 |
|
|
Przetwory warzywne |
(przepisy w porządku alfabetycznym) |
|
Składniki:
3 kg małych buraków ćwikłowych... | | |
| |
1 kg cukini, 2 szklanki wody, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki 10 % octu, łyżeczka nasion gorczycy. | | |
| |
Składniki: 500 g dyni...
| | |
| |
2 kg miąższu z dyni (waga przygotowanego produktu), 1 l octu jabłkowego, 1 kg cukru, skórka otarta z 1 cytryny, 3 laseczki cynamonu, 1 łyżka goździków.
| | |
| |
1 kg fasoli szparagowej; przyprawy: zielony koper, ziele cząbru, czosnek; zalewa: 0,5 l wody, 1 dag soli, 5 dag cukru, 0,05 l octu 10 %. | | |
| |
Młode strąki fasoli dokładnie wymyć, przyciąć końce.
Układać fasolę w naczyniu równo, zalać wrzącą wodą, od chwili zagotowania gotować 2 minuty.
| | |
| |
Fasolkę szparagową do utrwalenia na zimę należy zrywać wówczas, gdy strąki są mięsiste, a nasiona nie są jeszcze całkowicie wykształcone.
| | |
| |
Do utrwalenia na zimę należy zbierać groszek wówczas, gdy nasiona są jeszcze bardzo soczyste i łatwo dają się rozgnieść w palcach. | | |
| |
Groszek zielony wyrośnięty, lecz o jeszcze miękkich nasionkach, natychmiast po zebraniu wyłuskać.
| | |
| |
Świeżo ścięte, jasne i zdrowe młode róże kalafiorów dokładnie wymyć, rozebrać na mniejsze części, mniej więcej o średnicy ok. 5 cm.
| | |
| |
Młode, zdrowe, świeżo wycięte kalafiory, umyć, podzielić na mniejsze części i obgotować (3-4 min.), odcedzić i ułożyć w słojach.
| | |
| |
1 kg oczyszczonej cukini, około 70 dag cukru, 1 i 1/2 szklanki wody, parę kropli esencji ananasowej, kilka goździków, kawałek cynamonu, kilka ziaren kolendry.
| | |
| |
1/2 kg dyni, 80 dag cukru, kwasek cytrynowy, 1/2 szklanki wody.
| | |
| |
1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów, 1 kg cukru, 1 szklanka wody, goździki, trochę usmażonej pomarańczowej skórki.
| | |
| |
Młode listki kopru należy przebrać, następnie dokładnie opłukać i rozłożyć na czystej ściereczce lub na sicie w celu osączenia z wody. Na 0,5 kg kopru należy przygotować 8 dag soli.
| | |
| |
6 kg kapusty czerwonej, 2 kg jabłek, 12 dag soli, szczypta nasion kopru.
| | |
| |
Tak radzono sobie u Pogórzan od Sacza w czasach, gdy nie było lodówek. | | |
| |
Młode ogórki z niezbyt wyrośniętymi nasionami bardzo dokładnie wymyć, a następnie cienko obrać i pokrajać w niezbyt cienkie krążki. | | |
| |
Jak sam tytuł przepisu wskazuje, znakomite jako zakąska, choć nie tylko.
| | |
| |
5 kg ogórków, przyprawy, łodygi suchego kopru, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, owoc ostrej papryki. | | |
| |
|
|
|