Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DANIA Z GRZYBAMI.




Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawca:

Świat Książki
Warszawa 2010
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

Przyznają Państwo, że świeże borowiki, koźlarze, kurki, maślaki i inne grzyby kryją w sobie obietnicę prawdziwej rozkoszy dla podniebienia. Tyle przepysznych dań można z nich przyrządzić!

Okres jesieni to sezon dla grzybiarzy i okazja do eksperymentów kulinarnych, w których możemy wykorzystać grzyby leśne. Nasyciwszy się daniami ze świeżymi grzybami, przystępujemy do robienia zapasów, które wystarczą do następnego sezonu. Ususzone latem borowiki uszlachetnią smak wigilijnego barszczu, a marynowane podgrzybki podamy na imieninowym przyjęciu. A jak wspaniale smakują grzyby suszone dodane do zupy, sosu lub farszu na pierogi.

Gdy do prawdziwego grzybobrania jeszcze daleko, tęsknotę do smaku świeżych grzybów możemy ukoić, przyrządzając dania z niezawodnych pieczarek i coraz bardziej popularnych boczniaków. Są
przecież dostępne przez cały rok! Z nimi uda się wszystko - przekąska, danie główne czy zupa. Warto sięgnąć również po dostępne w sklepach grzyby egzotyczne, np. mun czy shiitake.

Uwielbiamy grzyby przede wszystkim za jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Nadają się zarówno na farsz, jak i marynaty. Możemy ich użyć do sosów i jako dodatek do dan z mięsa i ryb, a także jako przyprawę. Zdarza się, że ratują potrawę, w której czegoś brakuje. Ich zapach przyciąga domowników.

Wszystkim smakoszom polecam przepisy na prawdziwe grzybowe delicje.


Barbara Jakimowicz-Klein
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017