a gdy lekko zwiędną wkłada do dużego słoja, wlewa pół butelki reńskiego wina, sok i otartą skórkę z cytryny, przykrywa i zostawia w ciepłym miejscu na 4-5 godzin. Gdy wino przejdzie zapachem ziela, dolewa się pozostałe półtorej butelki reńskiego , dodaje cukier, miesza dokładnie i wstawia przykryty słój do lodówki . na 2-3 godziny, po czym wyjmuje się marzankę, a aromatyzowane schłodzone wino reńskie miesza się z koniakiem i mocno schłodzonym szampanem, wlewa do dużej kryształowej wazy, wrzuca poziomki.

MAJOWE WINO.

1 litr białego półsłodkiego wina, 2-3 pędy młodej marzanki.
Pędy marzanki należy włożyć do wina, szczelnie zamknąć i zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem usunąć marzankę. Wino podawać schłodzone.

 
Równie doskonałe, ale już nie „przyjęciowe”, a polecane przy nadpobudliwości i bezsenności, jest...

MARZANKOWE MLEKO.

Przez kilka godzin moczymy kilka pędów marzanki w świeżym mleku. Po wyjęciu pędów rośliny mleko należy wymieszać z 2 łyżkami miodu i schłodzić.


Tekst: Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum
© JM Media.
All rights reserved.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017