Przetwory z podbiału to najlepsze środki działające przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku. Słynny ks. Kneipp radził: „bardzo dobrze jest pić herbatę z podbiału dla oczyszczenia płuc i piersi. Dychawiczność i kaszel bardzo łatwo usuwa się tą jedną tylko rośliną”.
 Części jadalne to młode listki wraz z łodyżkami, zbierane w miesiącach maj - sierpień. Świeże listki zawierają dużo witaminy C, a także mają właściwości czyszczące krew, stąd też bardzo wskazane jest używanie ich na surowo - dodawanie do surówek, sałatek.
Po zblanszowaniu można przyrządzać je jak szpinak, łączyć w zupach, sosach i sałatkach z innymi chwastami.
Niezwykle smaczne i chrupkie są młode listki smażone w cieście w dużej ilości tłuszczu.
WIOSENNA SURÓWKA.
Po szklance listków podbiału i pokrzywy, pęczek cebulki dymki, 3-4 łodygi selera naciowego, 1-2 marchewki; 2 łyżki usiekanych młodych listków czosnku.
Sos: 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, 2 ząbki czosnku sól, pieprz, łyżeczka miodu.
Roztarty z solą czosnek wymieszać z pieprzem, miodem, wodą , sokiem z cytryny i olejem; lekko schłodzić.
Na sitach ułożyć liście pokrzywy i podbiału, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, Obrane łodygi selera naciowego, dymkę, pokrzywę i podbiał pokroić połączyć z marchewką, polać sosem, wymieszać, posypać usiekanymi listkami czosnku.
SEZAMOWA JARZYNKA.
250 g liści podbiału, 250 g liści pokrzywy, 100 g liści szpinaku, 3 łyżki sezamowego ziarna, łyżka masła, 2 łyżki sosu sojowego, kieliszek koniaku.
Umyte liście wrzucić na 2-3 minuty na lekko osolony wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć, pokroić w grube paski. Na gorącej patelni uprużyć ziarna sezamu. W rondelku stopić masło, wrzucić zieleninę, podgrzać, wyłożyć na ogrzaną salaterkę, skropić sosem sojowym i koniakiem, posypać, ziarnami sezamu, wymieszać.
Podawać do białych mięs.
Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
|