Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KONFITURA TRUSKAWKOWA.


Wspaniały i jakże prosty przepis udostępniły nam panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Bachorzyna k/Łasku.
Na tych podłódzkich terenach rozpościera się łódzkie  „zagłębie truskawkowe". Najwieksze plantacje tych owoców znajdziemy w gminie Buczek.
Miejscowe gospodynie znane są z zaradności i kultywowania tradycyjnych przepisów znanych ich mamom oraz babciom.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

TRUSKAWKOWE KONFITURY BABUNI.

Składniki:
1 kg truskawek, 0,5 kg kiwi, 1,5 kg cukru żelującego, 15 listków świeżej mięty, mały kieliszek likieru pomarańczowego.

Wykonanie:
Obrane i umyte truskawki dobrze osączyć na sitku, pokroić na ćwiartki.
Kiwi obrać, pokroić na małe cząstki. Wszystkie owoce przełożyć do rondla, wsypać cukier żelujący i odstawić na 4 godziny.
Masę owocową doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Następnie gotować około 4 minut, tak aby na powierzchni tworzyły się wyraźne pęcherzyki powietrza. Rondel zdjąć z ognia.
Do owoców dodać likier pomarańczowy, wymieszać. Listki mięty pokroić w paseczki, wrzucić do masy owocowej, ponownie przemieszać. Przełożyć natychmiast do sparzonych, osuszonych słoiczków i zamknąć.
 

Opracowanie: jph
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017