Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Desery

DELICJE TRUSKAWKOWE Z POMORZA.

 

Truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) jest od niemal pół wieku produkowana w powiatach: kartuskim,  kościerskim, bytowskim oraz gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice. To z tych miejscowości pochodzą przepisy znajdujące się w niniejszej publikacji i gorąco przez nas polecane.
Najbardziej znanym pośród truskawkowych deserów pomorskich jest mus truskawkowy (kremowe malënë), prezentowany na zdjęciu. To   smakowita specjalność „Gabrysina”, gospodarstwa agroturystycznego położonego w sercu Szwajcarii Kaszubskiej, prowadzonego przez Gabrielę Blok.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DESERY TRUSKAWKOWE.

 

Przepisy proste i smakowite pochodzące od producentów truskawki buskiej (świętokrzyskie) oraz z Bachorzyna k/Łasku (na Ziemi Łódzkiej) - „zagłębia truskawkowego” centralnej Polski.

BUSKI MUS TRUSKAWKOWY.

Składniki:
truskawki, cukier do smaku, odrobina kwasku cytrynowego.

Wykonanie:
Oczyszczone truskawki pognieść tłuczkiem, aby zostały kawałki owoców, dodać odrobinę cukru i kwasku cytrynowego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DROŻDŻOWE ŚLIWKI NA ORZECHACH.

 

Jak to drożdżowe...pyszne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GLAZUROWANA TARTA ZE ŚLIWKAMI.

 


Dla niespodziewanych gości...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLIWKI FASZEROWANE.

 

Dla dorosłych...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLIWKI Z AROMATYCZNĄ KRUSZONKĄ.

 

...i migdały.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SORBET Z MELISY I MIODU.

 


Co prawda sorbety nie są specjalnością polskiej kuchni regionalnej, ale  i nam należy się - od czasu  czasu - odrobina szaleństwa.
Sorbet to deser lodowy, różniący się od lodów tym, że nie zawiera tłuszczu i żółtek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017