Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI, KORDIAŁY LIKIERY...


...ORAZ INNE DOMOWE SPIRYTUALIA.


Zygmunt Skibicki
Wydawca:
Wydawnictwo Bernardinum
Pelplin 2016
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ogólne zasady tradycyjnego sporządzania nalewek.

Nalewki, to wyciągi roślinne z  owoców, ich skórek, pestek, pędów, liści, kory, korzeni czy kwiatów, a  nawet słupków kwiatowych uzyskiwane finalnie za pomocą alkoholu etylowego lub jego roztworu wodnego, a czasami wpierw olejem lub gorącą wodą. Zawierają zatem tylko całkowicie naturalnie, wyłącznie przez przyrodę wytworzone: cukry, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, sole mineralne, a także barwniki i olejki eteryczne, a nawet witaminy.
Dzięki obecności tych rozpuszczalnych w alkoholu związków, nalewki posiadają określone właściwości smakowe, odżywcze, dietetyczne oraz czasami także lecznicze, a alkohol zawarty w nalewkach poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych zwiększa przyswajalność tych substancji.


Uwagi na początek.

O ile każdy kompletny przepis na nalewkę zawiera dość szczegółowy sposób jej wykonania, to przecież istnieją pewne ogólne zasady, z którymi warto się zapoznać wcześniej, by każdą zazwyczaj zdawkowo w przepisie określoną operację od razu wykonać prawidłowo i nie popełnić błędu, który zemści się później w trakcie dalszych czynności albo wręcz na końcu, gdy przystąpimy do degustacji, co by już było klęską nieodwracalną.

Jest to także niezbędne, aby w przyszłości móc prowadzić udane eksperymenty w komponowaniu własnych, wspaniałych oraz całkowicie unikalnych nalewek domowych. Wszak każdy z mnóstwa znanych dziś. przepisów na nalewki ktoś kiedyś wymyślił i zrealizował jako pierwszy na świecie. Nie sposób przecież uznać, że wszystkie wyśmienite nalewki już są znane. Wiadomo natomiast, że receptury wielu wspaniałych trunków trafiły do grobów wraz z ich autorami czy jedynymi spadkobiercami.

Cóż, historia ludzkości zna mnóstwo przypadków powtórnego odkrycia tego samego wynalazku. Być może, w jakimś dziś niedoświadczonym jeszcze zapaleńcu tkwi nadzieja przyszłych pokoleń na powtórne odkrycie jakiegoś dawno zapomnianego specjału.

Nie tylko skład i jego proporcje, lecz także sam sposób wykonania nalewki ma podstawowe znaczenie dla jej smaku i aromatu oraz - co nie bez znaczenia - także wyglądu. Inaczej będziemy postępować z owocami twardymi i mało soczystymi, inaczej z miękkimi o delikatnej skórce lub drobnych pestkach, a jeszcze inaczej w przypadku nalewek ziołowych.

W zależności od tych uwarunkowań stosuje się różne proporcje składników, stężenie alkoholu, czas i miejsce maceracji, sposoby filtrowania, a na koniec leżakowania. Jednym zdaniem: nie ma jednego uniwersalnego sposobu, który byłby zawsze dobry dla wykonania wszystkich rodzajów nalewek i dlatego właśnie w każdym zamieszczonym przepisie na nalewkę podana jest w miarę dokładna, ale zazwyczaj bardzo oszczędna w słowach metoda jej sporządzenia.

Z tego właśnie względu nie będę tu szczegółowo omawiać postępowania z  poszczególnymi surowcami, lecz przedstawię jedynie ogólne zasady, jakie towarzyszą powstawaniu nalewek w warunkach domowych.

Do proporcji składu nalewek smakowych, mocy i ilości alkoholu, ilości cukru i czasu maceracji zazwyczaj podchodzi się z pewną nonszalancją i  to z dobrym skutkiem. Dwa, trzy procent w tę czy we w tę ... Jaka to różnica? Czasem dzięki temu uzyskuje się niespodziewanie lepsze wyniki, choć niestety możne się okazać, że wynik nie jest zadowalający. Natomiast przepisy na nalewki zdrowotne zawsze należy realizować z iście ortodoksyjną, jak ongiś mówiono aptekarską dokładnością.


Zygmunt Skibicki
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017