Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DESERY TRUSKAWKOWE.


Przepisy proste i smakowite pochodzące od producentów truskawki buskiej (świętokrzyskie) oraz z Bachorzyna k/Łasku (na Ziemi Łódzkiej) - „zagłębia truskawkowego” centralnej Polski.

BUSKI MUS TRUSKAWKOWY.

Składniki:
truskawki, cukier do smaku, odrobina kwasku cytrynowego.

Wykonanie:
Oczyszczone truskawki pognieść tłuczkiem, aby zostały kawałki owoców, dodać odrobinę cukru i kwasku cytrynowego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Bachorzyna poleca:

DESER TRUSKAWKOWY.

Składniki:
2 galaretki 0 smaku cytrynowym, 15 dkg truskawek, 8 łyżek cukru, 20 dkg śmietany kremówki, paseczki skorki cytrynowej i gałązki melisy do dekoracji.

Wykonanie:
Umyte truskawki osuszyć, owoce pokroić w plastry. W garnku zagotować 1 1 wody z cukrem. Zdjąć z ognia, dosypać obie galaretki. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
Do czterech pucharków deserowych włożyć po kilka plasterków truskawek. Zalać odrobiną galaretki, wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, czynności powtórzyć. W opisany sposób postępować do wyczerpania składników. Śmietankę ubić na sztywno. Włożyć po porcji do każdego z pucharków. Udekorować melisą i paseczkami skórki z cytryny.
 

GALARETKA KOLOROWA.


Składniki:
30 dkg truskawek, 30 dkg jagód, 30 dkg malin, 2 galaretki truskawkowe, listki mięty lub melisy do dekoracji.
 
Wykonanie:
Umyte owoce (większe truskawki przekroić) dokładnie osuszyć. Galaretki truskawkowe przyrządzić według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodając 3 szklanki wody zamiast 4.
Lekko schłodzić, wymieszać z owocami. Wypełnić lekko natłuszczone foremki ( aby później dobrze można było wyjąć). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z foremek, udekorować listkami melisy lub mięty.
 

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-MALINOWY.
 
Składniki:
1 szklanka dojrzałych truskawek, 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin, 1 duży banan, 2 szklanki naturalnego jogurtu, 0,5 szklanki soku pomarańczowego.

Wykonanie:
Obrane z szypułek truskawki i maliny opłukać, dokładnie osączyć. Kilka odłożyć do dekoracji. Banana opłukać obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki zmiksować. Silnie schłodzić w lodówce. Rozlać do szklaneczek lub pucharków. Udekorować kawałkami owoców.


KREM CZEKOLADOWY.
 
1 torebka kremu czekoladowego w proszku, 0,5 l mleka, 0,5 opakowania gotowej posypki czekoladowej, 20 dkg śmietany kremówki, 30 dkg truskawek, listki melisy do dekoracji.
 
Wykonanie:
Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia. Dosypać czekoladowy proszek budyniowy i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zmienić obroty miksera na najwyższe i ubijać jeszcze 1 minutę.
Do gęstego kremu dosypać łyżkę posypki czekoladowej, dokładnie wymieszać.
Krem rozłożyć do 6 wysokich pucharków deserowych, wstawić do lodówki. Mocno ochłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Po porcji i umieścić w każdym pucharku na kremie. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Umyte truskawki osuszyć, pokroić w plasterki.
Przed podaniem, krem udekorować plasterkami truskawek i listkami melisy. Posypać resztą czekoladowej posypki.

 
Opracowanie: jph

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017