Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wypłukać w gorącej wodzie i postawić do górny dnem na ściereczce.
Przygotować duży garnek (wielkość garnka tak dobrać, żeby był wypełniony tylko do połowy owocami i cukrem, ponieważ masa mocno się pieni i może wykipieć).
Owoce starannie umyć, usunąć części nie nadające się do spożycia.
Owoce pokroić, rozgnieść lub przetrzeć przez sitko.
Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem żelującym i zagotować.
Przez 4 minuty (gotować (czas zaczyna się odliczać dopiero od wytworzenia się piany).
Zdjąć pianę.
Gorącą masę wlać do przygotowanych słoików, które stawia się na wilgotną ściereczek. Natychmiast mocno zamknąć.
Postawić dnem do góry do wystygnięcia.
Barbara Rajzauer-Krużel
Podkarpacki Ośrodek
Doradztwa Rolniczego w Boguchwale |