Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Potrawy z baraniny

BARANINA.

 

Jak to było z Tatarami w historii Polski? I jak się to odbiło na kuchni? Przez wiele setek lat Tatarzy zapuszczali się na nasze tereny. Brali w jasyr - to wiadomo. Palili i grabili to też znane z historii i literatury. Ale przecież osiedlali się czasem na ziemiach polskich. Sąsiadowali z Polakami i jakieś ślady kulturalne musieli zostawić. Wpływy kulturalne odbijają się zawsze na kuchni. Gdyby nie królowa Bona, co by było z włoszczyzną? Gdyby nie Marysieńka Sobieska, któż by u nas usłyszał o omlecie?
Rozumując tak dalej twierdzimy, że coś musiało przecież po Tatarach pozostać.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEPISY Z PODHALA.

 

Kuchnia góralska była uboga, gotowano z tego, co na tych ciężkich terenach się urodziło. Mimo to, górale wesoło sobie przyśpiewywali wychwalając Podhale:
 
„Zbójnicy, zbójnicy
Warzom owce w żentycy
I muzyce dali znać, dali znać
Coby przysła im zagrać”

Prezentujemy 21 oryginalnych, tradycyjnych przepisów na przyrządzenie jagnięciny i baraniny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POTRAWY WPROST Z ŁOSSODU.

 

Kończący się 29 września (na świętego Michała) wypas i redyk jesienny był zawsze dla góralskich społeczności równie wielką uroczystością wiosenne wyjście owiec na hale. Z łossodem (gwarowa nazwa z Beskidu Śląskiego i Żywieckiego), osodem, łozesodem (gwarowe nazwy z Podhala) związane były - i są do dzisiaj - pasterskie tradycje radosnego świętowania powrotu do domu.

Prezentujemy 8 oryginalnych przepisów na potrawy z baraniny i jagnięciny nadesłane z Węgierskiej Górki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARANINA PO... STAROPOLSKU.

 

Publikowane w tym tekście przepisy pochodzą z książki autorstwa Maryi Gruszeckiej „Illustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń”, wydanej w Krakowie na przełomie XIX i XX wieku.
Choć jezyk przepisów nieco trąci... myszką, warto nad nimi się pochylić i podjąć próbę adaptacji do współczesnych warunków i możliwości, które daje nam dzisiaj choćby średnio wyposażona w nowoczesne urządzenia kuchnia.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

JAGNIĘCINA PIOTRA LENARTA.

 


Ekspert kulinarny i kuchmistrz, propagator produktów regionalnych Doliny Dolnej Wisły, zafascynowany polską kuchnią regionalną, organizator Grupy Inicjatywnej marki kulinarnej „Niech Cię Zakole”.
Tak Piotr Lenart powiedział nam niedawno o swojej fascynacji regionem…
„Niech Cię Zakole”, to zarówno miejsce, czyli Zakole Dolnej Wisły, jak też zawołanie, zachęta: niech cię zadziwi, zachwyci, zauroczy przyroda i krajobraz Doliny, architektura i historia nadwiślańskich pereł jak Toruń, Chełmno czy Grudziądz. Tu zaczerpniesz wielokulturowości i folkloru, kujawskiego, tucholskiego, kociewskiego. Tu zasmakujesz w kulturze Mennonitów - Olędrów znad Wisły, niezmordowanych melioratorów terenów powodziowych. Ujrzyj „Małą Toskanię na Zakolu” od Ostromecka, przez Czarże, Słończ do Gzina, gdzie pasą się stadka „wrzosówek”, utrzymujących ekosystem nadwiślańskich łąk. Tu wreszcie rozkochasz się w „zakolowych” produktach, gdzie gęsina i jagnięcina najlepsze na nizinach...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZYSMAKI Z JAGNIĘCINY I BARANINY DAWNIEJ I DZIŚ.

 

Poniżej prezentujemy Państwu 25 przepisów potraw z mięsa jagnięcego,  baraniego i owczego (proporcje na 4 osoby).
Mięso owiec - przede wszystkim jagniąt - jest smaczne, ma wysoką wartość odżywczą, zawiera dużo białka i mało tłuszczu. Mogą je spożywać wszyscy - także starsi i dzieci. Baranina jako mięso pochodzące od zwierząt starszych (powyżej szóstego miesiąca życia), może być równie wartościowa i smaczna, pod warunkiem właści­wego żywienia zwierząt oraz  zachowania - przez nas samych - podstawowych zasad sporządzania z niej potraw.
Mamy  nadzieję że będą Państwo poszukiwać w sklepach polskiej jagnięciny i baraniny, a także przetworów z mleka owczego,  wzbogacając tymi smakami domową kuchnię.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARANINA PO WIELKOPOLSKU.

 

Publikowane w  tym opracowaniu przepisy pochodzą z przełomu XIX i XX wieku. Książkę „Kucharz wielkopolski” wydano w  Poznaniu, w 1892 r. W podtytule czytamy: Praktyczne przepisy gotowania smacznych a tanich potraw smażenia konfitur, pieczenia ciast, przyrządzani lodów, kremów, galaret deserów, konserwów i wędlin rożne sekreta domowe ułożyła Marya Śleżańska.
Przepisy są - jak najbardziej - wykonalne. Trzeba dodać jednak, że autorka adresowała swe dzieło do wytrawnych kucharek, a w recepturach brak proporcji, więc korzystając z nich będziemy musieli wykazać się kulinarną intuicją. Może zatem warto potraktować je jako... kulinarne inspiracje?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARANINA WG MARII DIESSLOWEJ (1).

 

„Jak gotować - praktyczny poradnik kucharstwa”, opracowany przez Marię Diesslową, wydany na początku lat 30. XX wieku w Poznaniu, to książka kulinarna, której nie nadgryzł ząb czasu.
Już kiedy pojawiło się jej pierwsze wydanie, zaskakiwała współczesnych nowatorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Nic dziwnego, wszak autorka była wieloletnią dyrektorką Szkoły Gospodarstwa Domowego przy Miejskim Liceum Żeńskim im. Królowej Jadwigi we Lwowie. Hołdowała tradycyjnej kuchni polskiej, którą - jeszcze z końcem XIX wieku - trudno było sobie wyobrazić bez potraw z jagnięciny i baraniny.
W dalszej części niniejszej publikacji znajdą Państwo jej rady i uwagi poświęcone temu niedocenianemu przez nas mięsu, a także ponad ponad 20 przepisów na potrawy z jagnięciny i baraniny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARANINA WG MARII DIESSLOWEJ (2).

 

W drugiej części przepisów z książki pt. „Jak gotować - praktyczny poradnik kucharstwa”, publikujemy 19 receptur potraw z jagnięciny i baraniny. Znajdują się pośród nich m.in.: jagnię pieczone, jagnię nadziewane i pieczone, zraziki z pary z ziemniakami, zrazy baranie siekane, mostek barani nadziewany, szaszłyk z baraniny, gulasz z baraniny z pomidorami, szynka barania na sposób koziny, salami z  baraniny na dziko oraz kiełbasa z baraniny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARANINA DUSZONA Z KABACZKAMI.

 

Składniki: 60 dag jagnięciny...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017