Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

KRWIŚCIĄG MNIEJSZY.


„RADUJĄCY SERCE”.

 
W elżbietańskiej Anglii był jedną z głównych roślin stosowanych w kuchni, a pierwsi osadnicy zawieźli go do Ameryki i używali do przygotowywania octów i napojów chłodzących
Delikatne dekoracyjne listki tego orzeźwiającego zioła, potrafią znakomicie przetrwać łagodną zimę - zawierają sporo witaminy C, ułatwiają trawienie, a  „włożone w wino nadają mu wdzięczności pewnej w piciu (...) radują i zadowalają serce”.
Ta bylina z rodziny różowatych pospolicie rośnie w  Polsce na niekwaśnych, urodzajnych łąkach, na siedliskach suchych, słonecznych, zasobnych w wapń.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pachnące, małe, okrągłe ząbkowane liście rosną parami po 10-12 na długiej łodydze. W miarę rośnięcia liście stają się ciężkie i przypominają miniaturową paproć. Czerwono- różowe okrągłe kwiaty pojawiają się w lecie na szczytach długich pędów wyrastających ze środka rośliny.

Młode liście mają przyjemny, ostry, ogórkowy zapach i  lekko orzechowy smak i najczęściej używa się  ich do garnirowania potraw, posypywania gotowanych jarzyn ale także do  przyrządzania rozmaicie skomponowanych surówek i sałatek warzywnych, dipów, twarożków, ziołowego masła.

Dodaje się je do gotowania potrawek i zup-kremów, do zielonej sałaty, ozdabia się  nimi kanapki, galaretki i wszelkie dania w zimnym bufecie, całe gałązki niezwykle dekoracyjnie wyglądają w  ponczach, winie i napojach owocowych. Krwiściąg bywa też  używany do aromatyzowania octu. Dobre rezultaty daje łączenie listków krwiściągu z  innymi ziołami - najlepiej estragonem i rozmarynem.

Uwaga dla biwakowiczów - jeśli zbyt mocno spali nas słońce - przemyjmy skórę naparem z liści krwiściągu,   okłady z rozgniecionych liści korzystnie działają na oparzenia, stłuczenia, rany i wrzody.


SOS DO RYB.

2 łyżki usiekanego krwiściągu, 2 łyżki usiekanej mięty, pół kostki masła, 2 surowe żółtka,  sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, pół szklanki białego wytrawnego wina.

Niewielki rondelek ustawić w garnku z gotującą wodą, do rondelka  wbić żółtka  dodać sok z cytryny i ubijać na parze stopniowo wlewając wino aż sos zgęstnieje, wówczas dodać usiekane zioła i cały czas ubijając stopniowo dodawać masło, sól, biały pieprz. Gorący sos podawać do gotowanych klub smażonych ryb.


ZIELONY DIP.

Szklanka majonezu, 2 łyżki wytrawnego białego wina, łyżka soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny, po  łyżce usiekanych świeżych listków krwiściągu, estragonu i rozmarynu, sól, biały pieprz;  łyżeczka usiekanych listków krwiściągu, łyżka drobno usiekanych orzechów włoskich.

Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić ew. szczyptą cukru.
Lekko schłodzić. Przed podaniem wymieszać z  orzechami i  łyżeczką usiekanych listków krwiściągu.


Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017