Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CIASTA KARNAWAŁOWE.

 
Od Internautów: róża karnawałowa, kasztanki i oponki.
Z książki „ABC kuchni regionalnej”, wydanej przez Wiejską Lokalną Grupę Działania w Strzyżowie: oponki z ziemniaków, biszkopt (zawsze udany), kruche rogaliki drożdżowe, rogaliki na piwie, rurki i sernik (na zdjęciu obok).
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

SERNIK.

Składniki:

1 kg sera, 10 jajek, 60 dag cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2 łyżki mąki zwykłej.

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, ser zemleć 2 razy, pianę ubić z cukrem. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i pozostałe składniki (pianę na koniec). Piec ok. 1 godziny.

Biszkopt:
5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki zwykłej.

Wykonanie:
Pianę ubić z białek, dodawać stopniowo cukier.
Żółtka rozmieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypać mąkę.
Piec ok. 15 minut.

Masa:
1 kostka masła, 1 gorzka czekolada, 1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny.

Wykonanie:
Rozpuścić czekoladę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę
i sok z cytryny.

Polewa z czekolady:
1/2 kostki masła, czekoladę rozpuścić, masło utrzeć, dodając rozpuszczoną
chłodną czekoladę.

Biszkopt przekładamy masą. Następnie kładziemy upieczony sernik i dekorujemy polewą czekoladową.


RÓŻA KARNAWAŁOWA.


Składniki:
4 żółtka, 2 jajka całe, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki spirytusu, 5 kropel soku z cytryny lub octu, mąka do wgniecenia, konfitura wiśniowa do dekoracji, cukier puder do posypania, olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieć ciasto tak, by można je było wałkować.
Rozwałkować do grubości ok. 1,5 cm.  Szklanką lub literatką wycinać krążki. Na każdym z nich zrobić kilka nacięć. Środek każdego krążka posmarować białkiem, a następnie skleić trójwarstwowo.
Piec jak pączki, na głębokim tłuszczu.
Po ostudzeniu w środek włożyć konfiturę, obsypać cukrem pudrem.


KASZTANKI.

Składniki:
5 paczek herbatników, 1 kostka margaryny, 50 g wódki, 2 łyżki kakao, olejek arakowy, orzechy włoskie, wiórki kokosowe.

Wykonanie:
Herbatniki zemleć przez maszynkę, dodać margarynę i pozostałe składniki. Starannie zagnieść.
Formować kulki wielkości kasztana dodając pokrojone orzechy włoskie.
Każdego „kasztanka: obsypać wiórkami kokosowymi.


OPONKI
.

Składniki:
 25 dag mąki, 2 dag masła, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, pół szklanki śmietany, łyżka cukru, łyżka octu, cukier puder do obsypania, olej lub smalec do smażenia.

Wykonanie:
Składniki włożyć do miski, drożdże rozkruszyć, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 3 mm.
Wycinać krążki szklanką. Środek każdego krążka wyciąć małym kieliszkiem.
Smażyć jak pączki.
Po wystudzeniu „oponki” obsypać cukrem pudrem.
Jeść jeszcze ciepłe.


OPONKI Z ZIEMNIAKÓW.

Składniki:
4 średnie ziemniaki, 2 łyżki masła, 6 łyżek cukru, skórka z 1 cytryny, sok 1 cytryny, kieliszek spirytusu, cukier waniliowy, 4 jajka, 10 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka.

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinie, ciepłe obrać i przetrzeć do naczynia. Do ciepłych ziemniaków dodać masło, 4 łyżki cukru, skórkę z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, kieliszek spirytusu, cukier
waniliowy, 4 żółtka. Białka ubić osobno z 2 łyżkami cukru.
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i wlać do ziemniaków.
Do masy dodać mąkę, ile zabierze i wyrobić ciasto. Ciasto ma być dość wolne. Wyrobić oponki i pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć jak pączki. Zimne posypać cukrem pudrem.


BISZKOPT (ZAWSZE UDANY).

Składniki:
5 jajek, szklanka cukru, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki mąki pszennej.

Wykonanie:
Ubić pianę z białek dodając cukier. Żółtka rozmieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i mąkę powoli mieszając.
Ciasto wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku średnio nagrzanym.


KRUCHE ROGALIKI DROŻDŻOWE.


Składniki:
1/2 kg mąki, 1 margaryna, 2/3 szklanki śmietany, 8 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru
marmolada.

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1 łyżce cukru, mąki i śmietany, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Z reszty mąki, margaryny, śmietany zarobić ciasto, dodać drożdże i dalej zarabiać. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu cienko rozwałkować i wycinać niewielkie kwadraciki, na każdy dodać marmoladę i ukośnie zwijać formując rogaliki. Piec ciastka na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.


ROGALIKI NA PIWIE.


Składniki:
2 margaryny, 4 szklanki mąki, 1 szklanka jasnego piwa.

Wykonanie:
Margarynę prosto z lodówki zetrzeć na tarce prosto na mąkę, zarobić piwem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto dość cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty bądź trójkąty. Na wykrojone trójkąty kłaść marmoladę i zawijać jak rogaliki. Rogaliki wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika.


RURKI.

Ciasto:
50 dag mąki, 1 margaryna, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, śmietana kwaśna do zarobienia.

Wykonanie:
Ciasto zarobić na noc. Następnego dnia nawijać na foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C na złoty kolor.

Krem:
2 kostki masła, budyń (ugotować z: 1/2 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek mąki zwykłej).
Przed nałożeniem kremu do roztartego i wymieszanego z ostudzonym budyniem masła dodać aromat śmietankowy.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017