Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CHRUST I RÓŻE KARNAWAŁOWE.


Z tego samego ciasta możemy otrzymać dwa tradycyjne, karnawałowe i ostatkowe specjały.
Ten prosty, tani i niezawodny przepis poleciła nam Beata Adamczyk z  Nowego Sącza, zaprzyjaźniona Internautaka, specjalizująca się w domowych wypiekach.

Wykonanie zarówno róż  jak i chrustów dla 4-osobowej rodziny, nawet mało wprawnym w pracach kuchennych, nie powinno zająć więcej, niż 30  do 45 minut.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki ciasta:
6 żółtek, 1 łyżka octu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru pudru, mąki tyle ile zabierze ciasto.

Ponadto:
1 kg smalcu do smażenia, cukier puder (do posypania), róża ucierana lub dżem (najlepiej różany) do dekoracji róż.
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić jak na makaron. Następnie rozwałkować i wykrawać paski na chrust lub - za pomocą szklanki, literatki i kieliszka - wycinać kółka (na jedną różę potrzebne są trzy kółka o różnej średnicy ponacinane na końcach, posklejane razem środkami od najmniejszego do największego za pomocą białka).
Chrust i róże wrzucamy do dobrze rozgrzanego tłuszczu. Róże - najmniejszym kółkiem ku spodowi garnka. Jak się zarumienią odwrócić na drugą stronę.
Chrust i róże - po usmażeniu na złoty kolor - ułożyć na papierowych ręczniczkach, posypać cukrem pudrem. Każdą różę ozdobić ucieraną różą lub dżemem różanym.

 

(jph)
Foto: Leszek Horwath - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017