Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

BIESIADY KULINARNE.




Autorki: Anna i Stanisława
Redakcja: Katarzyna Sochacka
Wydawnictwo WAM
Kraków 2003
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od Autorek:

Ta książeczka powstała z naszego wielkiego upodobania do zabawy w gotowanie. A zabawa, którą się lubi, to - wbrew potocznemu mniemaniu - rzecz śmiertelnie poważna. Chce się przecież w niej osiągnąć jakiś stopień doskonałości.
Ale najpierw było czytanie książek kucharskich w czasach, kiedy gotować nie było z czego. Jedna z nas czytywała sama, u drugiej ojciec po okupacyjnym obiedzie, złożonym głównie z kaszy jęczmiennej, odczytywał „na deser”, co smakowitsze i bardziej wyszukane dania ze starej domowej książki - może to była Monatowa? Potem, już na własnym gospodarstwie zaczęły się próby, nie zawsze udane, a jeszcze później rywalizacja z okazji zapraszania przyjaciół, czy imieninowych przyjęć. Która zabłyśnie bardziej wymyślnym i smaczniejszym daniem? A więc właśnie zabawa, gra, wyścigi połączone z przyjemnością karmienia dobrze i ciekawie ludzi, których się lubi. I tu właśnie dochodzimy do tego, co najważniejsze i najmilsze w zajęciach kuchennych. Przy stole gromadzimy się razem z innymi, żeby było wesoło, serdecznie i smacznie.
U każdej z nas w domu jest półka zapełniona rozmaitymi książkami kucharskimi, bo do każdej poważnej zabawy trzeba podchodzić „naukowo”, a przecież przepisów na ogół nie bierze się z własnej głowy, choć i to się zdarza, ale już na wyższym szczeblu zaawansowania w sztuce kulinarnej. Nasze doświadczenia zawdzięczamy różnym „kucharzom doskonałym”, których spis znajdzie się na końcu tej książeczki, a także babciom, mamom, przyjaciółkom - rozmaitym doświadczonym gospodyniom, od których czerpałyśmy wiadomości, jak się tylko dało. A kiedy się już coś jako tako umie, wtedy przychodzi ochota, żeby podzielić się swymi umiejętnościami z innymi. Mamy nadzieję, ze nasze doświadczenia przydadzą się wielu miłośniczkom zajęć kuchennych. Zasadą naszą było podawanie tylko przepisów wypróbowanych na potrawy, które nam samym smakowały.
 
*  *  *


Od Wydawcy:


Każda potrawa ma swój smak. Nawet po wielu latach wspominamy go, kojarząc z atmosferą biesiady, której towarzyszył. Książka którą oddajemy do rąk Czytelnika nie jest tylko podręcznikiem kulinarnym. Jest sympatyczną opowieścią Autorek, wspominających okoliczności powstania, czy smakowania danej potrawy. Gotowanie i pieczenie sprawia im wielką przyjemność, toteż ciągle ulepszają one swe smaczne dania. Panie Stanisława i Anna pragną podzielić się swym doświadczeniem z każdym, kto zechce z niego skorzystać. Zapewniam, ze warto. Każdy przepis jest wypróbowany, a więc efekt - smakowy i wizualny - gwarantowany!
Książka zawiera przepisy dań i deserów z różnych krajów na różne okazje: Boże Narodzenie, Post, Wielkanoc, ale także dla wegetarian, dzieci...
Dodatkowym „smaczkiem” książki są propozycje dekorowania stołu, wszak oczy są pierwszym smakoszem potrawy.

Stanisław Groń SJ
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017