Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Karnawał

ŚLEDZIÓWKA.

 

Śledź - symbol końca naszego karnawału - kilkukrotnie ratował Europę od klęski głodu.
Kupcy hanzeatyccy widzieli w nim bogactwo morza, więc był też… monetą, w której płacono za wiele dawnych usług, a nawet wypłacano w nim renty.
W ciągu stuleci śledź stał się niemal naszą narodową przystawką, a kuchnia polska zna wiele przepisów na jego przyrządzanie.
Ba, przypuszczamy, że w każdym polskim domu istnieje co najmniej jeden przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KARNAWAŁ BEZ PĄCZKÓW ?

 

Przecież to w Polsce niemożliwe!  A tłusty czwartek bez pączków to absolutne zaprzeczenie polskiej tradycji!!! Tylko tego jednego, jedynego dnia, przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a zatem  polscy piekarze i cukiernicy muszą przygotować ich około 100 milionów!
Tymczasem, pączki nie są polskim „wymysłem”, lecz z naszym krajem związały się w sposób szczególny. Ponoć po raz pierwszy przygotowała  je w 1683 r., w Wiedniu, niejaka pani Krapf, by nakarmić obrońców miasta obleganego przez Turków. Stamtąd dotarły do Polski - co dość zgodnie podkreślają znawcy historii sztuki kulinarnej - wraz  wojskami Jan III Sobieskiego wracającymi z odsieczy wiedeńskiej.
 
 Zobacz więcej ... 

PĄCZKOBRANIE.

 

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem nazywany jest Tłustym Czwartkiem. To dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słoninę, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste. Dziś w ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami.
Pączek to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast. Pojawiły się już za panowania Augusta III. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.
 
 Zobacz więcej ... 

MIODOWY TŁUSTY CZWARTEK.

 



Tłustoczwartkowe smakowitości.
Pośród olbrzymiej ilości przepisów na pączki warto zwrócić uwagę na dwa: pączki z miodem oraz pomarańczowe paczki z miodem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHRUST I RÓŻE KARNAWAŁOWE.

 

Z tego samego ciasta możemy otrzymać dwa tradycyjne, karnawałowe i ostatkowe specjały.
Ten prosty, tani i niezawodny przepis poleciła nam Beata Adamczyk z  Nowego Sącza, zaprzyjaźniona Internautaka, specjalizująca się w domowych wypiekach.

Wykonanie zarówno róż  jak i chrustów dla 4-osobowej rodziny, nawet mało wprawnym w pracach kuchennych, nie powinno zająć więcej, niż 30  do 45 minut.
 
 Zobacz więcej ... 

CIASTA KARNAWAŁOWE.

 
 
Od Internautów: róża karnawałowa, kasztanki i oponki.
Z książki „ABC kuchni regionalnej”, wydanej przez Wiejską Lokalną Grupę Działania w Strzyżowie: oponki z ziemniaków, biszkopt (zawsze udany), kruche rogaliki drożdżowe, rogaliki na piwie, rurki i sernik (na zdjęciu obok).
 
 
 Zobacz więcej ... 

PODKARPACKIE WYPIEKI KARNAWAŁOWE.

 

W Środę Popielcową  rozpoczyna się czas zadumy nad własnym losem i uczynkami. W dni ją bezpośrednio poprzedzjące możemy się cieszyć życiem, smakować frykasy i po sarmacku popuszczać pasa. Tłusty Czwartek otwiera bowiem ostatni tydzień karnawału, w którym nie może zabraknąć na stołach pączków, racuchów, faworków.

Prezentujemy kilka zaledwie z dziesiątków przepisów na specjały karnawałowe z  Podkarpacia. Jak głosi tradycja, kto nie spróbuje w karnawale nic z karnawałowych przysmaków, temu się nie będzie wiodło w całym roku.
 
 Zobacz więcej ... 

SMAKOWITE, KARNAWAŁOWE PIEROGI.

 

Przepis na karnawałowe pierogi z... grochem i orzechami zadomowił się w naszej redakcyjnej kuchni przed kilkunastu laty.  Został do niej  „zaimportowany” z przeglądu góralskiego jadła karnawałowego w  Białym Dunajcu.
Ich niezapomniany, zaskakujący smak kojarzy się nam z radosnym czasem  karnawału, więc najczęściej w  tym okresie je sporządzamy i pałaszujemy. Ich podanie na stół poprzedza - zazwyczaj - także karnawałowy i białodunajecki - żur na kiszonych rydzach.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

SYRNIK Z PŁOTKEM.

 


Prawdziwy góralski, samkowity sernik ozdobiony płotkiem z ciasta.
Przepis podany gwarą przez Zofię Mieszczak - naszą współpracowniczkę z Białego Bunajca.

 
 Zobacz więcej ... 

GOŁĄBKI OD KARGULI I PAWLAKÓW.

 

Czarne gołąbki krużewnickie to firmowe danie kuchni Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubomierzu (dolnośląskie).  Ich smak znają dobrze uczestnicy i goście Festiwalu Filmów Komediowych, któremu patronują najsłynniejsze komediowe postacie polskiego filmu:  Kazimierz Pawlak i Władysław Kargul (bohaterowie „Samych Swoich” przybyli na ziemie odzyskane z Krużewnik).
Potrawa ta została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” w marcu 2008 r, a „sprawdzony wielokrotnie przepis” - jak zapewnia nas Joanna Paśko-Sikora, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w  Lubomierzu, która recepturę do nas nadesłała, publikujemy poniżej wraz niezbędnymi informacjami o smakołyku zza Buga.
Prostota wykonania potrawy, jej niepowtarzalny smak i aromat skłaniają nas, by podać je na karnawałowy stół.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017