Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

POLSKA KUCHNIA...


...ROZSMAKUJ SIĘ W TRADYCJI.

 

Joanna Furgalińska
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Warszawa 2016
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dlaczego polska kuchnia?

W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Podobne wrażenie mogą odnieść zagraniczni turyści, bezskutecznie szukający na polskiej prowincji restauracji serwujących tradycyjne polskie potrawy. Najwyraźniej w  pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wielowiekowej tradycji. A przecież niepowtarzalna polska kuchnia, która do rodzimego rdzenia dodała wpływy niemieckie, rosyjskie, czeskie, węgierskie, litewskie, tatarsko-tureckie, orientalne, włoskie, francuskie, skandynawskie, austriackie i żydowskie, jest jedną znajciekawszych na świecie. Pełna wyśmienitych mięs i pachnących wędlin, leśnych grzybów, kiszonek z kapusty, buraków i ogórków, doskonałego chleba, zsiadłego mleka i wiejskiej śmietany. Pachnąca majerankiem, koperkiem, kminkiem i  pietruszką. Mamy najlepsze na świecie zupy, niespotykane gdzie indziej bogactwo potraw mącznych, wspaniałe wypieki, słyniemy z wódek i nalewek. Każdy z nas przechowuje w pamięci inny obraz polskiej kuchni, zestaw potraw zapamiętanych z domu babci, mamy, czy przedszkolnej stołówki. Choć współczesna polska kuchnia to zlepek indywidualnych pamięci, melanż kuchni regionalnych, chłopskich, szlacheckich i arystokratycznych, przyrządzony w wyniku powojennych migracji i zmian społecznych, podlany sosem indywidualnych smaków i sentymentów,jej specjalności są lubiane w  całym kraju.

 „Kuchnia polska. Rozsmakuj się w tradycji” to ilustrowany elementarz polskich potraw domowych. Po to, byśmy nie zapomnieli, jak ukisić żur; przyrządzić gołąbki, bigos, czy pasztet z zająca. Kultywujmy naszą kuchnię. Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa. Rozsmakujmy się w  tradycji. To nie jest trudne. Zobaczcie. Zróbcie. Zjedzcie.


Joanna Furgalińska
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017