Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PODBIAŁ POSPOLITY.


„ROZPĘDZACZ KASZLU”.

 
Boże liczko, kobilacz, koński kwiat, końskie kopyto, ośla stopa, podbielina, korzeniec, kniat, kłobuk, białodrzew, macocha to stary niezwykle popularny środek wykrztuśny, jego łacińska nazwa brzmi - „rozpędzacz kaszlu”.
Podbiał ten niezwykle pospolity chwast z rodziny złożonych jest jedną z najwcześniej kwitnących wiosennych roślin (marzec początek kwietnia), tworzy najpierw okryte łuskami pędy kwiatowe - zakończone złoto żółtymi koszyczkami kwiatowymi, a po przekwitnięciu - wielokątne liście na długich ogonkach - młode obficie pokryte kutnerem. Czasami bywa mylony z lepiężnikiem, który jednak jest rośliną znacznie wyższą o dużo większych liściach i brunatno różowych kwiatach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przetwory z podbiału to najlepsze środki działające przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku. Słynny ks. Kneipp radził: „bardzo dobrze jest pić herbatę z podbiału dla oczyszczenia płuc i piersi. Dychawiczność i kaszel bardzo łatwo usuwa się tą jedną tylko rośliną”.

Części jadalne to młode listki wraz z łodyżkami, zbierane w miesiącach maj - sierpień. Świeże listki zawierają dużo witaminy C, a także mają właściwości czyszczące krew, stąd też bardzo wskazane jest używanie ich na surowo - dodawanie do surówek, sałatek.
Po zblanszowaniu można przyrządzać je jak szpinak, łączyć w zupach, sosach i sałatkach z innymi chwastami.
Niezwykle smaczne i chrupkie są młode listki smażone w cieście w dużej ilości tłuszczu.


WIOSENNA SURÓWKA.


Po szklance listków podbiału i pokrzywy, pęczek cebulki dymki, 3-4 łodygi selera naciowego, 1-2 marchewki; 2 łyżki usiekanych młodych listków czosnku.
Sos: 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, 2 ząbki czosnku sól, pieprz, łyżeczka miodu.

Roztarty z solą czosnek wymieszać z pieprzem, miodem, wodą , sokiem z cytryny i olejem; lekko schłodzić.
Na sitach ułożyć liście pokrzywy i podbiału, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, Obrane łodygi selera naciowego, dymkę, pokrzywę i podbiał pokroić połączyć z marchewką, polać sosem, wymieszać, posypać usiekanymi listkami czosnku.


SEZAMOWA JARZYNKA.


250 g liści podbiału, 250 g liści pokrzywy, 100 g liści szpinaku, 3 łyżki sezamowego ziarna, łyżka masła, 2 łyżki sosu sojowego, kieliszek koniaku.

Umyte liście wrzucić na 2-3 minuty na lekko osolony wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć, pokroić w grube paski. Na gorącej patelni uprużyć ziarna sezamu. W rondelku stopić masło, wrzucić zieleninę, podgrzać, wyłożyć na ogrzaną salaterkę, skropić sosem sojowym i koniakiem, posypać, ziarnami sezamu, wymieszać.
Podawać do białych mięs.
 

Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum
 © JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017