Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DANIA Z MIĘSA I DROBIU.




Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawca: Świat Książki
Warszawa 2007
Oprawa: twarda
Strony: 144
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
OD WYDAWCY:

Schab, pieczenie, steki... kruche, soczyste i smakowite!

Wieprzowinę, drób, wołowinę, jagnięcinę... upiec czy usmażyć, przygotować na słodko czy pikantnie, podać na ciepło czy na zimno?
Wybór może okazać się łatwiejszy, kiedy sięgniemy po przepisy z różnych stron świata.
Schab z pomarańczą lub pachnący szałwią, wątróbka z kurczaka w winie, roladki z fetą i szpinakiem, spaghetti bolognese, żeberka w karmelu, szaszłyk z pistacjami, kebab... to tylko propozycje potraw, które zadowolą zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i poszukiwaczy nowych smaków.


„Dania z mięsa i drobiu” to kolejna w naszej biblioteczce książka kucharska autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein. Tym razem, z autorką podróżujemy po całym świecie i sprawdzamy jak na różnych kontynentach przyrządza się mięso i drób.
Każdy z odwiedzanych kontynentów wyróżnia się inną kuchnią, a raczej kuchniami, gdyż regiony, z których pochodzą przepisy, są potraktowane bardzo indywidualnie.
Europa, Azja, Afryka, obie Ameryki, Australia i Oceania - a w nich regiony, które stanowią odrębne kultury.
Do niektórych przepisów dołączona jest ich historia, są też krótkie porady dotyczące np. składników czy też przyrządzania potraw.

„Doborowe towarzystwo” dla mięsa i drobiu to marynaty, sosy, zioła, niektóre warzywa i owoce, a ich praktycznemu zastosowaniu poświęcony jest cały rozdział.

Następne rozdziały to wspaniała podróż po kuchniach świata. Receptury są bardzo dokładnie opisane, co daje pole do popisu każdemu kto gotować zechce.

Obok znanych nam, choćby ze słyszenia, potraw europejskich (kuchnia francuska, polska, czeska, węgierska, rosyjska i wiele innych), poznajemy świat zupełnie nam nieznany, który przyciąga uwagę.

Piękna szata graficzna, rozmaitość przepisów i ich oryginalność, gwarantuje doskonałą, kulinarną lekturę i następną, ciekawą książkę w biblioteczce.


Joanna Piejko-Horwath -potrawyregionalne.pl
 
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017