Pachnące, małe, okrągłe ząbkowane liście rosną parami po 10-12 na długiej łodydze. W miarę rośnięcia liście stają się ciężkie i przypominają miniaturową paproć. Czerwono- różowe okrągłe kwiaty pojawiają się w lecie na szczytach długich pędów wyrastających ze środka rośliny.
Młode liście mają przyjemny, ostry, ogórkowy zapach i lekko orzechowy smak i najczęściej używa się ich do garnirowania potraw, posypywania gotowanych jarzyn ale także do przyrządzania rozmaicie skomponowanych surówek i sałatek warzywnych, dipów, twarożków, ziołowego masła.
Dodaje się je do gotowania potrawek i zup-kremów, do zielonej sałaty, ozdabia się nimi kanapki, galaretki i wszelkie dania w zimnym bufecie, całe gałązki niezwykle dekoracyjnie wyglądają w ponczach, winie i napojach owocowych. Krwiściąg bywa też używany do aromatyzowania octu. Dobre rezultaty daje łączenie listków krwiściągu z innymi ziołami - najlepiej estragonem i rozmarynem.
Uwaga dla biwakowiczów - jeśli zbyt mocno spali nas słońce - przemyjmy skórę naparem z liści krwiściągu, okłady z rozgniecionych liści korzystnie działają na oparzenia, stłuczenia, rany i wrzody.
SOS DO RYB.
2 łyżki usiekanego krwiściągu, 2 łyżki usiekanej mięty, pół kostki masła, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, pół szklanki białego wytrawnego wina.
Niewielki rondelek ustawić w garnku z gotującą wodą, do rondelka wbić żółtka dodać sok z cytryny i ubijać na parze stopniowo wlewając wino aż sos zgęstnieje, wówczas dodać usiekane zioła i cały czas ubijając stopniowo dodawać masło, sól, biały pieprz. Gorący sos podawać do gotowanych klub smażonych ryb.
ZIELONY DIP.
Szklanka majonezu, 2 łyżki wytrawnego białego wina, łyżka soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny, po łyżce usiekanych świeżych listków krwiściągu, estragonu i rozmarynu, sól, biały pieprz; łyżeczka usiekanych listków krwiściągu, łyżka drobno usiekanych orzechów włoskich.
Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić ew. szczyptą cukru.
Lekko schłodzić. Przed podaniem wymieszać z orzechami i łyżeczką usiekanych listków krwiściągu.
Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved. |