Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PRZYSMAKI BORÓW TUCHOLSKICH.


red.: M. Kurpowicz M. Czupryniak

Publikacja Lokalnej Grupy Działania
„Bory Tucholskie”
nakład: 1200 egzemplarzy
Tuchola 2008
 
Katalog powstał w ramach projektu „ Bory Tucholskie - miejsce przyjazne dla aktywnych. Działaj z nami, a będziesz żył inaczej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu państwa w ramach Pilotażowego Programu Leader+.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Od redaktorów katalogu:

„Borowiak przyzwyczaił się do najskromniejszych wygód.
 W potrzebie obywa się samemi ziemniakami; głód zaziera do niego, gdy suche lato nie pozwoliło im wzrosnąć i dojrzeć.
Chleb jest w domu jego pożywieniem odświętnem”.
ks. Stanisław Kujot (1845-1914)

Z przyjemnością przekazujemy w Państwa ręce niniejsze opracowanie, stanowiące swoisty katalog potraw i produktów kulinarnych z Borów Tucholskich.
Katalog ten powstał, żeby kulinarne bogactwo naszego regionu nie uległo zapomnieniu. Pozwoli on Państwu zapoznać się ze specjałami kuchni borowiackiej, które z pewnością stanowią rozkosz dla podniebienia niejednego smakosza.
Zdajemy sobie sprawę, że nie sposób opisać wszystkich przysmaków naszej regionalnej kuchni. Podstawę do przygotowania niniejszego opracowania stanowił materiał zgromadzony na podstawie zgłoszeń, które wpłynęły do konkursu „Kulinarne dziedzictwo Borów Tucholskich". Mając nadzieję, ze każdy znajdzie tu coś dla siebie, zapraszamy Państwa na niezapomnianą ucztę starym borowiackim zawołaniem:

„Las Was powita, a ludzie ugoszczą!”.
 

 

O JEDZENIU - I NIE TYLKO - PO BOROWIACKU.

Gwara borowiacka jest ciągle obecna na obszarach wiejskich. Na dowód tego podajemy poniżej kilka powiedzonek i zagadek, zapisanych w gwarze borowiackiej. Zapraszamy jednak w Bory Tucholskie, aby tę mowę usłyszeć „na żywo”.

Borowiackie przysłowia i porzekadła:

Kapusty nie przegoni i nie przekrasi.
Kapusta tłusta sama lezie w usta.
Na św. Marcina gansi so zarzyna.
Chto naraz pierze i chlyb piecze, to so robota wściecze.
Chto wiele je i pije, w rozum nie tyje.
Do klusków nie jedz chlyba, za wiela dobrego naraz.


Kulinarne zagadki borowiackie:

Co to je? Wisi wisielec, krunci kruncielec. Kruncielec biłby rad, żebi wisielec spad.
Odpowiedź: Kot i kiszka.

Co to je? Obuwa sto sukenków, a so nie zapsina?
Odpowiedź: Kapusta.

Co to je? Stoji, nie łazi, nic nie gada i przed nikim nie zdymnie mycki?
Odpowiedź: Grzyb.

Co to je? Je zielune, wisi na drzewie i śpiewo?
Odpowiedź: Śledź 
- No jo, ale śledź nie je zieluny.
- Kej go wymalujesz to bandzie zieluny
- No jo, ale śledź nie wisi na drzewie.
- Kej go powiesisz, bandzie wisieł.
- No jo, ale śledź nie śpiewo.
- To ja ci tak mówia, żebyś nie zgad.

(Z książki Marii Ollick  „Maltach i grapa. Tradycja, specjały kuchni i inne ciekawostki z Borów Tucholskich”).
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017