Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CARVING CZ. II.

 
DEKOROWANIE POTRAW ORAZ STOŁÓW OWOCAMI I WARZYWAMI KROK PO KROKU.


Rajmund Królik
Zdjęcia: Łukasz Korzeniowski
Wydawca:
Twoje Wydawnictwo
Warszawa 2010
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od autora:

Biorąc tę książkę do rąk, powinniście wiedzieć, że jest to moja trzecia praca na temat „carvingu”. Podobnie jak poprzednie, tak i ta, pozwoli wam stosunkowo prosto i szybko wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Żadna z moich książek nie była i nie jest w stanie przekazać wszystkich możliwości i tajemnic „carvingu”. Ale przecież podstawy wiedzy są najważniejsze.

Jeżeli chodzi o korzyści, jakie można osiągnąć z nauki „carvingu”, to najważniejsze jest uzyskiwanie pięknych rzeźb, których walory estetyczne są często zaskakujące. One tez decydują o pięknie zastawionego stołu, o wyglądzie sal bankietowych przyozdabianych na rożne okazje.

Podróżując po kraju, wykonywałem wiele pokazów, spotykałem się z niekłamanym podziwem, często z niedowierzaniem, że te kwiaty czy koszyczki, które stworzyłem są z popularnych warzyw czy smacznych owoców, a nie tworzyw sztucznych. Najczęstsze pytania, które mi zadawano: jak to robię, jak długo trzeba się uczyć, żeby wykonać choćby najprostszą rzeźbę. Zawsze odpowiadałem i odpowiadam, że „carving” jest sztuką dla ludzi cierpliwych i konsekwentnych, że najlepszą nagrodą za wytrwałość jest praca, którą się samemu wykona. Sam pamiętam, że kiedy po raz pierwszy wyrzeźbiłem różę z buraka, po wielu zresztą nieudanych próbach, byłem dumny jak paw.

Uczymy się przez całe życie, i tak samo jest w przypadku „carvingu”. Jako zawodowy kucharz też ciągle uczę się, choćby z tego powodu, ze zmieniają się czasy, a tym samym gusta naszych klientów, a smak i wartość potraw kształtujemy przecież i my, kucharze. I jeszcze kilka słów o mnie. Szefem kuchni, w renomowanej restauracji hotelowej, jestem od czterech lat. Mam już prawie dziesięcioletni staż w „kucharstwie”. Przeszedłem wszystkie szczeble zawodowej kariery
w rożnych restauracjach, od zmywacza po pomoc kuchenną. Samym „carvingiem” zajmę się od siedmiu lat. Ciągle próbuję doskonalić swój warsztat.

Równocześnie swoją pasją pragnę zainteresować innych. Dlatego też zapraszam do lektury mojej najnowszej książki i wcześniejszych: „Carvingu” i „Księgi carvingu”.


Rajmund Królik
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017