Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

POWIDŁO MIRABELKOWE.


Delikatnie wysmażone (bez cukru) na blasze kaflowego pieca. Trzy dni, po 2-3 godziny spokojnego warzenia, z wolnym, spokojnym odparowaniem wody.
Gorące powidło wkładamy do starannie umytych słoików i mocno zakręcamy.
Słoiki zostawiamy do wystygnięcia odwrócone dnem ku górze, wówczas zakrętka mocno chwyci (zostanie zassana).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Potrzebujemy 5 kg prawdziwej mirabelki. Śmiało można wykorzystać tzw. spady pozbierane pod drzewami, ale starannie przebrane (bez nadgniłych) i  wyselekcjonowane. Szczególnie one mają wspaniałą, naturalną słodycz.Jeśli powidło wydaje się nam za kwaśne, podczas ostatniego gotowania możemy dodać cukier - wedle uznania i własnego smaku.
Jeśli wydaje się nazbyt luźne możemy dodać cukier żelujący.
To już zupełnie indywidualne smaki, gusta, upodobania i zapatrywania, bowiem ma to być wyjątkowe, domowe powidło!!!

    

    


Nasze, redakcyjne powidło mirabelkowe o boskim smaku - kwaskowym i bardzo orzeźwiającym - zostało wypróbowane na prawdziwym chlebie z prawdziwym masłem i na wybornym oscypku (żurawina ma poważną... rywalkę) z bacówki Wilczków w Leśnicy.



Tekst i foto:
Joanna Piejko-Horwath
© JM MEDIA. All right reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017