 |
|
|
|
 Śledź - symbol końca naszego karnawału - kilkukrotnie ratował Europę od klęski głodu.
Kupcy hanzeatyccy widzieli w nim bogactwo morza, więc był też… monetą, w której płacono za wiele dawnych usług, a nawet wypłacano w nim renty.
W ciągu stuleci śledź stał się niemal naszą narodową przystawką, a kuchnia polska zna wiele przepisów na jego przyrządzanie.
Ba, przypuszczamy, że w każdym polskim domu istnieje co najmniej jeden przekazywany z pokolenia na pokolenie. | | |
| |
 Przecież to w Polsce niemożliwe! A tłusty czwartek bez pączków to absolutne zaprzeczenie polskiej tradycji!!! Tylko tego jednego, jedynego dnia, przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a zatem polscy piekarze i cukiernicy muszą przygotować ich około 100 milionów!
Tymczasem, pączki nie są polskim „wymysłem”, lecz z naszym krajem związały się w sposób szczególny. Ponoć po raz pierwszy przygotowała je w 1683 r., w Wiedniu, niejaka pani Krapf, by nakarmić obrońców miasta obleganego przez Turków. Stamtąd dotarły do Polski - co dość zgodnie podkreślają znawcy historii sztuki kulinarnej - wraz wojskami Jan III Sobieskiego wracającymi z odsieczy wiedeńskiej. | | |
| |
 Ostatni czwartek przed Wielkim Postem nazywany jest Tłustym Czwartkiem. To dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słoninę, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste. Dziś w ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami.
Pączek to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast. Pojawiły się już za panowania Augusta III. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. | | |
| |
Tłustoczwartkowe smakowitości.
Pośród olbrzymiej ilości przepisów na pączki warto zwrócić uwagę na dwa: pączki z miodem oraz pomarańczowe paczki z miodem. | | |
| |
 Z tego samego ciasta możemy otrzymać dwa tradycyjne, karnawałowe i ostatkowe specjały.
Ten prosty, tani i niezawodny przepis poleciła nam Beata Adamczyk z Nowego Sącza, zaprzyjaźniona Internautaka, specjalizująca się w domowych wypiekach.
Wykonanie zarówno róż jak i chrustów dla 4-osobowej rodziny, nawet mało wprawnym w pracach kuchennych, nie powinno zająć więcej, niż 30 do 45 minut.
| | |
| |
 Od Internautów: róża karnawałowa, kasztanki i oponki.
Z książki „ABC kuchni regionalnej”, wydanej przez Wiejską Lokalną Grupę Działania w Strzyżowie: oponki z ziemniaków, biszkopt (zawsze udany), kruche rogaliki drożdżowe, rogaliki na piwie, rurki i sernik (na zdjęciu obok).
| | |
| |
 W Środę Popielcową rozpoczyna się czas zadumy nad własnym losem i uczynkami. W dni ją bezpośrednio poprzedzjące możemy się cieszyć życiem, smakować frykasy i po sarmacku popuszczać pasa. Tłusty Czwartek otwiera bowiem ostatni tydzień karnawału, w którym nie może zabraknąć na stołach pączków, racuchów, faworków.
Prezentujemy kilka zaledwie z dziesiątków przepisów na specjały karnawałowe z Podkarpacia. Jak głosi tradycja, kto nie spróbuje w karnawale nic z karnawałowych przysmaków, temu się nie będzie wiodło w całym roku. | | |
| |
 Przepis na karnawałowe pierogi z... grochem i orzechami zadomowił się w naszej redakcyjnej kuchni przed kilkunastu laty. Został do niej „zaimportowany” z przeglądu góralskiego jadła karnawałowego w Białym Dunajcu.
Ich niezapomniany, zaskakujący smak kojarzy się nam z radosnym czasem karnawału, więc najczęściej w tym okresie je sporządzamy i pałaszujemy. Ich podanie na stół poprzedza - zazwyczaj - także karnawałowy i białodunajecki - żur na kiszonych rydzach. | | |
| |
Prawdziwy góralski, samkowity sernik ozdobiony płotkiem z ciasta.
Przepis podany gwarą przez Zofię Mieszczak - naszą współpracowniczkę z Białego Bunajca.
| | |
| |
 Czarne gołąbki krużewnickie to firmowe danie kuchni Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubomierzu (dolnośląskie). Ich smak znają dobrze uczestnicy i goście Festiwalu Filmów Komediowych, któremu patronują najsłynniejsze komediowe postacie polskiego filmu: Kazimierz Pawlak i Władysław Kargul (bohaterowie „Samych Swoich” przybyli na ziemie odzyskane z Krużewnik).
Potrawa ta została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” w marcu 2008 r, a „sprawdzony wielokrotnie przepis” - jak zapewnia nas Joanna Paśko-Sikora, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubomierzu, która recepturę do nas nadesłała, publikujemy poniżej wraz niezbędnymi informacjami o smakołyku zza Buga.
Prostota wykonania potrawy, jej niepowtarzalny smak i aromat skłaniają nas, by podać je na karnawałowy stół.
| | |
| |
|
|
|