Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DZIKA KUCHNIA.



 
Łukasz Łuczaj

Wydawca:
Nasza Księgarnia
Warszawa 201
6
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wstęp.

Książka ta jest kontynuacją mojego wcześniejszego poradnika „Dzikie rośliny jadalne Polski - przewodnik survivalowy”. Jego dwa wydania, z lat 2002 i 2004, stały się podstawą wiedzy na ten temat dla całego pokolenia miłośników natury. Jednak tamta pozycja (mimo że bardzo bogata w opisy gatunków - przedstawiłem ich w sumie ok. 1000) zawierała mało ilustracji i przepisów, co Czytelnicy bez przerwy mi wyrzucali. Pisząc tę książkę, starałem się wsłuchać w ich głosy...

Dzika kuchnia
zawiera wybór najpospolitszych i najwartościowszych krajowych dziko rosnących roślin jadalnych (oraz opisy kilku tych, które występują w ogrodach jako rośliny ozdobne, a mało kto wie, że są jadalne). Dzięki ilustracjom książka wyda się bardziej przejrzysta początkującym miłośnikom przyrody, którzy jeszcze lepiej będą mogli się zapoznać z roślinami. Większość haseł zawiera też przynajmniej dwa przepisy. Całości dopełniają felietony zaczerpnięte z mojej książki W  dziką stronę oraz kalendarz zbioru roślin.

W tej publikacji nie uwzględniłem grzybów, ponieważ według obecnej systematyki stanowią one odrębne od roślin i zwierząt królestwo. Polska flora zawiera ok. 2500 gatunków roślin - z tego prawie połowa jest jadalna! To bardzo optymistyczne. Użyłem słowa „optymistyczne”, ponieważ naprawdę warto się zainteresować umiejętnością przeżycia wśród dzikiej przyrody. Kiedy słyszymy o katastrofach dotykających naszą cywilizację, zastanawiamy się, co by było, gdyby nagle nastąpił całkowity kryzys funkcjonowania światowej gospodarki, jak poradzilibyśmy sobie, żyjąc z  tego, co posadzimy, upolujemy albo zbierzemy w lesie. Zatem nie tylko poznawcza ciekawość wiedzie nas w kierunku natury.

Dla człowieka pierwotnego las czy step były wielkim supermarketem, z którego mógł czerpać do woli. ie potrzebował pieniędzy, musiał jedynie wiedzieć, co brać, jak brać oraz poświęcić na zbieranie pożywienia trochę więcej czasu niż godzina, w ciągu której my robimy zakupy na cały tydzień. Mówiąc o społeczeństwach pierwotnych, zbieracko-łowieckich, trzeba też pamiętać o drugim członie tej nazwy - zwykle regułą było łączenie odżywiania się pokarmami zwierzęcym i  roślinnym. Zwierzęta, szczególnie w przypadku obfitości ich występowania, przy niskim zagęszczeniu populacji ludzkiej, stanowiły wspaniałe źródło pokarmu bogatego w białko. Oczywiście, bez pożywienia pochodzenia zwierzęcego można przeżyć dłuższy czas, ale jedynie korzystając z tych roślin, które są najbogatsze w składniki pokarmowe. W  sytuacji obfitości dużej zwierzyny, ryb lub mięczaków prościej było odżywiać się mięsem, niż wydłubywać z ziemi malutkie korzonki. Rośliny stanowiły więc tylko część pożywienia, choć zawsze istotną. Pewnie jednak w dziejach każdej społeczności ludzkiej zdarzały się okresy, kiedy zwierzyny z różnych powodów zabrakło - wtedy nawet miesiącami odżywiano się wyłącznie roślinami. Rośliny mają tę zaletę, że nie uciekają. Jeśli znamy walory większości gatunków występujących na jakimś obszarze, jesteśmy w stanie znaleźć coś do jedzenia o każdej porze roku.


Łukasz Łuczaj
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017