Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PODKARPACKIE WYPIEKI KARNAWAŁOWE.


W Środę Popielcową  rozpoczyna się czas zadumy nad własnym losem i uczynkami. W dni ją bezpośrednio poprzedzjące możemy się cieszyć życiem, smakować frykasy i po sarmacku popuszczać pasa. Tłusty Czwartek otwiera bowiem ostatni tydzień karnawału, w którym nie może zabraknąć na stołach pączków, racuchów, faworków.

Prezentujemy kilka zaledwie z dziesiątków przepisów na specjały karnawałowe z  Podkarpacia. Jak głosi tradycja, kto nie spróbuje w karnawale nic z karnawałowych przysmaków, temu się nie będzie wiodło w całym roku.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

PĄCZKI.

Składniki:
1/2 kg mąki, 3-4 żółtka, 6 dag drożdży, pół szklanki cukru, pół kostki masła, 1 szklanka mleka, 1 łyżka spirytusu lub octu, 1 szklanka konfitury z róży, pół szklanki cukru pudru, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:
Ogrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Powierzchnię oprószyć mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z utartymi żółtkami i mąką, wyrabiać około 15 minut. Dodać spirytus i masło, nadal wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i delikatnego ciasta. Przyprószone mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie przerobić. Wałkować na grubość 2 – 3 centymetrów, wykrawać szklanką krążki lub kroić równe kwadraty, nakładać konfiturę. Dokładnie sklejać brzegi ciasta, formować kule, odkładać do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz, sprawdzić kawałkiem ciasta temperaturę, smażyć pączki na całej powierzchni naczynia, odwracając z każdej strony 2 razy. Gdy będą złote wyjmować, układać na sito wyłożone bibułą. Gotowe posypywać cukrem pudrem.


PĄCZKI ZIEMNIACZANE.

Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków, 50 dag mąki, pół kostki margaryny, 5 dag drożdży, 3 jaja, 5 łyżek cukru, 1 słoik twardej marmolady, pół litra oleju do smażenia, pół kostki smalcu do smażenia, cukier puder.
 

Wykonanie:
Gorące ziemniaki utłuc z margaryną, ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i jajami, połączyć z mąką i ciepłymi ziemniakami. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ręce natłuścić olejem, formować placuszki, kłaść na nie kawałki marmolady i zlepiać kulki wielkości orzecha. Smażyć zaraz po wykonaniu, na jasno złoty kolor. Osączyć, gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.


CHRUST CZYLI FAWORKI.

 
Składniki:
20 dag mąki, 2 jajka, 2 żółtka, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu lub octu, pół litra oleju do smażenia, pół szklanki cukru pudru do posypania.

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać śmietanę, cukier, jajka, żółtka, spirytus i zarobić ciasto o gęstości ciasta pierogowego. Ciasto wyrabiać długo, aż powstaną pęcherzyki. Wałkować bardzo cienko, bez używania mąki do podsypywania. Radełkiem lub ostrym nożem kroić paski szerokie na około 3 cm i długie na 15 cm, nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec. Smażyć odwracając złote faworki dwoma widelcami. Osączać, posypywać cukrem pudrem.
Chrust był tradycyjnie smażony w tłusty czwartek. Z tego ciasta wykrawano także trzy krążki o różnej średnicy, nacinano je promieniście w kilku miejscach i w środku sklejano białkiem. Smażono róże, w środku których umieszczano konfiturę z róży jadalnej.



AMONIACZKI.

Składniki:
50 dag mąki, pół szklanki cukru, 4 łyżki margaryny, 2 jaja, pół szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki amoniaku, szczypta soli, cukier kryształ.



Wykonanie:
Z wszystkich składników wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na około 4 mm. Foremką lub szklanką wycinać ciastka, maczać w białku, posypać cukrem, kłaść na blachę. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Nie powinny się mocno zrumienić.



CIASTO DROŻDŻOWE.

Składniki:
1/2 litra mleka, 10 dag drożdży, 4 żółtka, 1 proszek do pieczenia mały, 1 cukier waniliowy, 5 dag masła, 50 g oleju kieliszek, 0,5 szklanki cukru, 1 kg mąki

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i dodać wszystkie składniki. Wszystko razem dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Z wyrośniętego cista można zrobić: drożdżówki, rogaliki, ciasto drożdżowe z marmoladą, bułkę


SEROWIEC.


Składniki:
Ciasto kruche:
20 dag mąki, 12 dag margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 kg sera, 2 budynie śmietankowe, 3/4  szklanki mleka, 1 kostka masła lub margaryny, 2,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 8 jajek, 1 cytryna, 10 dag rodzynek.

Wykonanie:
Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wysiekać z margaryną. Nożem zarobić ciasto dodając żółtka utarte z cukrem. Rozwałkować cienki placek, wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem dużą blachę. Masło utrzeć z połową cukru, dodać zmielony dwukrotnie ser i ucierać. Całe jaja ubić z resztą cukru, połączyć z serem, otartą skórką cytryny, cukrem waniliowym, mlekiem i budyniami. Rodzynki sparzyć, oprószyć mąką, dodać do sera i  wymieszać. Masę serową  wyłożyć na posypane bułką tartą kruche ciasto. Na serze, można ułożyć dekoracyjną kratkę z ciasta. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 90 minut.


SZYSZKI DROŻDŻOWE.


Składniki:
1 litr mleka, 2,5 kg mąki, 70 dag cukru, 10 jaj, 0,5 litra oleju, 20 dag drożdży, szczypta soli.

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, drożdże rozrobić z cukrem, dodać jajka, rozmieszać. Dodać mąkę i zarobić. Później dodać olej, sól i wyrobić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować szyszki. Posmarować jajkiem. Piec w dość gorącym piecu.


Wybór, opracowanie i foto:
Krzysztof Zieliński - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2008. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017