Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

365 SPOSOBÓW NA...


SMACZNE WARIANTY ULUBIONYCH POTRAW.




Eleanor Maxfield
Tłumaczenie: Agnieszka Zielińska
Wydawca:
Wydawnictwo „Publicat”
Seria „Pełnia smaków”
Poznań 2012
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ...

Myślimy naprzód.
Robienie zakupów i przyrządzanie smacznych posiłków nigdy nie było tak proste jak obecnie. Świeże zioła, wysokiej jakości składniki i odpowiednie łączenie smaków sprawiają, że kuchnia prosta nie musi oznaczać nudnej, Na przykład dobra oliwa z oliwek czy polędwica z hodowli ekologicznej stanowią o różnicy między daniem ledwo zjadliwym a potrawą o wyśmienitym
smaku, Jeśli wiemy, że czeka nas napięty tydzień, postarajmy się znaleźć chwilę, żeby spokojnie usiąść, zaplanować posiłki na wszystkie siedem dni i zrobić listę zakupów. Większość przepisów z tej książki wymienia składniki na cztery porcje dania głównego, ale wiele sałatek, zup czy dań wegetariańskich może znakomicie posłużyć za przystawkę - w takim przypadku z podanych ilości otrzymamy swobodnie osiem porcji. Jeśli gotujemy dla dwojga, wystarczy podzielić pierwotne proporcje na pół. Wykorzystując wypróbowane przepisy jako bazę, możemy zmieniać ilości albo eksperymentować z wyborem składników, Gotowanie powinno być zabawą, kierujmy się więc instynktem i przyrządzajmy to, na co mamy ochotę.

Podstawy spiżarni.
Istnieją pewne podstawowe produkty, których nigdy nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Są to przede wszystkim artykuły bogate w węglowodany, takie jak ryż, makaron, kuskus czy płatki owsiane. Może być trudno o codziennie świeże mięso w lodówce - postarajmy się za to, aby mieć zawsze w zapasie torebkę orzechów nerkowca, puszkę tuńczyka i łososia, fasolę, nieco jajek i paczkę mrożonych krewetek w zamrażalniku - w ten sposób zawsze będziemy mieli pod ręką
wszystko, co potrzebne do stworzenia w kilka minut pożywnego, zawierającego proteiny posiłku. By nadać potrawom odpowiedni smak i przyspieszyć proces gotowania, upewnijmy się, że mamy sporo kostki rosołowej (warzywnej i drobiowej) oraz sos sojowy, a także oliwę z oliwek, olej sezamowy i rzepakowy, sól i pieprz, koncentrat pomidorowy i pastę z suszonych pomidorów.
Ponadto w kuchennej szafce powinny się zawsze znajdować podstawowe zioła i przyprawy oraz ich mieszanki, takie jak: chińska przyprawa pięciu smaków, mielony cynamon, kolendra, kmin rzymski, gałka muszkatołowa i sos chilli lub suszone papryczki. Pozostałe składniki, które pomogą nam stworzyć smaczne sosy, to: mąka pszenna, mąka kukurydziana, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, oliwki, żółty ser i mleko w proszku. Do przygotowania ekspresowych deserów potrzebne nam będą: cukier, miód, syrop klonowy, owoce w puszce, herbatniki, lody waniliowe, sorbet owocowy i wafle, Śmietana i jogurt naturalny przydadzą się zarówno do dań na słono, jak i na słodko, ale - biorąc pod uwagę, że są to składniki o krótkim terminie spożycia - lepiej kupować je na bieżąco. Nie czujmy się winni, jeśli ułatwiamy sobie życie korzystaniem z gotowych produktów. Zaopatrzmy się w słoiczki pesto i tapenade (pasta z oliwek, kaparów i oliwy), gotowaną soczewicę, groch i fasolę oraz pokrojone pieczone warzywa. Poszukajmy też w sklepie gotowych przetworów z posiekanym czosnkiem i imbirem (lub przyrządzamy je sami) , aby w każdej chwili móc dodać do naszej potrawy te wspaniale smaki, nie marnując czasu na obieranie, rozgniatanie lub siekanie podczas samego gotowania, Nie zapominajmy też, że mięso (wołowinę lub wieprzowinę) można kupić już pokrojone w paseczki, idealne do krótkiego smażenia. Mrożone ciasto będzie niezbędne każdemu, kto zechce upiec szybkie i łatwe ciasta i tarty - pamiętajmy tylko, by wyjąć je z zamrażalnika odpowiednio wcześnie.

Do roboty!
Smaczne gotowanie nie wymaga ani długich przygotowań, ani dużo czasu, Wystarczą produkty dobrej jakości, szczypta inwencji i odpowiednia motywacja. Jeśli do tej pory gotowanie dla rodziny było rozczarowaniem i stratą czasu - ta książka dostarczy nam inspiracji, by się uwolnić od obiadowego przygnębienia!
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017