Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DELICJE TRUSKAWKOWE Z POMORZA.


Truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) jest od niemal pół wieku produkowana w powiatach: kartuskim,  kościerskim, bytowskim oraz gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice. To z tych miejscowości pochodzą przepisy znajdujące się w niniejszej publikacji i gorąco przez nas polecane.
Najbardziej znanym pośród truskawkowych deserów pomorskich jest mus truskawkowy (kremowe malënë), prezentowany na zdjęciu. To   smakowita specjalność „Gabrysina”, gospodarstwa agroturystycznego położonego w sercu Szwajcarii Kaszubskiej, prowadzonego przez Gabrielę Blok.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Mus truskawkowy (kremowe malënë), dzieło właścicielki gospodarstwa,  został w 2005 r. nagrodzony statuetką „Perły”  w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, zaś w czerwcu 2006 r.   został wpisany na „Listę Produktów Tradycyjnych”.

         

Dodajmy, że Gabriela Blok aktywnie działa w Stowarzyszeniu „Kaszubianki”, założonym w  2004 r. przez mieszkanki  sołectwie Kamienica Szlachecka (Kamiéńca Szlacheckô), w gminie Stężyca, na Pojezierzu Kaszubskim.


MUS TRUSKAWKOWY / KREMOWE MALËNË
.


Składniki:
1 kg truskawek, 2 jaja, 2 łyżki cukru, ok. 200 ml śmietany kremówki, pól szklanki mleka, 5-6 łyżek żelatyny.

Wykonanie:
Truskawki zmiksować, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić, śmietanę kremówkę ubić. Mleko zagotować i rozpuścić żelatynę. Tężejącą żelatynę połączyć z żółtkami, ubitą śmietaną i białkiem cały czas mieszając.
 

Po zgęstnieniu udekorować włoskimi orzechami.


SZYBKI DESER TRUSKAWKOWY.


Składniki:
20 dag śmietany kremówki, pół kg truskawek (kilka odłożyć do dekoracji), 5 łyżek cukru pudru lub cukru, 1 galaretka truskawkowa.

Wykonanie:
Rozpuścić galaretkę i rozlać do 4 pucharków. Odstawić do stężenia.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać.
Na zastygniętą galaretkę wyłożyć mus truskawkowy i udekorować truskawkami.
Halina Rogińska, Kaliska (gm. Kościerzyna).


TORT TRUSKAWKOWY - „MOTYL”.

Składniki:
biszkopt: 8 jaj, 2 szklanki cukru, szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
krem: 4 jaja, 1,5 szklanki cukru, 2 kostki masła, kostka margaryny, 5 cytryn, 1 kg truskawek (po sezonie mogą być mrożone), 1 szklanka wódki do nasączenia biszkoptu.

Wykonanie:
Mikserem ubić 8 białek, gdy piana będzie sztywna, wsypać szklankę cukru i dalej ubijać. Odstawić.
Mikserem ubić żółtka z drugą szklanką cukru.
Masę żółtkową połączyć (łyżką) z mąką ziemniaczaną. Następnie do tej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć (po równo) do dwóch tortownic o średnicy 28 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C około 35 minut.
Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, każdy krążek przekroić na pół (otrzymamy cztery). Górę biszkoptów ściąć i razem z okruszkami zostawić do obsypania tortu.
Przygotować krem.
Jaja w skorupkach zaparzyć wrzątkiem. Po 3 minutach wbić do dwulitrowego garnka z cukrem i ubijać mikserem na parze 3 minuty. Wyjąć z gorącej kąpieli i wstawić do zimnej wody – ubijać jeszcze 4 minuty.
Masło i margarynę utrzeć tłuczkiem i małymi porcjami dodawać masę jajeczną.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę i odłożyć ją na bok. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn i porcjami połączyć go z kremem. Z kremu odłożyć 5 łyżek do dekoracji, a resztę podzielić na 4 części. Jedną posmarować pierwszy, nasączony wódką, krążek. Na kremie ułożyć kawałki świeżych truskawek (gęsto). 9 dużych truskawek odłożyć do dekoracji.
Pozostałe krążki biszkoptu nasączyć wódką i przełożyć kremem i truskawkami. Resztą kremu posmarować boki i cały tort. Boki obsypać okruszkami wymieszanymi ze skórką cytrynową. Udekorować tort za pomocą worka cukierniczego lub dekoratora. Ozdobić truskawkami.
Tort można przeciąć na pół i złożyć motylka. Udekorować np. kolorowymi drażetkami i bananem.
Gdy nie ma świeżych truskawek, można je zastąpić mrożonymi. Mrożone truskawki rozmrażać na sitku, w temperaturze pokojowej. Dodać je do cytrynowego kremu i utrzeć tłuczkiem. Nie ucierać zbyt długo, lepiej, gdy w kremie są kawałki truskawek.
Krystyna Gierszewska, Lignowy Szlacheckie.
 
Kaszëbskô malëna inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Dowodem jest truskawkowa wariacja Krzysztofa Szulborskiego - kuchmistrza z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

PUSZYSTY MUS
Z TRUSKAWEK KASZUBSKICH,
Z DODATKIEM MIĘTY.

Składniki:
Mus: truskawki kaszubskie świeże - 1,5 kg, cukier puder - 200 g, wiśniówka - 100 ml, mięta świeża - 15 g.
Panna cotta (rodzaj tradycyjnego deseru pochodzącego z północnych Włoch):  250 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mleka 3,2 proc., 100 g  cukru pudru, 7 g żelatyny, 10 g cukru waniliowego, jedna laska wanilii.

Wykonanie:
Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 stopni C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.



Taka panna cotta podawana jest
w warszawskiej pizzerii i restauracji „Papryczka”
(foto: ©Maciej Szajewski - www.szajewski.com).

Na zakończenie prezentacji smakowitości powstających z truskawki kaszubskiej  proponujemy autorski przepis Ludmiły Jezierskiej z pomorskiego urzędu marszałkowskiego.

„PTASIE MLECZKO” Z TRUSKAWKAMI.

Składniki:
3 kremowe jogurty naturalne po 125 g, 3 galaretki truskawkowe, paczka kruchych biszkoptów, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 75 dag truskawek.

Wykonanie:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, dobrze osączyć lub osuszyć papierowym ręcznikiem, duże pokroić na kawałki. Garść małych owoców lub połówek zostawić do dekoracji.
Dno szczelnej tortownicy wyłożyć biszkoptami. W razie potrzeby tortownicę wyłożyć folią.
2 galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, zostawić do wystygnięcia. Jak zaczną lekko tężeć, zmiksować z jogurtem.
Kiedy masa znowu zacznie tężeć, ubić szybko pianę z białek i cukru pudru. Do piany dodawać po łyżce, ubijając, galaretki z jogurtem. Wymieszać z truskawkami.
Kiedy i ta masa zacznie tężeć, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
Przygotować trzecią galaretkę z 1,5 szklanki wody, tężejącą wylać na wierzch deseru udekorowanego kawałkami truskawek.
Do masy jogurtowej można dodać zmiksowane truskawki, jednak wówczas do gorących dwóch galaretek wsypujemy dodatkowo 2 łyżki żelatyny – najlepiej takiej, której nie trzeba gotować.



Opracowanie: jph
Foto: Gabriela Blok, Maciej Szajewski i archiwum
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017