Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

120 WYPIEKÓW.



Emma Patmore
Seria:
„Z kuchennej półeczki”
Wydawca:
Wydawnictwo Olesiejuk
Warszawa 2011
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Autorki

Dzięki tej pięknie wydanej książeczce nauczysz się przygotowywać tradycyjne dania z pieca. Ponadto dowiesz się,jak eksperymentować z nowymi składnikami, które ostatnio pojawiły się w supermarketach. Wyjątkowo jasno przedstawiane przepisy pokazują krok po kroku sposoby przyrządzania potraw, którymi delektujemy się od pokoleń.

ULUBIONE DESERY
W pierwszym rozdziale prezentujemy szeroki wybór słodkości na co dzień i na szczególne okazje. Dowiesz się, jak przygotować wyborne desery, którym nikt się nic oprze: pawlową, zapiekane owoce, pudding królewski oraz puddingi z czekoladą. Każdy znajdzie tutaj swój ulubiony specjał. Dzięki naszym radom doprowadzisz do perfekcji umiejętność pieczenia spodu do tarty, co możesz wykorzystać, przygotowując tartę miodową, klasyczną tartę, tartę z jabłkami, placek morelowy oraz tartę śmietankową.

PIECZYWO I PRZEKĄSKI
Pieczenie chleba w domu jest wspaniałą zabawą. Eksperymentując z najróżniejszymi produktami takimi jak suszone pomidory, czosnek, mango i oliwa, stworzysz wyborne wersje nowych rodzajów pieczywa. W tym rozdziale dowiesz się również, jak dzięki dodaniu oryginalnych składników, urozmaicić tradycyjne przepisy na tradycyjne przekąski takie jak rożki z serem lub tarta z cebulą.

DANIA WEGETARIAŃSKIE
Przepisy na potrawy wegetariańskie zalecają korzystanie z najlepszych i zdrowych produktów, których opis znajdziesz w rozdziale trzecim. Nauczysz się piec flan z soczewicą i papryką, tartę z daktylami i morelami, ciasto ananasowe oraz pieczarki z orzechami w cieście.

CIASTA I CIASTECZKA
W rozdziałach czwartym i piątym dowiesz się, jak tradycyjne wypieki przemienić w ekstrawaganckie i wyborne desery. Znajdziesz też ciasta, którym nikt się nie oprze czekoladowe ciasto marmurkowe, keks z orzechami, imbirki i beziki, wyborne ciasteczka z czekoladą oraz herbatniki z kminkiem. Są wyjątkowo łatwe do wykonania, ich pieczenie nie zabiera dużo czasu, a przepadają za nimi wszyscy członkowie rodziny.


PIECZENIE CIAST

Oto podstawowe zasady, które zawsze obowiązują w kuchni, a są szczególnie przydatne podczas pieczenia ciast.

* Najpierw uważnie przeczytaj przepis.

* Starannie i dokładnie zważ wszystkie składniki, a czynności wstępne, takie jak tarcie i siekanie, wykonaj przed rozpoczęciem gotowania.

* Podstawowe składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

* Masy, które ucieramy z masła i cukru, powinny być niemal białe i uzyskać puszystą konsystencję. Możesz to robić ręcznie, ale użycie elektrycznego miksera oszczędza czas i siły.

* Mieszać należy drewnianą łyżka bądź łopatką wykonując delikatne ruchy, a mąkę i suche składniki miesza się najdokładniej robiąc ósemki.

* Ciasto wyjmuj z piekarnika dopiero,gdy jest całkowicie upieczone. Przekonasz się o tym, naciskając ostrożnie opuszkami palców - powinno się lekko uginać. Możesz też wsunąć w środek ciasta cienki, metalowy szpikulec, po wyciągnięciu powinien być czysty.

* Ciasto najlepiej zostaw do wystygnięcia w formie, patem ostrożnie wyłóż na metalową kratkę.


Emma Patmore


< - - - - -  Księgarnia interentowa.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017