Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

POPŁOCH POSPOLITY.

 
ZACZAROWANI BENEDYKTYNI.
 

Popłoch pospolity zwany przez rolników diabelskim chwastem jest ukochaną rośliną Szkotów - godłem tego kraju. Stara legenda głosi, że w X wieku to właśnie oset uratował szkockiego króla Malcolma przed duńskimi wojskami.  Duńczycy zakradli się nocą pod  mury zamku Stirling i postanowili przeprawić się przez fosę,  zdjęli więc buty, ruszyli...  i ich krzyki postawiły na nogi załogę zamku. Fosa bowiem nie była wypełniona wodą, a porosła popłochem. Może to stąd jest powiedzenie „uciekali w popłochu”?
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Także legendy francuskie  głoszą chwałę popłochu - on to uratował życie żołnierzy Karola Wielkiego. Kiedy dżuma dziesiątkowała jego wojsko wielki król modląc się o ich zdrowie strzelił z łuku - strzała przebiła oset, z którego wyprodukowano cudowne lekarstwo.

Znana jest też legenda o smutnym losie klasztoru benedyktynów, przeklętym przez żebraka, któremu nie udzielono pomocy. Wszyscy mnisi zostali zamienieni w popłoch i dopiero  Najświętsza Panienka zdjęła z nich ten zły czar i odtąd z popłochu zaczęto wytwarzać leki pomagające na wszelkie dolegliwości.
No ale dość tych legend - wracajmy do kuchni. Najpierw kilka słów o samej imponującej roślinie.
 
Popłoch jest ogromną, dwuletnią, zimotrwałą rośliną (do 3 m wysokości), z rodziny złożonych, o  kolczastych, pokrytych srebrnym meszkiem łodygach, sztywnych, długich, wąskich, ząbkowanych liściach z  kolcami i  karmazynowo-purpurowych kwiatach, które pojawiają się w drugim roku wegetacji rośliny.
Z małych ciemnobrązowych nasionek dawniej wytłaczano  jadalny olej.

Dziko rosnący popłoch spotkać możemy w całej Polsce, w  miejscach suchych i ciepłych - na opuszczonych żwirowiskach, w kamieniołomach, miedzach, pastwiskach, nieużytkach.

W kuchni zastosowanie mają młode łodygi i wielkie koszyczki kwiatowe.
Koszyczki kwiatowe, po usunięciu płatków i twardych zewnętrznych przylistków  najlepiej gotować na parze aż będą miękkie.
Młode łodygi należy obrać i po zblanszowaniu przyrządzać z nich surówki z sosem winegret lub majonezem, albo gotować i podawać jak szparagi.

Uwaga biwakowicze  - herbatka ze świeżych liści  polecana  jest w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych.


POLSKIE KARCZOCHY.


Koszyczki kwiatowe popłochu, sól, sok z 1 cytryny, łyżka masła, pół łyżeczki cukru;  3 łyżki masła, 3 ząbki czosnku.

Z koszyczków kwiatowych usunąć płatki i twarde przylistki. Zagotować osoloną wodę z sokiem z cytryny, masłem i cukrem, wrzucić  koszyczki gotować ok. 10  minut. W rondelku stopić masło, dodać roztarty z solą czosnek. Odcedzone koszyczki ułożyć na ogrzanej salaterce polać stopionym masłem.


Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~POla Opublikowano: 2010-03-07 12:39:49
Te "polskie karczochy" szczególnie mi się podobają; bo "cudze chwalicie..."
Napisał: ~Konrad Opublikowano: 2016-05-29 08:15:00
Na niektórych stronach opisują trujące właściwości popłochu. Chciałbym zapytać kiedy i które części tej rośliny są trujące. Drugie pytanie - czy konieczna jest obróbka termiczna "blanszowanie" "gotowanie". Jeśli tak - to czy to ma znaczenie tylko smakowe czy przez obróbkę termiczną pozbywamy się jakiś trucizn itp.?
Napisał: ~Konrad Opublikowano: 2016-05-29 08:19:32
Czy koszyczki kwiatowe zbiera się przed czy podczas kwitnienia? Młode liście to jakie duże i kiedy zbierane?
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017