Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.


 CEBULA CZAROWNIC.
 

Ta roślina zwana również czosnkiem leśnym, dzikim lub cebulą czarownic posiada wszystkie cenne właściwości uprawianego czosnku. Różni się jednak wyglądem - z  wąskiej podłużnej cebulki  bardzo wczesną wiosną wyrastają na ogół dwa listki (jak u konwalii) a z nich  wyłania się łodyga zakończona białymi kwiatuszkami zebranymi w kulę. Kwitnie od kwietnia do maja.
W średniowiecznej Europie uprawiany dla celów przyprawowych i leczniczych dziś rośnie wyłącznie  w stanie naturalnym w zacienionych, wilgotnych łąkach, zaroślach i leśnych polanach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Liście czosnku  niedźwiedziego należą do grupy niezwykle popularnych wiosennych chwastów „czyszczących krew”. (skutecznie przeciwdziałają nadciśnieniu, arteriosklerozie, regulują pracę żołądka, wspomagają trawienie
zapobiegają wzdęciom).

Listki zbiera się na początku kwitnienia, a cebulki w sierpniu – wrześniu. Nastawiona na wiosnę na drobno posiekanych  liściach, a jesienią na cebulkach nalewka  jest doskonałym lekiem przeciwko osłabieniu pamięci i bronchitom.
W kuchni używa się tylko świeżych listków, suszone tracą swoje właściwości smakowe i lecznicze. Zarówno świeżych listków jak i cebulek używać można do przyprawiania, zup, sosów i kotletów z mielonego mięsa.

                


WOŁOWINA W ZIOŁOWYM SOSIE.

500 g gotowanej wołowiny bez kości, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki usiekanych listków niedźwiedziego czosnku, łyżka listków majeranku, 1,5 szklanki bulionu, łyżka mąki.
Ugotowane mięso pokroić w kostkę. W rondlu stopić masło, zeszklić na nim usiekaną cebulę, oprószyć mąką i chwilę smażyć mieszając, rozprowadzić bulionem i gotować na małym ogniu mieszając aż sos zgęstnieje, dodać  mięso, liście czosnku i majeranek, doprawić do smaku solą i ew. pieprzem, wymieszać, podgrzać. Podawać z ryżem lub kładzionymi kluskami.


JAGNIĘCE KOTLETY Z RUSZTU.

4 jagnięce kotlety z kostką,  łyżka oliwy, łyżka soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki usiekanych listków czosnku; 100 g masła, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki drobno usiekanych listków czosnku.
Dokładnie utrzeć masło z sokiem z cytryny i usiekanymi listkami, schłodzić.
Dokładnie wymieszać olej z sokiem i skórką z cytryny, solą i pieprzem, Umyte i osuszone kotlety posmarować przygotowaną marynatą, ułożyć jeden na drugim, zostawić na godzinę. Po czym upiec na grillu. Przed podaniem obłożyć kawałkami czosnkowego masła.


ZIMNY SOS SEROWY.


100 g startego żółtego sera, 2 łyżki drobniutko usiekanych listków czosnku, sól, pieprz, pół szklanki majonezu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, schłodzić. Podawać jako pastę do chleba lub jako dodatek do jajek na twardo lub wędlin.


PASTA TWAROGOWA.

100 g twarogu, 2 ugotowane na twardo jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka pasty sardelowej, 2 łyżki usiekanych listków czosnku niedźwiedziego, pieprz.

Białka jajek drobno usiekać, żółtka utrzeć z masłem, jogurtem, pastą sardelową,  pieprzem i twarogiem na gładką jednolitą masę, połączyć z usiekanymi listkami czosnku i białkami jajek, wymieszać, lekko schłodzić.


Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Kasia Opublikowano: 2016-05-06 21:30:23
Super dodatek do mięs naturalny i zdrowy, liście posiekać dodać soli i oleju, przechowywać w słoiczku w lodówce.
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017