Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

PRZETWORY MIRABELKOWE.



* MIRABELKI SUSZONE.
* SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.
* NAPÓJ Z MIRABELEK.
* DŻEM MIRABELKOWY.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
MIRABELKI SUSZONE.

Wykonanie:
Świeże owoce najpierw blanszujemy. Dzięki temu szybciej schną i nie tracą koloru i witamin.
Najlepiej suszyć je krótko - ok. 1 doby w temp. 60 stopni C.
Podsuszone owoce przebieramy (odkładając na bok wilgotne).
Pozostałe rozkładamy na jeden dzień w przewiewnym miejscu, by nabrały sprężystości.
Następnie przesypujemy je do papierowych toreb. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu nie dłużej niż rok.
 

SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.

Składniki:
0,5 kg mirabelek, 5 ząbków czosnku, szczypta mielonego cynamonu, curry, ostrej papryki i utłuczonych goździków, pół łyżeczki utłuczonej kolendry, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku
 
Wykonanie:
Mirabelki umyć, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
Ugotować i przetrzeć prze sitko.
Dodać roztarty z solą czosnek, kolendrę, oraz pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową utrzeć).
Doprawić solą i cukrem, chwilę pogotować.
 

NAPÓJ Z MIRABELEK.
 
Składniki:
0,25 kg mirabelek, 2,5 szklanki wody, 2 - 3 goździki, kawałek laski cynamonu, 1/3 szklanki cukru, - sok z połowy cytryny, pół szklanki wydrylowanych wiśni.
 
Wykonanie:
Wodę ugotować z goździkami, cynamonem i trzema łyżkami cukru. Dodać umyte mirabelki i rozgotować na niewielkim ogniu.
Przetrzeć prze sitko, dodać sok z cytryny i resztę cukru (do smaku), ostudzić.
Do szklanego dzbanka włożyć umyte wiśnie i zalać ostudzonym kompotem.
Doskonale gasi pragnienie.


DŻEM MIRABELKOWY.

Składniki:
1 kg mirabelek, 2 czubate szklanki cukru.

Wykonanie:
Mirabelki umyć i wyjąć z nich pestki.
Na dno szerokiego garnka wlać nieco wody, włożyć mirabelki i zagotować na małym ogniu.
Owoce na dnie garnka powinny się rozgotować.
Dodać cukier i nadal gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając.
Gotowanie zakończyć, gdy uzyskamy pożądaną przez nas gęstość dżemu.
Gorący dżem przekładać do starannie umytych (wyparzonych) słoików i natychmiast zakręcać wieczka (nie wymaga pasteryzacji).
Można go nie tylko spożywać bezpośrednio, ale także wykorzystywać do wypieku ciast (placków) z owocami.

Pisząc o mirabelkach (dział „Owoce i warzywa”) wspominaliśmy, że zawierają one sporą ilość pektyn. Dlatego dżem z nich sporządzony ma nie tylko znakomitą konsystencję, ale tez wyrazisty, mocny smak.


Tekst i foto:

Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl

© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017