Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ŚLÓNSKO KUCHNIA...

 
...DLA HANYSÓW I GOROLI.



Joanna Furgalińska
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Warszawa 2015
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Śląska kuchnia?

To nie tylko „żur”, „krupniok”, czy „rolada z ziemniaczanymi kluskami i  modrą kapustą”. „Śląskie niebo” było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich, bo do śląskiej ziemi obiecanej ciągnęły w poszukiwaniu szczęścia zastępy rycerzy i awanturników z całej Europy. Biedna i oparta na lokalnych produktach kuchnia chłopska mieszała się tu z bogatą i wyrafinowaną kuchnią dworską, bo młode dziewczyny zatrudniane do pomocy w pałacowych kuchniach nabierały nowych, europejskich zwyczajów, twórczo je interpretując i adaptując do lokalnych możliwości. Stąd wśród potraw takich jak „wodzionka”, „bratkartofle z kiszką” czy „placki z kartofli” mamy „kopę pszczyńską” czy „kopę ornontowicką”. Mamy biedną - opartą na brukwi, ziemniakach i mleku - kuchnię Górali Beskidzkich, tłusta i  energetyczną - obfitą w ziemniaki, kapustę i słoninę - kuchnię robotniczą z okresu rewolucji przemysłowej i zamożną - pełna wyrafinowanych wypieków i mięs - kuchnię mieszczańską. To wszystko elementy układanki zwanej „śląską kuchnią”.

Wejrzijcie, uwarzcie i pojedzcie tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam „armeriter” czy „cytrynowa szpajza”? A może spróbujecie podać „modrego karpia” na Wigilię? Wszystkie informacje, potrzebne do ich przygotowania, znajdziecie w tej książce. Spróbujcie! Smacznego!


Joanna Furgalińska
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017