Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

GLAZUROWANA TARTA ZE ŚLIWKAMI.


Dla niespodziewanych gości...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki na ciasto:
półtorej szklanki mąki, szczypta soli, pół kostki masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 żółtka.

Nadzienie:
1 szklanka suszonych śliwek, 5 łyżek brandy, 2/3 szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy,
3 jaja, 1/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu morelowego, cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy. Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol.
W celu przygotowania ciasta, do mąki dodać posiekane masło i szczyptę soli oraz cukier i żółtka. Szybko zagnieść i uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180stopni C.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem, wypełnić ryżem i piec przez 15 minut.
Usunąć pergamin i ryż i piec następne 5 minut.
Na cieście w równej odległości ułożyć śliwki. Alkohol pozostawić w miseczce.
Przygotować nadzienie: śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podgrzać. W miseczce wymieszać na gładką masę jaja i cukier. Dodać do nich gorące mleko i śmietanę. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wszystko schłodzić, polać zimnym kremem tartę,
i zapiekać 25 minut.
W tym czasie przez sitko przetrzeć dżem morelowy. Dodać do niego pozostały alkohol i delikatnie podgrzać. Rozgrzanym dżemem glazurować tartę.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017