Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

365 OBIADÓW POZNAŃSKICH BABCI MONIKI.




Waldemar Kurowski i Andrzej Niczyperowicz

Ilustracje: Andrzej Kowalczyk
Wydawnictwo „Chronica”
Poznań 2004

Wydanie I
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wiara godom wom, jak żyje,
Nie od jedzy człowiek tyje!
Można spucnąć giyre z krzanem,
Karmonade tuż nad ranem,
A wieczorem pyre z gzikiem
I berbeli popić łykiem.
Rano zaś gdy przyńdzie smaka
Na gulorza, czy kuraka,
Nie martw sie, że znów przytyjesz,
Ciesz sie jednym, tym że żyjesz!
Jednak sekret w tym ukryty,
Czyś jezd głodny czy tyż syty,
Choć w tym dziebko jezd mozołu,
Zawsze w pore wstań od stołu.

                                       (Waldemar Kurowski)




Od Wydawcy:
Codziennie w „Expressie Poznańskim” i w Radiu Plus spotykaliście się z Babcią Monika. Na gazetowych łamach i falach eteru gotowała tanie i tradycyjne obiady poznańskie.
Smutna wiadomość dla licznych Radiosłuchaczy, Czytelniczek i Czytelników Babci Moniki:

Babcia ta nie istnieje.

Stworzyli ją dwaj dziennikarze „Gazety Poznańskiej” - i to właśnie Waldemar Kurowski oraz Andrzej Niczyperowicz są autorami radiowych i gazetowych obiadów, zebranych w tej książce.

Waldemar Kurowski - poznaniak z dziada, pradziada - jest znakomitym kucharzem, laureatem wielu konkursów kulinarnych i zwycięzcą festiwali w grillowaniu i potrawach z ziemniaków.

Andrzej Niczyperowicz, poznaniak z kresowymi korzeniami, jest wicemistrzem Polski w grillowaniu oraz Kucharzem Medialnym (w finale warszawskim pokonał poznańską kaczką z pyzami 33 ekipy radiowe, prasowe i telewizyjne).

Przepisy obu autorów, którzy czerpali je z doświadczenie własnych oraz życzliwych konsultacji i podpowiedzi uzdolnionych kulinarnie mieszkańców Pyrlandii, zgromadziliśmy w „365 obiadów poznańskich babci Moniki”. To pierwsze tego rodzaju przedsięwzięcie. Dotąd potrawy poznańskie nie doczekały się wydania książkowego. Nieliczne akcenty dotyczące kuchni poznańskiej można jedynie znaleźć w rożnych książkach kucharskich.


* * *

PYRLANDZKA KUCHNIA (
Fragment rozdziału wstępnego).

Ziemniaki odegrały chyba najważniejszą rolę w pożywieniu poznaniaków. Od czasu sprowadzenia tych dziwnych bulw z Peru, każdy Polak wie, gdzie jest Pyrlandia. Najpierw nad Wartą mówiono na te podziemne okrąglasy - perki, potem zostały już na wieki wieków pyrki.

Pyra jest nieomal symbolem Poznania. W Polsce przywykło się mówić żartobliwie na mieszkańców Poznania - „poznańska pyra”.

Poznaniacy tak umiłowali pyry, że nawet powstał wierszyk na ich cześć, znany chyba w całej Polsce:

W antrejce (przedpokój)
 
na ryczce (mały stołek)
 
stały pyry w tytce (torebka papierowa).
 
Przyszła niuda (świnia)
 
spucła (zjadła) pyry,
 
a w wymborku (wiadrze)
 
myla giyry (nogi).

Kto i kiedy odkrył, ze pod małymi krzaczkami rosną bulwy, które na surowo są niejadalne, za to po ugotowaniu znakomite, do tej pory nie wiadomo.

Do Europy trafiły dopiero między 1560 a 1570 rokiem, na dwór króla hiszpańskiego, Filipa II. W Polsce już w XV wieku słyszano o ziemniakach.
Worek tych owoców przysłał Marysieńce Jan III Sobieski, by je rozmnożyła w ogrodach wilanowskich, ale tutaj przyjęto je nieufnie. Popularność zdobyły dopiero za panowania Sasów, trafiając pod strzechy i stając się podstawą wyżywienia. Dzisiaj w Polsce znamy ponad sto odmian ziemniaków.
(…)

Układ książki.

Ten pierwszy w historii gastronomii zbiór przepisów kuchni poznańskiej podzieliliśmy na cztery części, według pór roku. Osobno zgromadziliśmy dodatki do dań obiadowych, typowe poznańskie kompoty oraz sosy i dipy. Potrawy wigilijne i wielkanocne umieściliśmy osobno.

Dla ułatwienia wyszukiwania potraw podajemy w końcowej części książki ich alfabetyczny spis wraz z odnośnikami.

Wszystkie proporcje składników przewidziane są na cztery osoby; w wypadku, gdy jest inaczej, zaznaczamy to przy przepisie.

W prezentowanych przepisach kulinarnych w wydaniu książkowym zachowaliśmy tok gawędziarski. Przecież sympatyczna babcia Monika z poznańskich Jeżyc żyje w naszej wyobraźni.

Tylko dla „cudzoziemców” odwiedzających Poznań przeznaczony jest słowniczek pyrlandzko- polski.


Waldemar Kurowski i Andrzej Niczyperowicz
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017