Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Biblioteczka - Kulinaria
Ksiażki kucharskie i kucharsko-obyczajowe
(publikacje uszeregowano alfabetycznie,
wg tytułów, po 20 na stronie)

FASOLA Z DOLINY DUNAJCA (BEAN OF DUNAJEC VALLEY).

 


Tekst: Lucyna Kmak i Janina Molek
Zdjęcia: Marek Nowakowski
Wydawca: Gminny Ośrodek Kultury
w Gródku n/Dunajcem
Nakład:
2000 egzemplarzy (wersja polska)
1000 egzemplarzy (wersja angielska)
Gródek n/Dunajcem 2007/2008



Publikacja współfinansowana przez Fundację Fundusz Współpracy, ze środków Programu „Agro Smak - 2”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FESTIWAL KASZY.

 

KASZA DLA ZDROWIA I URODY.

Wydanie II (uzupełnione)
Redakcja wydania I:
Bożena Czajkowska
Uzupełnienie wydania II:
Barbara Nazarewicz
Wydawca:
Urząd Miejski w Janowie Lubelskim
Janów Lubelski 2006
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GDAŃSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA.

 


Redakcja i opracowanie: Andrzej Grzyb
Tłumaczenia z niemieckiego:
Katarzyna Bruska, Magdalena Madeja-Grzyb,
Magdalena i Krzysztof Trepczykowie.
Wydawnictwo Bernardinum
Pelplin 2007
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GDY NIE WIESZ CO GOTOWAĆ.

 


Marianna Szyc

Wydawca:
CHIW „Znaki Czasu”
Wydanie II
Warszawa 1990
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GOTOWANE WARZYWA I SAŁATKI.

 



Wybór tekstów
- Marta Hydzik-Żmuda
Seria: „Małe Kulinaria”
Wydawnictwo AD OCULOS
Warszawa- Rzeszów 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GOTOWANIE NA PARZE.

 


Barbara Jakimowicz-Klein
Zdjęcia: Ewa Rejmer
Wydawca:
Świat Książki
Wydanie I
Warszawa 2014
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GÓRALSKIE JADŁO NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA.

 



Wanda Czubernatowa
Ilustracje: Tomasz Wawer
Redakcja: Magdalena Hildebrand
Wydawca: Świat Książki,
Warszawa 2008 (wydanie 1)
Nakład: 5 000 egz.
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRILL - BARBECUE.

 



Eleonora Trojan
Seria:
„Domowy wyrób”
Wydawca:
Wydawnictwo AA s.c.
Kraków 2009
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRILL NA WIELE SPOSOBÓW.

 



Małgorzata Puzio
Justyna Sobczak
Seria:
„Zdrowa kuchnia”
Wydawca:
PHW „Arystoteles”

Warszawa 2011
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GROSZEK DO GROSZKA

 

CZYLI POTRAWY Z FASOLI, GROCHU, SOCZEWICY.


Wybór:
Bogusław Skowron
Wydawca:
„Twoje Wydawnictwo

Wydanie I
Warszawa 2011
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRZEGORZ ŁAPANOWSKI SMAKUJE.

 




Grzegorz Łapanowski
Wydawca:
G+J Gruner+Jahr Polska

Warszawa 2011
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRZYBY.

 



Opracowanie:
Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan
Seria:
„Domowy wyrób”
Wydawca:
Wydawnictwo AA s.c.
Kraków 2008
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JAGNIĘCINA NA 101 SPOSOBÓW.

 


Redakcja przepisów:
Andrzej Zarych
Rysunki:
Joanna Tabasz
Wydawca:
Stowarzyszenie Greenworks
Nowy Sącz 2010


Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY...

 

...KONFITUR, ROŻNYCH MARYNAT, WĘDLIN, WÓDEK,
LIKIERÓW, WIN OWOCOWYCH, MIODÓW ORAZ CIAST



Lucyna Ćwierczakiewicz

Ilustracje: Piotr Gojowy
Wydawca:
Wydawnictwo Bernardinum
Współwydawca:
Wydawnictwo Młotkowski
Pelplin 2014
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALAREPIOK I INNE POTRAWY POWIATU KIELECKIEGO.

 


Zdjęcia:
Agata Lisowska
Redakcja:
Referat Kultury Turystyki i Sportu
Wydawca:
Starostwo Powiatowe w Kielcach
Kielce 2012
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KASZUBY OD KUCHNI.

 




Wydawca:
Powiatowe Centrum Oświaty
w Kościerzynie
Kościerzyna 2012
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KLASZTORNA KUCHNIA.

 
 



S. Aniela Garecka SDS
Wydawca:
Wydawnictwo „Salwator”
(wznowienie)
Kraków 2002
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOCHAM GOTOWAĆ.

 

PRZEPIS NA ŻYCIE.



Magda Gessler
Rysunki: Magda Gesler
Zdjęcia: Studio Lipov i Tomasz Paczkowski
Wydawca:
„Świat Książki”
Warszawa 2010
(wznowienie)
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOCIEWSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA.

 

PODRĘCZNA WEDLE ODMIAN PÓR ROKU
I ZWYCZAJU SPISANA.

 


Andrzej Grzyb
Wydawca: Wydawnictwo Bernardinum,
Pelplin 2008
stron: 272
oprawa twarda
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOLACJE SMACZNIE I ZDROWO.

 


Barbara Jakimowicz-Klein

Wydawca:
Wydawnictwo „Astrum”
Seria „Zdrowie”
Wrocław 2003
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017