Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KUCHNIA SŁOWIAN...


...CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW.


 

Hanna Lis, Paweł Lis
Wydawca
Nasza Księgarnia
Warszawa 2015
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wstęp.

Często w życiu dużą rolę odgrywa przypadek. Przypadkiem było odkrycie w roku 2001 podczas wykopalisk na grodzisku w Chodliku warstwy gliny, z której można było lepić garnki - od tego zaczęła się nasza przygoda z archeologią doświadczalną. Przypadkiem nasza garncarka spotkała profesora nauk medycznych i opowiedziała mu o próbach lepienia garnków metodami słowiańskimi - tak zrodził się pomysł na eksperymentalne odtwarzanie wczesnośredniowiecznego pożywienia. Także przypadkiem dotarła do nas informacja zamieszczona na jednym z  internetowych forów, że krakowskie wydawnictwo poszukuje chętnych i  kompetentnych do napisania książki o kuchni słowiańskiej - tak powstała wydana w 2009 roku Kuchnia Słowian. O pożywieniu, potrawach i nie tylko ... Dziś, analizując tę serię przypadków, traktujemy ją jako rzucone nam wyzwania, które - po niemałych wahaniach - postanowiliśmy podjąć, a  wyniki tych potyczek możemy odnotować po stronie pozytywów. Podobnie przyjęliśmy propozycję napisania kolejnej książki poświęconej kuchni słowiańskiej. Mamy nadzieję, że i tym razem będzie to próba, która zyska przychylną ocenę.

Zdecydowaliśmy się napisać drugą książkę traktującą o kuchni Słowian (która koniec końców została wydana pod zbliżonym tytułem) przede wszystkim dlatego, że z założenia miała różnić się od poprzedniej sposobem ujęcia tematu, choć oczywiście pewnych powtórzeń nie sposób uniknąć, a nawet byłoby to niewskazane. Pierwsza publikacja stanowiła próbę zebrania w jednym miejscu możliwie wielu informacji na temat szeroko pojętej kultury kulinarnej wczesnośredniowiecznych Słowian, rozproszonych w licznych publikacjach, niejednokrotnie traktujących je fragmentarycznie.
Nie umknęło jednak naszej uwadze, jak dużym zainteresowaniem cieszyły się zamieszczone tam przepisy na potrawy, które gotowaliśmy podczas eksperymentów. Właśnie dlatego, gdy pojawił się pomysł wydania książki zawierającej głównie receptury kulinarne oraz najważniejsze informacje na temat kuchni słowiańskiej, postanowiliśmy zmierzyć się z tym zadaniem. Podobnie jak w przypadku pierwszej publikacji, naszym atutem - uprawniającym nas do zabierania głosu w tej sprawie - były dziesięcioletnie zmagania z tematem.

Początki nie były łatwe. Z przymrużeniem oka można stwierdzić, że podobnie jak wielu wynalazców naszą działalność rozpoczęliśmy ... w  garażu! Wszystko zaczęło się w agroturystycznym gospodarstwie w Bielsku koło Chodlika, gdzie powstawały repliki chodlikowskich garnków, w  których w 2005 roku zaczęliśmy gotować słowiańskie potrawy.
Ale rzetelne działania badawcze prowizorki nie tolerują. Archeologia doświadczalna polega nie tylko na precyzyjnym odtwarzaniu dawnych technik i umiejętności wytwórczych, lecz także - a może przede wszystkim - na możliwie starannym symulowaniu warunków, w jakich w minionych tysiącleciach czynności te były wykonywane. Tak się szczęśliwie złożyło - znów przypadek? - że w tym samym czasie Muzeum Nadwiślańskie realizowało projekt zbadania reliktów wczesnośredniowiecznego grodziska w  Żmijowiskach koło Chodlika oraz utworzenia tam placówki muzealnej. Plan zakładał m.in. powstanie małego skansenu archeologicznego, w którym miały zostać zbudowane chaty wzorowane na słowiańskich wczesnośredniowiecznych domostwach. Przedsięwzięcie zrealizowano i w roku 2011 w Grodzisku Żmijowiska - oddziale Muzeum Nadwiślańskiego w  Kazimierzu Dolnym - zaczął funkcjonować ośrodek archeologii doświadczalnej.
Bardzo szybko okazało się, że lepienie naczyń czy gotowanie posiłków we wnętrzach odpowiadających wczesnośredniowiecznym realiom przebiega zupełnie inaczej niż w murowanym, krytym blachą garażu i ma też nieporównywalnie wyższą wartość badawczą.
Grodzisko Żmijowiska można zwiedzać samemu, bez biletów wstępu, każdego dnia roku i o dowolnej godzinie. Staramy się, aby miejsce było przyjazne archeologii i odwiedzającym je ludziom. Senne, wtopione w łąkowy krajobraz Kotliny Chodelskiej jesienią i zimą, ożywa wiosną i latem, podczas Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizujemy przygotowane wcześniej eksperymenty, oraz na początku września, gdy imprezą Słowiańskie Babie Lato kończymy i podsumowujemy kolejny sezon.


Śmiało można powiedzieć, że ta książka powstała w Grodzisku Żmijowiska, dzięki wsparciu i udziałowi naszych przyjaciół, współpracowników oraz żywemu zainteresowaniu odwiedzających Grodzisko gości i bywalców. Tam zostały wypróbowane niemal wszystkie zamieszczone tu przepisy, tam powstała większość fotografii, które nadają książce wyjątkową wartość. Z  tego też powodu temat kuchni słowiańskiej przedstawiamy właśnie przez pryzmat Żmijowisk, wiedzy archeologicznej o tym miejscu, a także prowadzonych tam eksperymentów. Nie ma co ukrywać, że zaprezentowanie go w ramach bardzo konkretnej, wypracowanej wspólnie z wydawnictwem wizji książki stało się dla nas dużym wyzwaniem i nieraz wiązało się z trudnym poszukiwaniem kompromisów. Mamy nadzieję, że bogaty wybór przepisów usatysfakcjonuje tych, którzy chcą w kuchni słowiańskiej zasmakować. Nie nam jednak sądzić, czy próbie owej sprostaliśmy. Możemy tylko powiedzieć, że zapraszamy do lektury w poczuciu jak najlepiej wykonanej pracy. Niech nam wybaczą wszyscy przyjaciele i współpracownicy, że odstąpimy w tym miejscu od zwyczajowych imiennych podziękowań za udział w  powstaniu tej publikacji, lista byłaby bowiem bardzo długa, a ryzyko pominięcia kogoś - zbyt wielkie. Wszystkim, którzy na to zasługują, próbowaliśmy okazać wdzięczność już na etapie wspólnych działań, a  zaciągnięty dług pragniemy spłacić wierną przyjaźnią. Nie ma większego zawodowego szczęścia niż realizowanie zakładanych przedsięwzięć w gronie przyjaciół. Dotyczy to także powstania tej książki!


Hanna i Paweł

Żmijowiska - Kazimierz Dolny 2014
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017