Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JABŁKA MARYNOWANE.


Na marynatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych, jeszcze nie zupełnie dojrzałe, wtedy lepiej zachowują swój kształt.

2 kg jabłek; przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, pieprz, ziele angielskie, pół łyżeczki nasion gorczycy.

Zalewa: 0,4 l wody, 30-50 dag cukru, 0,05 do 0,10 l octu 10 %.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub krążki (o średnicy 1,5 cm) i wydrążyć gniazda nasienne.
W czasie przygotowania jabłka skropić wodą z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Jabłka zanurzyć (najlepiej na sicie) na 1 min. we wrzącej wodzie, lekko zakwaszonej, a po osączeniu ułożyć w słojach i dodać przyprawy.
Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować około 25 minut.



Barbara Rajzauer-Krużel
Podkarpacki Ośrodek
Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017