Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Przetwory owocowe

(przepisy w porządku alfabetycznym)

AGREST WE WŁASNYM SOKU.

 

1 kg agrestu, 20 dag cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

ARONIA DO MIĘSA.

 




Pół kg jabłek, pół kg gruszek, półkg aronii oraz niepełna szklanka cukru i szklanka wody...
 
 Zobacz więcej ... 

BORÓWKI SMAŻONE DO MIĘSA.

 

1 kg borówek, 50 dag marchwi, 10-40 dag cukru, 1- 1/2 szklanki wody.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM ŚLIWKOWY.

 

Składniki:
1 kg dojrzałych węgierek, 0,5 kg cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z ARONII.

 

2 kg aronii, 1 szklanka wody, 1,2 kg cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z ARONII Z JABŁKAMI.

 

75 dag owoców aronii, 75 dag jabłek „antonówek”, 75 dag cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK NISKO SŁODZONY.

 

1 kg porzeczek, 1-20 dag cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z JARZĘBINY, GRUSZEK I JABŁEK.

 


Najlepsze dżemy uzyskamy z jarzębiny zebranej po pierwszych przymrozkach, które pozbawiają ją cierpkiej goryczki. Jeśli jednak mamy dorodne, dojrzałe owoce i chęć do kulinarnego, smakowitego eksperymentu, możemy przemrozić je przez 2-3 dni w zamrażarce. Uzyskamy identyczny efekt.
Po takim, wstępnym przygotowaniu owoców można zabrać się za wykonanie dżemu.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY - WYKWINTNY.

 

2 kg owoców dzikiej róży, 1 szklanka wody, 1,2 kg cukru
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z PIGWY.

 

2 kg owoców pigwy, 1 szklanka wody, 1,5 kg cukru.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM Z TRUSKAWEK.

 

1 kg dojrzałych truskawek, 1 kg żelującego cukru, sok z cytryny.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM ZE ŚLIWEK WĘGIEREK.

 

Składniki:
90 dag cukru, 185 dag śliwek węgierek.
 
 Zobacz więcej ... 

DŻEM WIŚNIOWY.

 

Znakomity składnik śniadania - z każdym pieczywem.
 
 Zobacz więcej ... 

GALARETKA Z KWIATÓW RÓŻY.

 


Ze spiżarni Lachów Sądeckich.

 
 Zobacz więcej ... 

GRUSZKI MARYNOWANE.

 

Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek ze zbiorów wczesnych i późniejszych - zdrowe, dojrzałe, lecz twarde.

2 kg gruszek; przyprawy: goździki, cynamon, skórka z cytryny, pieprz, ziele angielskie.

Zalewa: 0,4 l wody, 50 dag cukru, 0,05 - 0,010 l octu 10 %.
 
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA (ANTONÓWKI) W PRZECIERZE POMIDOROWYM.

 



Z dojrzałych pomidorów przygotować przecier i przyprawić do smaku solą, pieprzem, gorczycą i odrobiną cukru.
Przecier powinien być w smaku dość ostry.
 
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA MARYNOWANE.

 

Na marynatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych, jeszcze nie zupełnie dojrzałe, wtedy lepiej zachowują swój kształt.

2 kg jabłek; przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, pieprz, ziele angielskie, pół łyżeczki nasion gorczycy.

Zalewa: 0,4 l wody, 30-50 dag cukru, 0,05 do 0,10 l octu 10 %.
 
 Zobacz więcej ... 

KONFITURA I SOK Z MORWY.

 



Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierające więcej niż białej żelaza, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jeść cukrzycy i osoby o skłonności do otyłości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KONFITURA JABŁECZNA.

 

Ze spiżarni Lachów Sądeckich.
 
 Zobacz więcej ... 

KONFITURA TRUSKAWKOWA.

 

Wspaniały i jakże prosty przepis udostępniły nam panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Bachorzyna k/Łasku.
Na tych podłódzkich terenach rozpościera się łódzkie  „zagłębie truskawkowe". Najwieksze plantacje tych owoców znajdziemy w gminie Buczek.
Miejscowe gospodynie znane są z zaradności i kultywowania tradycyjnych przepisów znanych ich mamom oraz babciom.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017