Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KUCHNIA WROCŁAWIA.


PRZEPISY DAWNE I WSPóŁCZESNE.

Barbara Jakimowicz-Klein, Grzegorz Sobel
Zdjęcia: Andrzej Łuc
Rysunki: Jerzy Maserak
Wydawnictwo DARBUD
Wrocław 2008
Stron: 240
Wydanie I

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
OD WYDAWCY:

Dawna kuchnia Wrocławia to spotkanie wielu kultur kulinarnych.
Jej specyfikę od wieków kształtowały wpływy kuchni polskiej, czeskiej, północnoniemieckiej i wschodniopruskiej.
W eleganckich restauracjach przedwojennego Wrocławia serwowano specjały kuchni francuskiej, angielskiej, rosyjskiej, austriackiej, a przede wszystkim wiedeńskiej, która pozostawiła najtrwalszy ślad na wrocławskim stole...

Po ostatniej wojnie Wrocław stal się miejscem spotkania Polaków, których los rzucił tu z różnych regionów kraju i z dawnych Kresów Wschodnich, a także reemigrantów powracających z Francji, Belgii, byłej Jugosławii czy Rumunii. Wrocław stał się też domem dla mniejszości niemieckiej, ludności ukraińskiej, łemkowskiej, żydowskiej, ormiańskiej, karaimskiej, bułgarskiej, romskiej, greckiej, macedońskiej, węgierskiej. Dzisiejszy Wrocław pełen jest przybyszów nie tylko z całej Europy, ale także z odległych stron świata.
W tym tyglu kulturowym ukształtowała sie specyficzna, bo niejednorodna kuchnia - niezwykle urozmaicona, bogata w smaki i smaczki, ciekawa, pomysłowa i bardzo, bardzo apetyczna.

Jest to książka nie tylko o kuchni domowej, ale również o potrawach serwowanych w dawnych i dzisiejszych lokalach Wrocławia. W mieście jest kilkaset miejsc, w których można dobrze zjeść. Są też lokale wyjątkowe, które kuszą wspaniałymi smakami i niepowtarzalną atmosferą...


* * *

Autorzy  podjęli nie lada wysiłek opracowując tę książkę. Podpierając się historią, i archiwalnymi zdjęciami stworzyli prawdziwą perełkę, bo jak sami twierdzą „trudno określić kuchnię Wrocławia jednym zdaniem”.
Jej niezwykły charakter podkreśla fakt, że w jednej książce kucharskiej znajdujemy kulinaria wielu narodów, wpływów i zmian jakie poczyniły, a wszystko zebrane w całość, stworzyło współczesny obraz tej kuchni.

Archiwalne zdjęcia dodają smaku potrawom, których nazwy są wyeksponowane na artystycznie wykonanych „kartach dań”. Są też fotogramy dawnego Wrocławia, wnętrz restauracji, cukierni. Są opowieści o kulturze stołu i  o tym, co się na nim pojawiało.
Pięknie wydana, ciekawie napisana opowieść kulinarna, w której „akcja” zmienia się tak, jak zmieniała się historia Dolnego Śląska. Jest nawet rozdział poświęcony „lokalom których już nie ma”,  w którym autorzy - z wyraźną nutką tęsknoty - odtwarzają klimaty  restauracji, cukierni, lodziarni i to jak się tam bywało i jadało.

Praktyczna  strona tej książki to przepisy. Nieco uwspółcześnione, ale dzięki temu, każdy kto zechce na ich podstawie coś przyrządzić, poradzi sobie na pewno, korzystając na przykład z rozdziału „Kuchnia domowa”.
A tam... zupy proste lub ze składnikami dosyć niespodziewanymi np. „zupa grzybowa z suszonymi owocami i piernikiem”.
Pieczenie z dziczyzny - „zając z kluskami i czerwoną kapustą po śląsku”. Drób -  gęsi nadziewane, kaczki, kotlety, klopsy i ulubiony przysmak Ślązaków - kiełbasy robione na różne sposoby.
Smakosze ryb też znajdą coś dla siebie. „Tatar ze śledzia i wędzonej szynki” albo „karp gotowany na niebiesko” czy też „pstrąg w czerwonym winie” warte są choćby przeczytania przepisu.
W kuchni domowej nie może zabraknąć klusek, sałatek, potraw warzywnych, no i deserów takich jak „rogaliki marcińskie”.
”Z dawnej wrocławskiej karty dań” dowiadujemy się co jadano „na mieście” z cytowanych przepisów, często oryginalnych. Potem możemy się przekonać, jak sprawdza się „dawny smak Wrocławia w dzisiejszych lokalach”.
Tradycję suto zastawionego stołu świątecznego poznajemy w przepisach potraw wigilijnych i świątecznych obiadów.

„Współczesna kuchnia Wrocławia” otwarta jest na tradycję, jak i nowe trendy. Znajdziemy w niej zarówno smaki z różnych regionów Polski, jak i specjały niemieckie, greckie, ukraińskie, łemkowskie, ormiańskie, węgierskie, bałkańskie, karaimskie i rumuńskie.

Wycieczkę po kulinarnym Wrocławiu wieńczą „smaki Wrocławia w dzisiejszych lokalach”, gdzie mistrzowie kuchni wrocławskich restauracji serwują własne, oryginalne potrawy, łączące smaki różnych regionów.
Na dodatek, wszystko zaprawione nutką historii, obyczaju i dreszczyku emocji, który trudno utrzymać na wodzy smakując klimaty „Kuchni Wrocławia”.


Joanna Piejko-Horwath - potrawyregionalne.pl

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017