Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

183 NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI.


 

s. Anastazja Pustelnik FDC
Oprawa: twarda
Strony: 216
Wydawnictwo WAM
Kraków 2005
Wznowienia: 2007, 2008, 2009
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

,,Kto je, je ze względu na Pana i Bogu składa dzięki,
a kto nie je, nie je ze względu na Pana i Bogu składa dzięki" (Rz 14,6).
Stąd też właściwe spożywanie pokarmu jest dziękczynieniem,
a kto zawsze dziękuje, ten nie da się zawłaszczyć przyjemnościom.

Klemens Aleksandryjski (ok. 150 - ok. 215)


Wiele czynności, które wykonujemy w życiu, daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność.
Szczególnie jest nam milo, gdy ktoś potrafi docenić pomysłowość, trud i serce włożone w dzieło naszej pracy. Przygotowanie posiłku, sporządzenie go i podanie do stołu dla wielu jest taką czynnością, która potrafi uradować zarówno samego trudzącego się, jak i biesiadników zasiadających przy suto zastawionym stole.
Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje.
Modlitwa przed i po posiłku, błogosławieństwo potraw, znak krzyża czyniony nad chlebem uświadamiają nam, że jedzenie to nie tylko czynność podtrzymująca życie, ale i dobra okazja do dziękczynienia Bogu i do wzajemnego służenia sobie.
Korzystanie z darów ziemi, wody i przestworzy jest przeżyciem wyjątkowym. A cóż dopiero mówić o smakowaniu tych wspaniałych darów Bożych, gdy zostaną przygotowane w domowej kuchni, by pieścić nasze podniebienie.
Wiele z tych darów trzeba starannie dobrać, zadbać o ich właściwą jakość, a wszystko po to, aby ostateczna kompozycja była wyśmienita. Niewątpliwie talent kulinarny w kuchni jest potrzebny; aby z darów, które Stwórca nam daje, czynić wykwintne dania. Jest on tak potrzebny, jak konieczne są dobry smak i kreatywność u cukiernika i piekarza. Choć nie każdy tym talentem dysponuje, to jednak wielu w kuchni nieźle sobie radzi, korzystając z różnych pomocy, jak chociażby z tradycyjnych przepisów i kulinarnych książek. Nie wspomnę o odpowiednim wyposażeniu kuchni, bo to jest oczywiste i niemalże niezbędne do tworzenia dań.

Od czasu, kiedy człowiek zaczął używać ognia, noża i garnka, wszystko powinien mieć w zasięgu ręki, by nie tylko się przy nim dymiło, ale aby smakowało. Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak konieczny jest dobór właściwych produktów gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak, dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.

Trzecia książka siostry Anastazji, którą wydaje Wydawnictwo WAM, pragnie nieść pomoc tym, którzy z zapałem podejmą trud kulinarnych wyzwań. Wszyscy którzy chcą zgłębiać tajniki jej kuchni i uczyć się dobrze gotować oraz piec, korzystając z niniejszej książki, dokonali bardzo dobrego wyboru.

(…) Dobrze wiemy, że dzielenie się z bliźnimi czymś, co ma się najlepszego, to wyraz miłości oraz oznaka kultury i wychowania. Wystarczy tylko zmrużyć oczy i pomyśleć, aby w wyobraźni zobaczyć, jak za pomocą tej wielonakładowej pozycji - skromnej zakonnicy - pojawia się na wielu polskich stołach mnogość dobrych dań, łatwych i prostych w przygotowaniu. Ile to wonnych zapachów ulotni się z naszych kuchni, dając wielu ludziom miłą okazję do poznania wyśmienitych potraw? Ile danych zostanie słodkich całusów, wyrażających podziw i wdzięczność za podane do stołu posiłki krzepiące ciało i ducha? Ileż Bożej chwały róść będzie wraz z pieczonym ciastem, gdy dar Boży zaprawiony przez „kuchcików” zostanie doceniony; a włożone w pracę serce będzie zauważone w ciepłych słowach bliźniego?

(…) Stół, kuchnia, kucharze, goście, domownicy, najrozmaitsze smaki i trud tworzenia, to warunki prawdziwej uczty, ale na razie tylko tej ziemskiej. O wieczność zadba bowiem Najlepszy z Gospodarzy!
O doczesność naszych stołów zadbajmy sami tak, jakby nic nie zależało od Boga, a wszystko od nas. Święty Ignacy z Loyoli mówił o tym już w XVI wieku i przypominał, ze wszystko jednak zależy od Boga. To ten Święty polecił kucharzowi przygotować dla rzymskiej wspólnoty jezuitów taki sam obiad, o jakim z fascynacją i nutą nostalgii opowiadał jeden z jezuitów, zaproszony na wystawne przyjęcie do kardynała. Wymagajmy od kucharzy i wymagajmy od siebie, ale nie tylko w kuchni!

Wszystkim korzystającym z książek siostry Anastazji życzę udanych dań, smacznych wypieków; błogosławieństwa Pana i opieki ewangelicznej Marty.

ks. Stanisław Groń SJ
Kraków, dnia 29 lipca 2005 roku,
we wspomnienie św. Marty;
patronki kucharek i kucharzy
 

< - - - - -  Księgarnia internetowa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017