Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DEKOROWANIE POTRAW.



Opracowanie redakcyjne:
Barbara Rajzauer-Krużel

Wydawca:
Podkarpacki Ośrodek
Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Boguchwała 2007
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze wstępu:

Jedzenie i picie to nie tylko podstawowe potrzeby człowieka. Mogą, być one również pretekstem do organizowania miłych spotkań towarzyskich. Potrawy i napoje przygotowywane na rożne okazje powinny nie tylko zaspokoić głód, ale również cieszyć oko i pobudzić apetyt. Lepiej nam smakuje plasterek zwykłej wędliny przy pięknie nakrytym stole, niż najwytworniejsze potrawy podane byle jak. Stół powinien zawsze wyglądać atrakcyjnie, zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Odpowiedni do danej okoliczności wystrój stołu jest sprawą szczególnie istotną, tworzy właściwą atmosferę spotkania i zależy od starań pani domu. Estetyka - piękny i gustowny wygląd, dotyczy również potraw, nakryć i otoczenia, stwarza przyjemną a nawet uroczystą atmosferę spotkania. Oddziałuje na psychikę, budzi uczucia pozytywne, skłania do odpowiedniego zachowania, wycisza agresję. Elegancko podane potrawy świadczą o chęci uhonorowania gościa.
Dekorowanie służy nie tylko nadaniu potrawie apetycznego i estetycznego wyglądu.
To także dodatek podnoszący walory smakowe potrawy. Od stuleci w klasycznych kuchniach azjatyckich - chińskiej, japońskiej - duży nacisk kładzie się na przyozdabianie potraw. Powinna ona stanowić ucztę zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.
Aby dekoracja spełniała swoje zadanie, powinna być wykonana z elementów jadalnych,
dobrze widoczna, tj. różnić się barwą i kształtem od potraw, zastosowana w takich ilościach, aby nie tłumić smaku potrawy, świeża, tj. wykonana tuż przed podaniem, wykonana z produktów wchodzących w skład potrawy, tworzyć z potrawą odpowiednią kompozycję smaków.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017