Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KULINARNE DZIEDZICTWO GMINY TRZEBOWNISKO.

 


Red. Marcin Purgacz
Współpraca:
Joanna Rewak, Marcin Bereś
Wydawca:
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
Gminy Trzebo
wnisko
Trzebownisko 2014
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Redaktora (fragment).

Szanowni Państwo.

Jest mi niezmiernie miło oddać w Państwa ręce niniejszą publikację, która jest poświęcona kulinarnemu dziedzictwu gminy Trzebownisko. Książka jest pokłosiem współpracy, jaką miałem okazję przedsięwziąć w  ramach projektu „Kultura od kuchni” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministra Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Egzemplarz ów jest zbiorem receptur potraw tradycyjnych, jakie mieliśmy możność przygotować podczas zajęć projektowych z przedstawicielami Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniami i zarazem członkami Szkolnej Akademii Smaku „SAS”, działającej przy Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

Głęboko wierzę, że tradycja kulinarna, pieczołowicie przechowywane i  przekazywane potomnym przepisy tradycyjnych potraw, jakie znalazły się w  tej książce, dzięki czytelnikom będą od dziś przeżywały swój renesans. Wysoka jakość użytych produktów i wykonanych z nich potraw uczynią Wasz stół atrakcyjniejszym dla rodziny, a zwłaszcza dla młodszego pokolenia.

Przez mijające stulecia ukształtowała się tak zwana kuchnia regionalna. Kuchnia ta, bazuje w dużym stopniu na produktach łatwo dostępnych i  kojarzonych z daną krainą. Bogactwo kulinarne to nie tylko potrawy przedstawione w niniejszym kompendium, ale też wiele dań, na co dzień przygotowywanych w domach, począwszy od wspaniałych nalewek leczniczych, wypieków, ciast czy chleba.

Województwo podkarpackie stanowi w tej materii bogate źródło kuchni polskiej, dworskiej, ukraińskiej, żydowskiej oraz z racji położenia kresowej. Jestem przekonany, że wiele z tych wpływów ma swoje źródło w  odwiecznych formułach, jakie poznałem dzięki realizacji owego przedsięwzięcia.

Oryginalność i atrakcyjność, a zwłaszcza smak niektórych potraw, były wielokrotnie nagradzane na licznych prestiżowych konkursach kulinarnych, jarmarkach i przeglądach. Niekiedy miałem przyjemność pracować, jako Juror i właśnie tam zetknąłem się pierwszy raz z tq jakże bogatą schedą kulinarną.

Kłaniam się nisko życząc smacznego


Chef Marcin Purgacz
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017