Ze wstępu.
Warzywa kapustne należą do rodziny krzyżowych. Jest to duża grupa warzyw, która obejmuje kapusty głowiaste (białą, czerwoną i włoską, brukselkę, kalafior, brokuł, kalarepę, jarmuż i kapustę pekińską.
Walory smakowe i zdrowotne kapusty docenili już starożytni Rzymianie, którzy jako pierwsi zaczęli ją uprawiać. Wszystkie warzywa należące do rodziny kapustnych pochwalić się mogą wieloma walorami odżywczymi. Są niezwykle bogatym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Już dawno zaobserwowano ich właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dziś uczeni sa zdania, ze stała obecność warzyw kapustnych w naszej diecie oddala ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe oraz schorzenia układu krążenia. Podkreśla się ich nisko kaloryczność, co ma istotne znaczenie dla osób dbających o linię.
Z uwagi na cenne właściwości tych warzyw powinny one jak najczęściej gościć na naszych stolach, tym bardziej ze potrawy z nich przygotowywane są takie smaczne... Dzięki bogatej rodzinie warzyw kapustnych codziennie można jeść dania z nich sporządzone, bez obawy, ze się znudzą.
W książce „200 potraw z kapusty” przedstawiam Państwu przepisy zarówno na potrawy wykwintne, jak i proste, codzienne i serwowane z okazji świąt, tradycyjne i nowoczesne. Przygotowanie niektórych dań jest wprawdzie dość pracochłonne, ale wysiłek zostanie z pewnością nagrodzony pochwałą biesiadników. Inne dania z kolei przyrządza się w mgnieniu oka! Przepisy na potrawy, które przygotowuje się w kilka chwil, to propozycja dla wszystkich zabieganych, narzekających na ciągły brak czasu. Dania te można zrobić w kuchence mikrofalowej lub w szybkowarze. Nie tracą one witamin ani soli mineralnych, a ich przyrządzanie jest o 60-70 proc. szybsze niż gotowanie tradycyjne.
Kapuściane przysmaki proponuję doprawić aromatycznymi ziołami zalecanymi przez Dietę Funkcjonalną Lecha Tkaczyka. Dzięki temu zabiegowi wyborne w smaku i pachnące dania dobrze posłużą zdrowiu i skuszą każdego!
Barbara Jakimowicz-Klein |