Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW.


Stanisław Czerniecki
z przedmową Stanisława Lubomirskiego
Opracowali:
Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj
Seria:
Monumenta Poloniae Culinaria
Polskie Zabytki Kulinarne
Wydawca:
Muzeum Pałac w Wilanowie
Warszawa 2010
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Na przystawkę do lektury.


Ta książka jest jak dobrze zastawiony stół, który pobudza zmysły, wyobraźnię i obiecuje rozkosze smakowe. Przywołujemy wspomnienia o panach i paniach, którzy podczas barokowych uczt zaspokajali nie tylko apetyt, ale także pragnienie niezwykłego przeżycia. Kucharz w XVII wieku
bywał artystą dbającym o koncept, treść i formę dzieła. Nikt wtedy nie liczył kalorii, ani indeksu glikemicznego; uważano natomiast na dni postne, których w roku było wiele, i zastanawiano się, czy jedzenie ryby w tym czasie jest słuszne. Poza postem jedzono suto, niezdrowo, obrzędownie, sycąc brzuchy i oczy widokiem wymyślnych, kunsztownie wydanych potraw. Bogactwo stołu budowało prestiż gospodarza.

To, co uważamy za kuchnię staropolską, jest mieszanką wielu kultur. Podobne przepisy spotykamy w Polsce, Czechach, na Litwie,choć w każdym z tych krajów uważa się je za własne. Dlatego badanie historii sztuki kulinarnej jest jednocześnie śledzeniem ewolucji kultury europejskiej,
przepływów idei i dobrych praktyk. W Rzeczypospolitej Obojga Narodów wschód spotykał się z zachodem, także przy stole. Smak swojskich kapłonów, kapusty i kaszy wzmacniały barwne wschodnie przyprawy, dając smakoszom poczucie spełnienia (i chroniąc ich przed niesmakiem niezbyt świeżych produktów). Biesiady na dworach, przy pańskich stołach, trwały długo i bywały starannie reżyserowane, nierzadko też kosztowały majątek. Znamy relacje o magnatach, którzy wioskę zastawiali, by wydać uczty.

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 roku pod tytułem „Compendium Ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.
„Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych. Niektórych z tych niezwykłych potraw już kosztowałem, z ukontentowaniem, wraz z uczestnikami prezentacji poświęconych tradycji staropolskiej.

Król Jan III Sobieski, wojownik i mecenas sztuki, był wielkim smakoszem. Cieszymy się zatem, że to właśnie w Wilanowie, umiłowanej siedzibie króla, wydajemy siedemnastowieczną książką kucharską w naukowym opracowaniu i w pięknej formie. Czytelniku - przeczytaj ją ze smakiem.


Paweł Jaskanis
Dyrektor Muzeum Pałacu w Wilanowie



< - Zapraszamy do ksiegarni internetowej Wydawcy


 
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017