 |
|
|
|
 Truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) jest od niemal pół wieku produkowana w powiatach: kartuskim, kościerskim, bytowskim oraz gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice. To z tych miejscowości pochodzą przepisy znajdujące się w niniejszej publikacji i gorąco przez nas polecane.
Najbardziej znanym pośród truskawkowych deserów pomorskich jest mus truskawkowy (kremowe malënë), prezentowany na zdjęciu. To smakowita specjalność „Gabrysina”, gospodarstwa agroturystycznego położonego w sercu Szwajcarii Kaszubskiej, prowadzonego przez Gabrielę Blok. | | |
| |
 Przepisy proste i smakowite pochodzące od producentów truskawki buskiej (świętokrzyskie) oraz z Bachorzyna k/Łasku (na Ziemi Łódzkiej) - „zagłębia truskawkowego” centralnej Polski.
BUSKI MUS TRUSKAWKOWY.
Składniki:
truskawki, cukier do smaku, odrobina kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
Oczyszczone truskawki pognieść tłuczkiem, aby zostały kawałki owoców, dodać odrobinę cukru i kwasku cytrynowego.
| | |
| |
Jak to drożdżowe...pyszne.
| | |
| |
Dla niespodziewanych gości...
| | |
| |
Dla dorosłych...
| | |
| |
...i migdały.
| | |
| |

Co prawda sorbety nie są specjalnością polskiej kuchni regionalnej, ale i nam należy się - od czasu czasu - odrobina szaleństwa.
Sorbet to deser lodowy, różniący się od lodów tym, że nie zawiera tłuszczu i żółtek. | | |
| |
|
|