Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przetwory warzywne

(przepisy w porządku alfabetycznym)

BURAKI MARYNOWANE (MAŁE).

 
Składniki:
3 kg małych buraków ćwikłowych...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CUKINIA MARYNOWANA.

 


1 kg cukini, 2 szklanki wody, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki 10 % octu, łyżeczka nasion gorczycy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DYNIA NA SPOSÓB WSCHODNI.

 

Składniki: 500 g dyni...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DYNIA SŁODKO-KWAŚNA.

 


2 kg miąższu z dyni (waga przygotowanego produktu), 1 l octu jabłkowego, 1 kg cukru, skórka otarta z 1 cytryny, 3 laseczki cynamonu, 1 łyżka goździków.
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLA SZPARAGOWA MARYNOWANA.

 


1 kg fasoli szparagowej; przyprawy: zielony koper, ziele cząbru, czosnek; zalewa: 0,5 l wody, 1 dag soli, 5 dag cukru, 0,05 l octu 10 %.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLA SZPARAGOWA MROŻONA.

 

Młode strąki fasoli dokładnie wymyć, przyciąć końce.
Układać fasolę w naczyniu równo, zalać wrzącą wodą, od chwili zagotowania gotować 2 minuty.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLA SZPARAGOWA PASTERYZOWANA.

 


Fasolkę szparagową do utrwalenia na zimę należy zrywać wówczas, gdy strąki są mięsiste, a nasiona nie są jeszcze całkowicie wykształcone.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

GROSZEK ZIELONY.

 

 

Do utrwalenia na zimę należy zbierać groszek wówczas, gdy nasiona są jeszcze bardzo soczyste i łatwo dają się rozgnieść w palcach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GROSZEK ZIELONY MROŻONY.

 

Groszek zielony wyrośnięty, lecz o jeszcze miękkich nasionkach, natychmiast po zebraniu wyłuskać.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALAFIORY MROŻONE.

 

Świeżo ścięte, jasne i zdrowe młode róże kalafiorów dokładnie wymyć, rozebrać na mniejsze części, mniej więcej o średnicy ok. 5 cm.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALAFIORY PASTERYZOWANE.

 

 

Młode, zdrowe, świeżo wycięte kalafiory, umyć, podzielić na mniejsze części i obgotować (3-4 min.), odcedzić i ułożyć w słojach.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KONFITURA Z CUKINI (POLSKI ANANAS).

 

1 kg oczyszczonej cukini, około 70 dag cukru, 1 i 1/2 szklanki wody, parę kropli esencji ananasowej, kilka goździków, kawałek cynamonu, kilka ziaren kolendry.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KONFITURA Z DYNI.

 

1/2 kg dyni, 80 dag cukru, kwasek cytrynowy, 1/2 szklanki wody.
 
 

 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KONFITURY Z ZIELONYCH POMIDORÓW.

 

1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów, 1 kg cukru, 1 szklanka wody, goździki, trochę usmażonej pomarańczowej skórki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOPER SOLONY.

 

Młode listki kopru należy przebrać, następnie dokładnie opłukać i rozłożyć na czystej ściereczce lub na sicie w celu osączenia z wody. Na 0,5 kg kopru należy przygotować 8 dag soli.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KWASZONKA Z CZERWONEJ KAPUSTY.

 

6 kg kapusty czerwonej, 2 kg jabłek, 12 dag soli, szczypta nasion kopru.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIZERIA NA ZIMĘ.

 

Tak radzono sobie u Pogórzan od Sacza w czasach, gdy nie było lodówek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIZERIA Z OGÓRKÓW.

 

 

Młode ogórki z niezbyt wyrośniętymi nasionami bardzo dokładnie wymyć, a następnie cienko obrać i pokrajać w niezbyt cienkie krążki.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

OGÓRECZKI DO WÓDECZKI.

 


Jak sam tytuł przepisu wskazuje, znakomite jako zakąska, choć nie tylko.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

OGÓRKI KONSERWOWE.

 


5 kg ogórków, przyprawy, łodygi suchego kopru, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, owoc ostrej papryki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017