Wstęp.
Wsypać łyżeczkę modlitwy, nie żałować, w każdym razie taką dużą, aby nadała całemu dniowi woń ducha nadprzyrodzonego. Dalej, dać porządną garść cierpliwości i zmieszać z utłuczoną masą dobroci. Do smaku dodać soli mądrości, przechowywanej w naczyniu roztropności. Następnie dodać wanilię z drobnego humoru, skórkę pomarańczową z życzliwego uśmiechu, tak aby podniosła smak. Przydadzą się i rodzynki opanowania i spokoju. Wystrzegać się za wszelką cenę gorzkich migdałów nerwów. Przyprawą tą podsypać dobrą dozą miłości własnej zmiażdżonej na proszek w moździerzu pokory. Ciasto wymieszać starannie ręką odpowiedzialności, sumienia. Rozwałkować, chroniąc się od lenistwa i egoizmu. Przełożyć konfiturami dobrych uczynków i wstawić w piec żarliwej miłości Boga i bliźniego.
(anonim)
Ciasta owocowe to harmonia najlepszych smaków. Wystarczy wybrać swój ulubiony owoc - a znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, borówki, jagody czy rabarbar odpowiednio połączone z biszkoptem, ciastem kruchym, drożdżowym, ucieranym - zamienią się w niepowtarzalny smak. A połączone z bitą śmietaną, delikatnym kremem, galaretką czy pyszną kruszonką -zachwycą swoim wyglądem. Taki deser zyska uznanie nie tylko domowników...
Przepisy siostry Anastazji na ciasta z owocami otwierają nowe możliwości doświadczania i komponowania smaków, by to, co dobre, było jeszcze lepsze. Te eksperymenty zawsze są udane, o ile pozwolimy poprowadzić sięAutorce. To Mistrzyni, która tworzy w kuchni cuda, a natchnienie czerpie z głębokiego życia duchowego. Owocowe wypieki siostry Anastazji będą zachwycać i wybornie smakować każdemu, kto włoży w ich tworzenie całe swoje serce oraz „przełoży konfiturami dobrych uczynków i wstawi w piec żarliwej miłości Boga i bliźniego”.
O. Jacek Siepsiak SJ
|