Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY...


...KONFITUR, ROŻNYCH MARYNAT, WĘDLIN, WÓDEK,
LIKIERÓW, WIN OWOCOWYCH, MIODÓW ORAZ CIAST



Lucyna Ćwierczakiewicz

Ilustracje: Piotr Gojowy
Wydawca:
Wydawnictwo Bernardinum
Współwydawca:
Wydawnictwo Młotkowski
Pelplin 2014
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
SŁÓWKO OD WYDAWCY.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-1901) znalazła swoje trwałe miejsce w polskiej kulturze obyczajowej.

Rzadko się zdarza, aby autorka książek kucharskich i poradników gospodarstwa domowego miała swoje biogramy w encyklopedii czy stosownym słowniku.


Pierwszą książką, która przyniosła jej sławę były wydane w 1858 roku „Jedynie praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pteczenta ciast”. Kolejne ukazywały się dość szybko po sobie. W 1860 roku „365 obiadów” wznawiane wielokrotnie przyniosły autorce sławę i pieniądze. Dość wspomnieć, że w 1883 roku otrzymała 84 tysiące rubli (dwa, trzy spore majątki ziemskie!) przewyższając honoraria Sienkiewicza czy Prusa, a nakłady jej książek były wyższe od nakładów dzieł Mickiewicza czy Słowackiego. Stała się postacią ogólnie znaną w środowisku warszawskim, choć ocenianą nie zawsze przychylnie.

Jakkolwiek oceniać - pewnie z uśmiechem - twórczość autorki, przyznać trzeba, że stała się kodyfikatorką polskiej kuchni końca XIX wieku oraz że oddała wielkie usługi unowocześnieniu gospodarstwa domowego minionej epoki.

Z tych właśnie powodów pozwoliłem sobie tę pozycję przypomnieć.

Książka, którą trzymacie Państwo w ręku oparta została na edycji z 1885 roku. Niewiele straciła na swej aktualności tym bardziej, że coraz częściej sięgamy po stare przepisy i dawne tradycje kulinarne.


Nie wypróbowałem wprawdzie wszystkich przepisów i porad autorki, ale już po pierwszej lekturze, wydają się niezwykle pouczające i przekonujące.

Zaciekawia też język autorki - barwny, żywy, może nieco kuchenny, ale bardzo charakterystyczny - ciekawi składnia, pisownia, interpunkcja.

Zachowaliśmy oryginalne formy XIX-wieczne, by dodać książce swoistego smaku i kolorytu. Skład i czcionka, także bogate, kolorowe ilustracje oraz oprawa introligatorska odróżniają za to dzisiejsze wydanie od wiele skromniejszych poprzednich.

Życząc Państwu miłej lektury, mam nadzieje na smaczne na Państwa stołach a także wykwintne napitki oraz przekąski i desery.

Smacznego!

Krzysztof Młotkowski
 



SŁÓWKO DO GOSPODYŃ.

Łaskawe przyjęcie przez publiczność dziesięciu edycyj niniejszych „Jedynych praktycznych przepisów”, i rozprzedanie tychże, składających się każde z 5000 egzemplarzy, jest mi rękojmią, że i to jedenaste równie dobrze przyjęte zostanie.

Doświadczając ciągle na drodze praktycznej zawarte tu przepisy, doszłam do wielu zmian i ulepszeń. które tu zamieściłam, powiekszając edycyę niniejszą wieloma nowemi przepisami.

Dodać tu mszę, że najmniejsze uchybienie któremukolwiek z podanych tutaj warunków, narazi na zmianę smaku i trwałości oraz że czystość w każdej gałęzi kobiecego gospodarstwa jest jednym z głównych warunków, tem bardziej tu, gdzie od niej zależy jak najdłuższe przechowanie zakonserwować się mającego przedmiotu.

Lucyna Ć.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017