Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DANIA MIĘSNE.


OBIADY, POTRAWY Z GRILLA, DOMOWE WĘDLINY.


Praca zbiorowa
red. Katarzyna Nowakowska
Seria:
„Dobre przepisy - dobra cena”
Wydawca:
PHW „Arystoteles”
Warszawa 2012
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
PIECZONA KACZKA NADZIEWANA.

Z podanych składników powstaje porcja wystarczająca do nadziania szyjki oraz korpusu kaczki, w przypadku nadziewania tylko szyjki proporcje należy podzielić na połowę.

Nadzienie do kaczki:
1 wątróbka z kaczki
1 pęczek natki pietruszki
3 gałązki selera
2 listki pora
1/2 łyżki stołowej soli
szczypta pieprzu
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
 
 
Wątróbkę posiekać bardzo drobno i przełożyć do miseczki. Dodać posiekane drobno warzywa, wbić jajka, wlać mleko oraz posypać przyprawami.
Całość wymieszać, uzyskując konsystencję nieco gęściejsza niż ciasto na naleśniki (gęstosć regulować przez dodanie mąki lub mleka).
Przystąpić do nadziewania kaczki.
Najpierw zdjąć skórę z szyjki kaczki, tak aby nie została porozrywana. Potem ściągnąć skórkę z korpusu. Po oczyszczeniu zszyć skórę nićmi - szerszą część z węższą. Za pomocą odpowiedniego lejka napełnić do 2/3 „flaka”, po czym zaszyć nićmi. Podczas nadziewania korpusu kaczki dobrze jest od góry zabezpieczyć go jabłkiem, tak aby nie było szczelin. Najlepiej do gotowania lub pieczenia nie odcinać szyjki lub pozostawić mały kawałek, co pomoże w uszczelnieniu korpusu.
Następnie, używając lejka, napełnić do 2/3 korpusu, wszelkie dziurki zamykać kawałkami jabłek lub zaszywać szczelnie. Przed pieczeniem można nadzianą kaczkę polać gorącą wodą z czajnika, co spowoduje uszczelnienie oraz oczyszczenie z resztek nadzienia.
Podczas pieczenia dobrze jest nakłuwać mięso co kilka minut igłą lub wykałaczką, dzięki czemu nadzienie nie wypłynie.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017